SBE’ers (Sportkundigen) voldoen aan competentieprofiel buurtsportcoach

10 juli 2017 door HAN Sport en Bewegen

De buurtsportcoach is een relatief nieuwe functie. Inmiddels zijn er ongeveer 5000 buurtsportcoaches actief (3000 fte). Het is officieel nog geen beroep, omdat er nog geen beroepsvereniging of branche-organisatie is. In het land zijn er wel verschillende initiatieven om dit op te richten. Vanuit het ministerie van VWS is de laatste jaren ingezet op een kwaliteitsimpuls rondom sporten en bewegen in de buurt. Er is nu ook een competentieprofiel opgesteld en gevalideerd met het werkveld. Ook is er een EVC-traject opgezet voor huidige buurtsportcoaches die willen kijken in hoeverre ze voldoen aan dat competentieprofiel. Zodoende komen ze in aanmerking voor een branche-certificaat.

Met de opstart van een beroepsvereniging of branche-organisatie is eigenlijk alles opgetuigd. Een paar jaar geleden hebben we al een vergelijking laten doen met het destijds opgestelde competentieprofiel en daar kwam uit dat SBE (Sportkunde) goed opleidt tot buurtsportcoach. Een aantal alumni van onze opleiding hebben onlangs meegedaan in het EVC traject en daaruit blijkt ook dat we volledig voldoen aan het nieuwe competentieprofiel. Zowel SBA’ers (Sport & Agogiek) als SLM’ers (Sport & Management) voldeden met hun portfolio aan de gevraagde competenties. Deze alumni hebben nu een branche-certificaat ontvangen. Het heeft hen geholpen door tijdens hun opleiding al de juiste stages te lopen en zo hun portfolio al deze richting op te vullen. Zelf of vanuit je werkgever kun jij dit traject tot branche-certificaat ook aanvragen.

In september zal meer duidelijk worden over de cursus Buurtsportcoach van HAN Sport en Bewegen, waarmee je eventueel nog niet behaalde competenties voor het zijn van een buurtsportcoach alsnog kan behalen.