Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Kletsborden

Kletsborden

Kletsborden is een spel dat draait écht contact maken. Tijdens het Kletsborden neem je de tijd voor elkaar. Je stelt elkaar vragen. Je bekijkt het leven eens door de ogen van een ander. Je praat niet alleen, maar gaat ook samen op ontdekkingsreis.

Dat wat je leert in het spel kun je gebruiken in je eigen leven. Zo oefen je bijvoorbeeld met complimenten geven of met ruzie maken. Dit levert grappige en soms emotionele situaties op, net als in het echte leven. We dagen je uit om ook na het spelen eens een gekke vraag aan een ander te stellen. Of iemand even écht aan te kijken.

We hebben Kletsborden zo gemaakt dat iedereen op zijn of haar manier kan leren. Er zijn verschillende type kaarten: van makkelijk tot moeilijk, van grappig tot serieus en van denken tot doen. Je ervaart dat alle mensen beperkingen hebben. En dat alle mensen mogelijkheden hebben. In dit spel mogen die er allebei zijn.

 

Doelen van het spel

– Elkaar en jezelf beter leren begrijpen.

– Ervaren wat sociale relaties voor je betekenen.

– Leren kennen van je grenzen in sociale situaties.

– Onderzoeken van je dromen.

– Ontdekken hoe je het liefst samenwerkt.

 

Voor wie & waar Het spel is geschikt voor mensen vanaf 8 jaar. Het spel kan overal gebruikt worden waar mensen samenleven of samenwerken.

 

Wie hebben dit spel ontwikkeld? Kletsborden is voortgekomen uit een intensieve samenwerking van 1,5 jaar tussen studenten, docenten en onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, en belangenbehartigers met een licht verstandelijke beperking en hun coach.

 

Participatief onderzoek In deze periode hebben we samen onderzoek gedaan naar de manier waarop we samenwerkten. Het doel van de samenwerking was het maken van een spel met als thema eenzaamheid en sociale contacten. We hebben alle beslissingen samen gemaakt. We hebben telkens nieuwe ideeën samen uitgeprobeerd. Dit spel is dus een echte coproductie, waar we allemaal trots op zijn. We hebben geleerd om op elkaar af te stemmen, kwetsbaar te zijn en fouten te durven maken. In die zin was de weg om tot dit spel te komen ook een belangrijk resultaat.

In dit wetenschappelijke artikel beschrijven we het onderzoek en de samenwerking gedurende de ontwikkeling van Kletsborden ( in 2017 verschenen in Nederlands Tijdschrift voor de Zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen).

Kletsborden in het onderwijs In het werkboek Op ervaringen kun je bouwen hebben we enkele werkvormen bijgedragen, waaronder een Kletsbord-bijeenkomst, maar ook andere creatieve oefeningen waarmee je inzicht krijgt in je eigen ervaringen en vooronderstellingen, durft te leren en gewoon uitprobeert.

 

Wie zijn wij? Kletsborden is niet alleen een spel, maar ook een groep mensen. Via deze korte film ontdek je meer over wie wij zijn en hoe wij hebben samengewerkt.

 

Wil je meedoen? Wij horen graag van jullie. Alle ideeën zijn welkom. Lees mee of laat een berichtje achter!

Reacties