Lean en duurzaamheid: een eyeopener

27 januari 2017 door Cynthia Hartsema

Donderdag 26 januari 2017 startte om 14.30 het 9de HAN Lean Event op de HAN Campus in Arnhem. Het thema ‘Met Lean naar Duurzaamheid’ bleek voor vele aanwezigen een eyeopener.

Circa 350 aanwezigen werden deze middag bijgepraat over actuele ontwikkelingen en trends op het gebied van Lean, in het bijzonder in relatie tot duurzaamheid. Naast de gastsprekers was het woord vooral aan de studenten van de Minor World Class Performance / Lean Management. Deelnemers aan het HAN Lean Event konden een keuze maken uit maar liefst 29 studentpresentaties rond uiteenlopende Lean-projecten en stelden zo voor een deel die middag hun eigen programma samen.

Na een welkomstwoord van Stef Tiggeloven was het woord aan Jannes Slomp, Lector Lean / World Class Performance.

Duurzaamheid: de aanjager om overal beter in te worden

Lector Jannes Slomp

Jannes Slomp

Jannes Slomp liet zien dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol speelt in de keuzes die de consument maakt bij de aanschaf van producten. “Duurzaamheid wordt voor veel, zo niet alle bedrijven, een belangrijke orderwinner”, aldus Slomp. Vervolgens liet hij zien hoe de verschillende performance-indicatoren (prijs, kwaliteit, levertijd, innovativiteit en duurzaamheid) samenhangen en elkaar versterken. Slomp gaf aan dat bedrijven hierop gericht moeten zijn. Lean kan hierbij een belangrijke rol spelen. Aan het eind van zijn presentatie gaf Slomp aan hoe ook Lean evolueert als gevolg van het feit dat duurzaamheid orderwinner wordt.

Duurzaamheid: de aanjager om overal beter in te worden

Luc Kikkert

Lean in de duurzame context bij Koninklijke Auping BV
Luc Kikkert, procurement manager bij Auping nam deelnemers mee in de ontwikkelingen op het gebied van Lean en duurzaamheid binnen Auping. Lean is een belangrijk onderdeel van het leiderschapsmodel, waarbij de focus ligt op duurzaamheid. Zo is de productiefaciliteit omgebouwd tot een ‘Droomfabriek’ met erg mooi resultaten zoals:

• Doorlooptijdverkorting van 3 weken naar 3 dagen.
  • Dubbel productievolume op halve oppervlakte.
  • Duurzame productie: C2C.

Auping werkt toe naar een productieproces waarbij 90% van de basismaterialen bestaat uit niet-nieuwe materialen.

Lean in de duurzame context bij Koninklijke Auping BV

Prof. Dr. Ir. Hans Wortmann

Op weg naar de fabriek van de toekomst

Hans Wortmann nam ons vanuit het verleden mee in de ontwikkelingen die fabrieken hebben doorlopen. Hans Wortmann: ‘De toekomst komt sneller dan je denkt.’ De technologische ontwikkelingen volgen elkaar in een razend tempo op en de uitdaging die nu voor ons ligt is om al deze nieuwe technologieën op een juiste manier met elkaar te integreren. Wortmann: ‘De oplossing ligt in samenwerking.’

Lean, duurzaam en SMART – op weg naar de fabriek van de toekomst

De studenten van de minor Lean /WCP

Studenten aan het woord
Tijdens 4 rondes presenteerden studenten van de minor World Class Performances de eindresultaten van projecten die zij bij uiteenlopende organisaties hebben uitgevoerd. Vijf van deze projecten werden uitgevoerd in het kader van het RAAK-project Duurzaam Duurzamer Produceren.

Afsluitend
De dag werd afgesloten met een dankwoord aan de aanwezigen en sprekers en een netwerkborrel. Enkele reacties van deelnemers deze middag:

De duidelijke relatie tussen Lean en duurzaamheid was een echte eyeopener.

Het was een erg inspirerende middag.

Het hoge niveau van de verschillende studentpresentaties heeft mij echt verrast.

Sfeerimpressie
Bekijk de videoimpressie van het HAN Lean Event 2017.

Lustrum editie
Komend jaar vieren wij ons tweede lustrum. Tijdens het HAN Lean Event van 2018 zullen we vooral een blik op de toekomst van Lean werpen.

Op de hoogte blijven
Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelen binnen het Lectoraat Lean / HAN Lean-QRM Centrum en geen van onze evenementen missen? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

U kunt ons ook volgen via Twitter @han_lean of lid worden van onze LinkedIn groep HAN Lean.

Wilt u uw kennis op het gebied van Lean (Management) verder ontwikkelen?
Kijk dan op www.han.nl/lean-qrmcentrum.nl voor het uitgebreide aanbod van opleidingen, trainingen, masterclasses en symposia rond de onderwerpen Lean en QRM.

Benieuwd naar de voordelen van partnerschap bij het HAN Lean-QRM Centrum?

Op www.han.nl/lean-qrmcentrum.nl vindt u alle informatie over mogelijke samenwerkingsvormen.

U kunt voor meer informatie ook contact opnemen met: Stef Tiggeloven, Docent, onderzoeker, coördinator HAN Lean-QRM Centrum 06-83996291