Enthousiaste start TOPprogramma Olympische Spelen

2 februari 2012 door ISBS Blogger

Maandag 30 januari is het TOPprogramma Olympische Spelen van start gegaan. 19 studenten van de opleidingen: Sport, Gezondheid en Management, de Academie Lichamelijke Opvoeding en Sport en Bewegingseducatie hebben de eerste avond onderwijs gevolgd over het bidproces rondom Olympische Spelen en vergelijkbare evenementen. Nadat de verschillende studenten van verschillende jaarlagen zich aan elkaar hadden voorgesteld, was er een gastcollege. Henk Smit van Smit Events vertelde over de wijze waarop hij met zijn projectteam het EJOF binnen heeft gehaald voor de gemeente Utrecht. In 2013 zal in Utrecht het European Youth Olympic Festival  plaatsvinden. Dit is een tweejaarlijks multisportevenement voor talentvolle jonge sporters uit Europa. Juli 2013 zullen 3300 sporters in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar uitkomen in 9 verschillende sporten.

Henk Smit heeft toegelicht dat er een haalbaarheidsonderzoek gehouden moet worden waarbij het belangrijk is om de verschillende partners die nodig zijn om dergelijk evenement te organiseren om tafel te krijgen. Wanneer je met alle partners in gesprek bent, is het vervolgens belangrijk om afspraken op papier te krijgen. In aanvang zijn mensen vaak enthousiast en willen overal aan meewerken. Maar het is ook belangrijk dat ze nog willen meewerken wanneer zaken echt concreet worden. Dus enthousiaste toezeggingen moet je omzetten in schriftelijke intentieverklaringen. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met dit haalbaarheidsonderzoek want het is zeer onwenselijk om gezichtsverlies te leiden. Dus wanneer je uitspreekt een bepaald evenement naar je stad te (willen) halen moet je weten of dit haalbaar is . Het is erg vervelend om na deze uitspraak en wellicht uitingen in de media jezelf te moeten terugtrekken omdat je plan toch niet haalbaar blijkt te zijn.

De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek vormen de basis voor je bidboek. Het rapport dat je schrijft om de organiserende organisatie te overtuigen dat jouw stad het evenement het beste kan organiseren. In dit bidboek schrijf je dus volledig uit hoe je het evenement gaat organiseren. Hierbij kun je denken aan: welke accommodaties  ga je gebruiken, hoe ga je de sporters, coaches, pers, scheidsrechters, bobo’s e.d. huisvesten. Maar ook hoe ga je deze mensen vervoeren? Het is goed mogelijk om sporters per trein van Schiphol naar Utrecht te vervoeren. Maar het wordt een stuk lastiger wanneer deze sporters ook poolstokken bij zich hebben, dit is toch lastig in de trein. In je bidboek is het daarnaast erg belangrijk (en wordt het steeds belangrijker) om na te denken over legacies. Wat levert een evenement op de langere termijn op voor de stad. Dit is zeker ook de Olympische Spelen essentieel. Wat laten de spelen de organiserende stad na? Je kunt hierbij denken aan de economische legacies dus concreet horveel geld kan ermee verdiend worden. Maar ook de legacies op het gebied van infrastructuur, huisvesting en de zachtere aspecten als sportbeleving en sportdeelname.

Het is Henk Smit gelukt om de EJOF naar Utrecht te halen. Maar in dit proces is het voor Henk duidelijk geworden dat Nederlanders zich moeten ontwikkelen op het gebied van de lobby. Een goed bidboek met een goede presentatie en dus een goed verhaal alleen is niet genoeg. Het is belangrijk dat de juiste mensen je kennen en dat de juiste mensen het de stad/de mensen gunnen om een evenement te krijgen. Het is dus uitermate belangrijk om voldoende tijd te steken in het leren kennen van de juiste mensen en deze mensen ook gunstig te laten stemmen over jouw plannen. Wij Nederlanders zijn vaak te nuchter in dit soort processen wij denken dat een goed verhaal alleen voldoende is. We denken dat het gaat om de kwaliteit van een plan. Volgens Henk is de praktijk zo dat het ook draait om elkaar kennen, elkaar iets gunnen en de nauwe contacten deze zijn essentieel in stemrondes.

Na het gastcollege van Henk Smit hebben de studenten van het TOPprogramma zelf een bidprocedure nagespeeld. In een fictieve situatie waarin 4 steden zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2020 hebben we 3 stemrondes gespeeld. Het was aan de studenten om een keus te maken welke stad de Spelen zouden moeten krijgen. Als input hebben de studenten films gezien waarin de steden zich voorstellen en hebben ze informatie gekregen over handelsrelaties tussen landen en het lobbyproces dat heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk bleek dat de Spelen van 2020 in deze fictieve spelsituatie ging naar Kaapstad.

De komende zes weken gaat het TOPprogramma verder. Elke avond staat er een ander onderwerp centraal. Volgende week gaat het over de geschiedenis van de Olympische en Paralympische Spelen. In week drie staan de Paralympische Spelen centraal. Het TOPprogramma wordt afgesloten met een eindpresentatie op het hoofdkantoor van NOC*NSF/Olympisch Vuur op Papendal. De studenten presenteren dan de visie die zij als aankomende sportmanagers hebben voor de Olympische Spelen van 2028 in Nederland.