Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Hoe brengen we een topsportmentaliteit naar de Lean-organisatie?

11 september 2017 door Cynthia Hartsema

Lean en topsport; twee totaal verschillende werelden die weinig gemeen hebben. Of toch?

Lean Management weinig inspirerend verhaal
Lean management is change management. En verandering heeft een visie en inspiratie nodig. Het Lean-verhaal is een bekend verhaal. Maar het wordt vaak in de handen van adviseurs, Lean-adepten een instrumenteel verhaal vol Japanse kreten. Een verhaal dat weinig inspireert en vaak ook achterdochtig maakt.

Topsport spreekt tot verbeelding, maar mist link naar dagelijkse praktijk
Het verhaal van topsporters is een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Er is een mooi doel, ‘Goud winnen in….’, ‘kampioen worden van…’ En dat gaat gepaard met de nodige dramatiek; tegenslagen, vetes, blessures… en uiteindelijk de overwinning.

Vincent Wiegel en Pieter van den Hoogenband

Het zijn mooie verhalen maar je kunt er vaak zo ontzettend weinig mee in de praktijk. We zijn meestal niet die getalenteerde topsporter, we werken 40-uur per week in plaats van dat we 2 wedstrijden per week spelen. Het is een wereld ver weg van de onze waar we alleen maar van kunnen dromen.

Topsportmentaliteit in de Lean-organisatie
Om deze twee, ogenschijnlijk totaal verschillende werelden bij elkaar te brengen hebben Pieter van den Hoogenband en Vincent Wiegel de handen ineengeslagen. Zij onderzoeken vanuit het perspectief van Lean en organisaties wat het verhaal van de topsporter ons leert. Hoe kunnen we Lean tot de verbeelding laten spreken, hoe brengen we een topsportmentaliteit naar de Lean-organisatie?!

Lean en topsport hebben veel gemeenschappelijk. Wanneer u elementen uit de topsport toepast in de dagelijkse Lean-praktijk, kunt u Lean effectiever overdagen.

Waar kunnen deze werelden van elkaar leren?
Tijdens de European Lean Educator Conference 2017 die op 8 en 9 november plaatsvindt in Nijmegen, laten HAN-Lector Vincent Wiegel en vijfvoudig Olympisch Kampioen Pieter van den Hoogenband zien waar de overeenkomsten zijn en hoe we in beide werelden van elkaar kunnen leren.

Meer informatie
Logo ELEC 2017Bezoek voor meer informatie over het programma en de sprekers de website:
www.han.nl/elec2017

Kosten voor deelname aan deze tweedaagse conferentie: € 750,- p.p.
Partners van het HAN Lean-QRM Centrum ontvangen een korting van 20% en nemen deel voor € 600,- p.p.

Share

Reacties

Reageer

*