HAN doet mee aan Succesvolle Summerschool Health & Place in Wageningen!

24 augustus 2016 door HAN Sport en Bewegen

Summerschool Wageningen 2016Terwijl de meeste van jullie waarschijnlijk aan het relaxen waren aan zee, in de bergen of aan een riviertje, organiseerde het European Training Consortium in Public Health & Health promotion haar 25e summerschool: Health & Place. De faculteit HAN GGM maakt deel uit van dit consortium!

Plek van handeling: Wageningen, waar we te gast waren bij de Wageningen University bij de leerstoel Health and Society.

Door: Gwendolijn Boonekamp

Deelnemers waren afkomstig uit 10 verschillende landen waaronder Italië, Zuid Korea, Peru, Mexico en IJsland. Een boeiend symposium vormde de aftrap van de cursus, met internationaal gerenommeerde sprekers over de invloed van de omgeving op de gezondheid van mensen waarmee ze hele range bestreken van ecologie en klimaat tot de individuele leef- en werkomgeving van mensen tot wat er met je gebeurt als je opeens geen ‘place’ meer hebt zoals de vluchtelingen uit de brandhaarden in het Midden-Oosten. Gedurende twee weken leerden en werkten docenten en deelnemers samen aan het uitwisselen van kennis en ervaring en het uitdenken van projectvoorstellen die inspeelden op het thema van de summerschool. Ter inspiratie maakte ook een excursie deel uit van het programma: naar de zorgboerderij Hoeve Klein Mariëndaal, de stadstuin Kweekland in het Sonsbeekkwartier en het buurtcentrum de Nieuwe Hommel in Arnhem, dat inspireert tot vitale verbindingen. Korte lessen met theoretische input en creatieve opdrachten, afgewisseld met even rekken en strekken en ludieke elementen vormden een vruchtbare voedingsbodem voor de ideeën van de projectgroepen.

Summerschool Wageningen 2016_2

Summerschool Wageningen 2016_3De resultaten waren indrukwekkend. De internationale groepjes bundelden hun krachten en kennis en ervaring en werkten vier zeer interessante projectvoorstellen uit. Een thema was bijvoorbeeld het terugdringen van sociale isolatie en eenzaamheid en het creëren van verbindingen tussen generaties en het verbeteren van mentale en fysieke welzijn van mensen door het verbinden van ouderen en jonge mensen via het samen actief zijn in het verbouwen van gezonde voedingsmiddelen, het bereiden van traditionele maaltijden. Een ander voorstel was het inzetten op het creëren van een school ‘that feels like home’.

De opbrengst van deze summer school is niet alleen de kennis uit de lessen, maar vooral het elkaar internationaal leren verstaan en samenwerken, het je onderdompelen in deze snelkookpan en er verrijkt uitkomen met een groot internationaal netwerk, nieuwe ideeën en inspiratie en vele nieuwe ervaringen en vrienden rijker.

YouTube Preview Image

Sport, Gezondheid en Management (Sportkunde) alumnus Roald Pijpker vertelt waarom je volgend jaar deze summerschool niet moet missen.

Dus collega’s en alumni van HAN Sport en Bewegen: ben erbij in Alicante! Voor meer informatie over deze of de volgende summer school in Alicante in de zomer van 2017 zie www.etc-summerschool.eu. Of neem contact op met gwendolijn.boonekamp@han.nl.

2 Reacties to “HAN doet mee aan Succesvolle Summerschool Health & Place in Wageningen!”

Klaus D. Pluemer schreef:

Congratulations Gwen,
you and the ETC-Team did a great job. Thanks for the idea to use student led video clips for the promotion of the next ETC summer course in Alicante 2017.
I wonder when will HAN Sport en Bewegen host its first ETC course in Nijmegen or Arnhem – both are not just nice locations but perfect places for running a health promotion summer course.
Requests further exciting summer courses that creates pioneering projects.

Gwendolijn Boonekamp schreef:

I’m working on it Klaus and hopefully it will be soon!! But first: Alicante!!