Rubriek: De combinatie topsport en studeren in de Sportkunde Topsportklas

9 april 2018 door HAN Sport en Bewegen

Over enkele maanden ontvangen vier studenten, als het afstuderen goed gaat, hun diploma. Dat het een bijzondere diplomering wordt, is nu al wel zeker. Het is namelijk de eerste lichting die afstudeert van de Sportkunde Topsportklas.  De combinatie topsport en hbo-opleiding blijkt in de praktijk een lastige en daarom is bijna vier jaar geleden deze speciale topsportklas in het leven geroepen. In deze rubriek vertellen de afstudeerders hoe zij hun studietijd beleefd hebben en hoe het speciale traject heeft kunnen bijdragen aan hun topsportcarrière. Vandaag met Peter Kooij, CP-voetballer die met het Nederlands team op de Paralympische Spelen van Rio vierde werd.

Een hbo-opleiding afronden en tegelijk topsport bedrijven, hoe is je dat gelukt?

“Een goede planning is de basis. Door de drukte van beide werelden is het noodzakelijk om niet achter de feiten aan te lopen. Een goede planning op papier zorgt er hiernaast voor dat je minder stress hebt om nog wat komen gaat.”

Heeft de speciale topsportklas bijgedragen aan het behalen van je diploma binnen 4 jaar en zo ja, hoe dan?

“Absoluut, zonder was het niet mogelijk. Mijn trainingen en onderwijs waren beide op Papendal, hierdoor had ik amper reistijd. Ook waren de lessen zo ingedeeld dat ik er in de vier jaar bijna geen heb moeten missen en ook geen training heb moeten missen. Ook was er een topsport sfeer in de lessen, hierdoor werkten wij hard en gingen wij heel efficiënt met de tijd om.”

Wat zou je een Sportkunde student die in september start adviseren om in vier jaar de opleiding te doorlopen?

“Zorg dat je duidelijk hebt wat de trainer en je docent van je verwacht. Je bent dan in staat een duidelijk schema op te stellen en probeer hier niet in te verzaken. Hiernaast is een dag met topsport en onderwijs samen zwaar, zorg dat je in de avonden en weekenden voldoende tijd hebt om uit te rusten en zoek dan ook echt de ontspanning op. Tot slot is communicatie en assertief werken ook erg belangrijk. Hou je studieloopbaanbegeleider en trainer op de hoogte van wat er allemaal speelt en voorkom problemen. Als je een maand van te voren weet dat je een week op toernooi bent, zorg dan tijdig voor een oplossing. Hierdoor creëer je ook een situatie waarin andere je willen helpen.”

Welke dromen als Sportkundige heb je voor de toekomst (wat hoop je dat de opleiding je gaat brengen)?

“Mijn droom is dat ik mensen kan inspireren met mijn verhaal. Ik wil personen stimuleren te gaan bewegen voor wie dit niet vanzelfsprekend is, toegankelijk aanbod creëren en een spil in het web zijn binnen het aangepast sporten.”

In deze video van twee jaar geleden vertelt Peter over CP-voetbal en over Rio 2016