Vanuit stage Transferpunt Sport in organisatie triatlon Nijmegen

2 februari 2017 door Joost Bos

Op zaterdag 17 juni zal na ruim 30 jaar (Goffert triatlon) in Nijmegen weer een Triatlon plaatsvinden. Dit prachtige evenement zal plaatsvinden op stadseiland Veur Lent. De triatlon sport bestaat in Nederland in 2017 daarnaast 35 jaar!

Begin jaren 80, is er 2 maal een triatlon in het openlucht zwembad de Goffert in Nijmegen georganiseerd. Deze “eerste” editie zal als een sprint triatlon plaatsvinden. Dat wil zeggen de helft van een ¼ triatlon (1000m-40km-10km):

• Zwemmen : 500 m
  • Fietsen : 20 km
  • Lopen : 5 km

Deze afstand is zeer populair onder de wedstrijdsporter en ook geschikt voor de recreatieve sporter. De triatlonsport zit enorm in de lift en de meeste wedstrijden zitten in een korte tijd vol. De organisatie van de Triatlon verwacht bij de eerste editie zo’n 600 atleten waaronder circa 50 teams/duo’s en 50-100 kids voor de 1/16 triatlon (250M-10KM-2,5KM). Deze sprint afstand is zeer aantrekkelijk, haalbaar en leuk om samen met je vrienden, sport club, gezin, studententeam of bedrijf samen te volbrengen.

VISIE

In de huidige samenleving waar o.a. gesproken wordt van een “zit” cultuur, kampen veel mensen, zowel volwassenen als kinderen met overgewicht, bewegingsarmoede en inactiviteit en steeds meer digitale stress van mobiel, iPad en pc. Deze factoren in combinatie met zwakke voeding en “haastige” tijd, leiden bij veel mensen tot een zwakke gezondheid en is een lifestyle verandering noodzakelijk.

In deze context is sport en bewegen van zeer groot belang en daarnaast zitten de multi sporten, extreme sports, en samen sporten (denk aan Viking run, Mud races etc.) enorm in de lift. Ook is er een doelgroep die steeds weer een nieuwe uitdaging zoekt, “Challenging People”. Ook deze doelgroep is interessant voor de Triatlon. En natuurlijk de studenten. Zij kunnen individueel maar ook als team deelnemen. Bijvoorbeeld als klassenteam om samen te strijden voor de prijzen. Dan kan er deelgenomen worden in een team van 3 of als duo van 2 deelnemen.

Verder wil de organisatie in de toekomst vanaf 2018 meerdere tri-duatlons gaan organiseren, een soort “triatlon series”om zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot sporten en bewegen in de buitenlucht. En dat in een prachtig decor van de omgeving Nijmegen, Groesbeek, Beek, Berg en Dal en Wijchen. Een omgeving waar recreant en topper samen komen, van elkaar genieten en een fijne sportdag kunnen beleven, ieder op zijn of haar niveau!

Transferpunt sport

Namens het Transferpunt Sport van HAN Sport en Bewegen ben ik samen met twee andere stagiairs betrokken bij de Triatlon. We zijn bezig geweest met het schrijven van een marketing-/communicatieplan het afgelopen half jaar. Deze zal worden uitgevoerd door een nieuwe lichting stagiairs van het Transferpunt Sport. Wij zullen dan doorstromen in de organisatie en op deze manier betrokken blijven bij de Triatlon.

Kijk voor meer informatie of om in te schrijven op Triatlonnijmegen.nl.