Rubriek: De combinatie topsport en studeren in de Sportkunde Topsportklas

19 april 2018 door HAN Sport en Bewegen

Over enkele maanden ontvangen vier studenten, als het afstuderen goed gaat, hun diploma. Dat het een bijzondere diplomering wordt, is nu al wel zeker. Het is namelijk de eerste lichting die afstudeert van de Sportkunde Topsportklas.  De combinatie topsport en hbo-opleiding blijkt in de praktijk een lastige en daarom is bijna vier jaar geleden deze speciale topsportklas in het leven geroepen. In deze rubriek vertellen de afstudeerders hoe zij hun studietijd beleefd hebben en hoe het speciale traject heeft kunnen bijdragen aan hun topsportcarrière. Vandaag met Myrthe Moorrees, voetbalster bij FC Twente en tot op heden eenmalig international.

Een hbo-opleiding afronden en tegelijk topsport bedrijven, hoe is je dat gelukt?

“Ik kwam van het mbo af, dus voor mij was het in eerste instantie de vraag, kan ik het niveau aan? Maar ik merkte al snel dat de opleiding echt bij mij paste, waardoor ik erg gemotiveerd was. Hierdoor had ik mijzelf een doel opgesteld, binnen 4 jaar wil ik klaar zijn. Mijn ambities liggen in het buitenland voetballen (full prof) en daardoor wilde ik zo snel mogelijk klaar zijn met de opleiding. Door dit doel steeds voor ogen te hebben heb ik er alles aan gedaan om toetsen in één keer te halen etc. En dit is mij dan ook gelukt. “

Heeft de speciale topsportklas bijgedragen aan het behalen van je diploma binnen 4 jaar en zo ja, hoe dan?

“Jazeker, door de aangepaste lestijden maakte ik geen volle lesdagen, waardoor ik niet van 09:00 uur tot 19:00 uur bezig was met studie en voetballen. De lessen begonnen pas om 10:30 uur tot een uur of 13:30 uur. Dit zorgde voor meer rust. Daarnaast kon ik niet bij alle lessen aanwezig zijn in verband met trainingskampen, of kon ik de toetsen niet altijd op de geplande momenten maken. In goed overleg met de docenten was hier altijd een oplossing voor. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik regulier door de jaren heen ben gegaan.”

Wat zou je een Sportkunde student die in september start adviseren om in vier jaar de opleiding te doorlopen?

“Ik had voor mijzelf echt een doel voor ogen, om binnen die 4 jaar de opleiding af te ronden, omdat ik in het voetballen nog absoluut een ambitie heb. Hierdoor kan ik mij na de opleiding volledig gaan richten op het voetballen. Dit is natuurlijk per student verschillend, welke ambities heb je nog?!”

Welke dromen als Sportkundige heb je voor de toekomst (wat hoop je dat de opleiding je gaat brengen)?

“Ik ben gestart samen met een vriendin/ teamgenoot van FC Twente met een eigen bedrijfje in voetbalclinics, trainingen (vanesmoorrees.nl). Hier wil ik echt in verder gaan omdat ik dit hartstikke leuk vind (uit de opleiding hebben wij hier natuurlijk het één in ander in meegekregen). Daarnaast ben ik op dit moment de minor ‘Gouden Kansen’ aan het volgen, gericht op talentenherkenning en -ontwikkeling en hier liggen ook mijn interesses. Gezien mijn eigen topsport carrière vind ik het erg interessant hoe dit op dit moment gaat, waar er kansen liggen en hoe de toekomst eruit ziet. Maar eerst de volledig focus op het voetballen!”