Omgaan met de hitte tijdens Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo

3 april 2018 door HAN Sport en Bewegen

In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Daarom doet HAN Sport en Bewegen mee aan een nieuw, door ZonMw gesubsidieerd project, genaamd Thermo Tokyo: Beat the Heat

Jan-Willem van Dijk

Jan-Willem van Dijk van HAN SENECA Sports & Exercise Nutrition reageert enthousiast: “Met het onderzoeksteam gaan we meten hoe Olympische atleten reageren op intensieve inspanning in de hitte en welke lichamelijke kenmerken bijdragen aan de regulatie van de lichaamstemperatuur tijdens deze inspanning. Hiervoor wordt onder andere een nieuw type temperatuurpil gebruikt die real-time inzicht geeft in de kerntemperatuur van de atleet. Tevens wordt onderzocht welke acclimatisatiestrategieën het beste toegepast kunnen worden om optimaal te kunnen presteren in de hitte. Tot slot worden er per sport en/of atleet gepersonaliseerde koelingsstrategieën ontwikkeld. Hierbij kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van innovatieve kleding of koelvesten.”

Lichaamssamenstelling topsporters

Vanuit HAN Sport en Bewegen zullen onderzoekers zich voornamelijk bezighouden met de lichaamssamenstelling als factor die de regulatie van de lichaamstemperatuur in de hitte beïnvloedt. Hiervoor worden onder andere ISAK metingen ingezet. Ook wordt de mobiele DEXA scan in het Mobile Health & Performance Lab van HAN SENECA gebruikt voor het bepalen van de lichaamssamenstelling.

Topprestaties in Tokyo

Het doel van het project is het minimaliseren van prestatieverlies en zorgen dat topsporters op een veilige manier maximaal kunnen presteren in een warm en vochtig Tokyo. Om dit te bereiken wordt een persoonlijk hitte-profiel van iedere sporter opgesteld. Hierdoor is het mogelijk gepersonaliseerde koelstrategieën en warmteacclimatisatie toe te passen. De uitkomsten van dit onderzoek zijn niet alleen van belang voor topsporters, maar bijvoorbeeld ook voor militairen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium met onderzoekers van het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen), Vrije Universiteit, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF. Ook zijn verschillende sportbonden en sportinnovatiecentra betrokken bij het onderzoek.