Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Verslag van de VoetbalVoeding Conferentie

23 april 2018 door HAN Sport en Bewegen

Onlangs vond de eerste VoetbalVoeding Conferentie plaats op de KNVB Campus te Zeist. HAN Sport en Bewegen en de KNVB hebben samen deze dag georganiseerd met als doel het optimaliseren en professionaliseren van de voedingsbegeleiding binnen het betaald voetbal. De sprekers op de VoetbalVoeding Conferentie hebben deze dag de nieuwste inzichten gedeeld over ‘voetbalvoeding’ voor professionele voetballers op het hoogste niveau. In dit verslag lees je korte samenvattingen per presentatie.

Naomi Brinkmans, onderzoeker bij HAN Sport en Bewegen en sportdiëtist bij de KNVB en PSV, heeft de resultaten van de ProSoccer Study met ons besproken, waarbij ze in is gegaan op het energiegebruik en de voedingsinname van profvoetballers per positie. In deze studie zijn 41 spelers onderzocht, spelend bij drie verschillende Eredivisieclubs. Het gemiddeld gemeten energieverbruik was gemiddeld met ongeveer 3300 kcal. Er was een sterke correlatie gevonden tussen totaal gewicht (en nog sterker met vetvrije massa) en energiegebruik. Middenvelders hadden hierbij het hoogste gebruik per kg lichaamsgewicht en keepers het laagst. Echter, gezien keepers het zwaarste zijn en middenvelders het lichtste, kwam het totaal gemiddeld energiegebruik weer uit rond de 3300kcal. Ditzelfde geldt ook voor verdedigers en aanvallers.

Kijkende naar de energie en macronutriënt-inname is duidelijk zichtbaar dat voetballers de voedingsinname afstemmen op de fysieke belasting, waarbij de inname van energie en koolhydraten het hoogste was op een wedstrijddag en vervolgens een trainingsdag en rustdag. De inname van eiwitten was nagenoeg gelijk op alle dagen. Of dit bewuste keuzes zijn geweest is lastig te zeggen gezien zij ook door het voedingsaanbod en staf gestuurd (kunnen) worden naar een volgens hen gewenste voedingsinname.

Jan-Willem van Dijk, teamleider van het expertiseteam Sports & Exercise Nutrition bij HAN Sport en Bewegen, sloot de dag af om samen met de aanwezigen mee te denken over ‘de toekomst van voeding en voetbal’. Belangrijkste punten die naar voren kwamen waren het creëren van een breder draagvlak voor voeding in de voetballerij, het organiseren van meer bijeenkomsten en het delen van kennis waarbij sportdiëtisten en –voedingskundigen van elkaar leren. Om dit ook voor elkaar te krijgen, met een sportdiëtist of –voedingskundige werkend binnen een betaald voetbalorganisatie, zullen ook trainers en beleidsmakers meegenomen moeten worden in de wereld van sportvoeding en wat dit kan betekenen voor zowel de prestatie van spelers als de club.

Bekijk het gehele verslag op het weblog van Sports & Exercise Nutrition.

Share

Reacties

Reageer

*