Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Weblog Small Business en Retail Management

De opleiding Small Business en Retail Management (SBRM) richt zich op studenten met interesse in ondernemerschap, retail en/of een managementfunctie in het MKB. Met deze weblog willen we een kijkje geven in de keuken van de opleiding en vind je artikelen geschreven door studenten, docenten en alumni.
Wil jij ook een bijdrage leveren aan onze weblog. Meld je dan nu aan!

Stage lopen bij juwelier Wouters & Hendrix

27 november 2017 door Roos Schoorl

Vanaf begin september 2017 ben ik begonnen met mijn stage bij juwelier Wouters & Hendrix in Antwerpen. Wouters & Hendrix is een toonaangevend bedrijf dat handgemaakte juwelen van goud en zilver produceert. Het bedrijf bestaat al ruim 33 jaar en opereert internationaal. Met name in België, Nederland, US, UK en Japan is Wouters & Hendrix een grote hit.

Stage zoeken

Door mijn grote bewondering voor het merk heb ik hun zelf benaderd. Zoals de meeste studenten op zoek gaan naar openstaande vacatures, heb ik dat niet gedaan. Sommige bedrijven beseffen pas hoe leuk of handig een stagiaire eigenlijk is wanneer ze een goede brief binnen krijgen. Mijn tip: ga gewoon een brief sturen naar bedrijven die je leuk vindt! Een goede brief is goud waard. Als je brief geen indruk maakt en niet goed omschrijft wie je écht bent, kun je net zo goed helemaal geen brief schrijven (althans, dat denk ik dan).

De werkzaamheden

Tijdens mijn stage zit ik voornamelijk achter mijn bureau op het hoofdkantoor in Antwerpen. Het hoofdkantoor is opgedeeld in verschillende afdelingen; de atelier, customer service, marketing en de design afdeling. Omdat mijn werkzaamheden allemaal marketing gerelateerd zijn bevindt ik me voornamelijk op de marketing afdeling. Mijn taken zijn onder andere het innemen en opsturen van juwelen naar journalisten. Ik krijg e-mails of telefoontjes van tijdschriften of stylisten die juwelen willen lenen van Wouters & Hendrix. Deze juwelen worden dan gebruikt voor bijvoorbeeld fotoshoots. Achteraf zie ik het resultaat verschijnen via de e-mail of via de pagina’s in tijdschriften. Al deze resultaten verzamel, analyseer en order ik. Dit soort resultaten noemen we clippings. Daarnaast werk ik mee met allerlei andere werkzaamheden, bijvoorbeeld: de voorraad bijwerken in het kassasysteem, de etalages bijhouden, de pers benaderen voor bijvoorbeeld de persdagen en de showroom netjes houden.

Wonen in Antwerpen

Het wonen in Antwerpen is heel erg ‘plezant’. De stad bruist van de energie, barst van de leuke eettentjes en is heel veilig voor studenten. Het wonen is in vergelijking met Nederland goedkoop. Helaas is het daar wel erg lastig om een woonruimte te vinden voor korter dan een jaar. De meeste eigenaren van woonruimtes willen dat je minimaal een jaar de kot (=kamer) huurt. Begin dus op tijd met zoeken!  Door middel van Facebook heb ik een super goede woonruimte kunnen vinden, helaas was deze ook het duurst. Maar ik had niks anders willen hebben! Ik woon in een enorm pand met ongeveer 300 studenten. Het hele huis is super schoon en wordt goed onderhouden. Wanneer er iets is wordt het direct opgelost en er is veel sociale controle. Ik heb mijn eigen badkamer en de keuken deel ik met andere studenten. Echt een top huis midden in het centrum!

 

Wouter en Hendrikx

Buitenlandse ervaringen

Ik kan het iedereen aanraden om naar het buitenland te gaan. Je leert zoveel van andere mensen en de nieuwe dingen. Je wordt helemaal in het diepe gegooid en dat is soms best eng. Ik ben er echter van overtuigd dat het goed is voor iedereen. Mijn ervaringen zijn niet altijd positief, maar ook hier leer je erg veel van. Ook al is het niet altijd leuk om stagiaire te zijn of om alleen in het buitenland te zitten zonder familie en vrienden, toch leer je hier wel veel van. Ik heb elk weekend weer heel erg veel zin om naar huis toe te gaan, en ik geef toe: ik ben aan het aftellen. Maar spijt krijg je er nooit van! Dit is al mijn tweede buitenlandse stage, voorheen heb ik ook in Californië gezeten, maar van elke land leer je weer andere dingen. Om deze reden kan ik het iedereen aanraden om deze spannende stap te nemen!

Laatste tips:

 • Regel een stagevergoeding ;)
 • Kom voor jezelf op en trek je grenzen
 • Ga niet zitten overwerken als stagiaire
 • Doe werk dat past bij jouw niveau
 • Ga lekker veel leuke dingen doen

Stage VAVi Sport and Social Club San Diego

7 juni 2017 door Jules Janssen

Sinds 6 februari 2017 loop ik stage in San Diego. San Diego ligt in het enorm zonnige Californië in de Verenigde Staten. Hier doe ik een Sport & Management Marketing stage bij VAVi Sport and Social Club.

VAVi is een enorm sociaal en jong bedrijf gevestigd in Pacific Beach. VAVi Sport & Social biedt verschillende sportcompetities aan voor volwassenen. Deze competities duren 8 tot 10 weken. Een aantal sporten die aangeboden worden zijn: basketbal, voetbal, (beach)volleybal, softbal, kickbal & flipcup en nog veel meer! Waar VAVi echt omdraait is het sociale aspect combineren met de verschillende sporten. Dit betekent dat iedere sportcompetitie ook een sponsorbar heeft. Na de wedstrijd ga je dan met je team een pitcher met bier nuttigen die maar 1 cent kost.

Naast de verschillende sportcompetities door heel San Diego County zijn er ook veel evenement die VAVi organiseert. Een aantal zijn:

 • Super Bowl Party: dit is de jaarlijkse American Football finale van de NFL (National Football League). American Football is de populairste sport in Amerika;
 • VAVi Day at Petco: Petco Park is het thuisstadion van de San Diego Padres. Dit is het honkbalteam van San Diego. Ieder jaar organiseert VAVi samen met Petco Park de openingswedstrijd. Dit jaar is het tegen de San Francisco Giants;
 • Del Mar Mud Run: Del Mar is een stad in de omgeving van San Diego en hier wordt jaarlijks de Mud Run georganiseerd. Het komt erop neer dat je 5 kilometer door de modder en over belachelijk grote obstakels moet rennen en klimmen;
 • County Fair 5K: dit is een hardloop evenement voor het hele gezin. Je loopt/rent naar de ‘Fair’, dit is een enorme kermis, de Fair wordt die dag voor het eerst geopend.

 

Er zijn nog veel meer evenement die VAVi zelf organiseert. Maar er zijn ook een aantal evenementen waar VAVi heen gaat voor marketingdoeleinden. Het leuke is dat de stagiaires hier ook heen mogen. Een aantal zijn:

 

In mijn eerste stageweken heb ik een stagetraining doorlopen. Tijdens deze training leerde ik hoe je de verschillende sportcompetities opstart. De sportcompetities zijn een groot onderdeel van mijn stage. Twee tot drie keer per week ga ik samen met een andere stagiaire naar de verschillende locaties in San Diego toe. Vorige week was het softbal competitie in Old Town en de dag erna kan het zomaar een beachvolleybal competitie zijn in Ocean Beach. De werkdagen zijn meestal van 10:00 tot 17:00 of van 16:00 tot 21:30 en soms ook in het weekend. Als ik van 10:00 tot 17:00 werk dan ben ik meestal bezig met mijn onderzoek voor school. Ook kan het zijn dat ik bezig ben met projecten voor VAVi. Een aantal projecten die ik momenteel doe zijn: emailmarketing, socialmedia campagnes, flyeren en corporate wellness. De 16:00 tot 21:30 dagen zijn de dagen waarop de verschillende sportcompetities worden opgestart. Het leuke aan deze stage is dat iedere week anders is. Iedere week zijn er wel evenementen waar je heen gaat. Het is daarom zeker geen stage van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 17:00.

Het leven in San Diego is zeer relaxt. Ik woon zelf in Pacific Beach omdat dit dichtbij het kantoor is. Pacific Beach is een heerlijke plek om te wonen. Er zijn enorm veel uitgaansgelegenheden en restaurants. Bovendien is alles hier op fietsafstand. Wat in de rest van San Diego zeker niet zo is. Als ik uit ga met vrienden of collega’s kan je ook altijd een Uber of Lyft naar huis pakken, als lopen niet meer zo goed gaat ;). Het leuke aan een stage in het buitenland is dat je toffe trips kan maken. Vorige week ben ik naar Las Vegas geweest. Komende maand ga ik naar een NBA (basketbal) wedstrijd in Los Angeles en aan het einde van mijn stage ga ik een roadtrip doen naar: Grand Canyon, Bryce Canyon, Zion National Park, Las Vegas, Death Valley, Yosemite, San Francisco en Los Angeles.

Stage lopen in het buitenland is fantastisch. Ik kan iedereen zeker aanraden om dit te gaan doen, waar dan ook in de wereld!

Trip to Tijuana!

Super Bowl Party VAVi @Miller’s Field

San Diego Downtown – Gaslamp Quarter

San Diego Old Town

Pacific Beach San Diego

Welkom in de #VPBaliFamily

1 december 2016 door Rogier Corstiaensen

Als familie werd ik ontvangen op het prachtige eiland Bali. Voor mijn stage wilde ik eens totaal wat anders gaan doen. Al snel kwamen de vragen bij mij op: wat wil je gaan doen en waar??? Na een stage aanbod gekregen te hebben in Florida, kreeg ik de smaak te pakken om daadwerkelijk in het ‘verre’ buitenland een stageplek te zoeken. Nadat ik de keuze gemaakt had om naar het buitenland te gaan, stelde ik voor mezelf een wensenlijst op voor wat ik wilde ontdekken tijdens mijn stage.

p3

Volunteer Programs Bali

Na de wensenlijst gemaakt te hebben kwam ik via HAN-Praktijkweb uit bij de organisatie Volunteer Programs Bali. Deze non-profitorganisatie is gericht op het steunen van lokale communities door kinderen te ondersteunen met leuke Engelse lessen. Dit doet de organsatie met het uiterste respect voor de Balinese cultuur.

Stagewerkzaamheden

Er zijn een aantal zaken waar ik me voornamelijk mee bezig houd, waaronder het verbeteren van de online visibiliteit voor de organisatie wereldwijd en het opstellen van een marketingplan voor verschillende socialmedia-platforms. Ook ben ik veel op pad om de scholen te bezoeken en het bijwonen van prachtige Balinese ceremonies. Wat alles erg leuk maakt is het contact en samenwerking met internationale vrijwilligers van de organisatie. Als stagiair bij deze organisatie word je overal bij betrokken en denk je mee met de bedrijfsvoering.

Meer dan stagewerkzaamheden

Bali is natuurlijk een fantastisch eiland van clubs en surfen aan zee tot aan het bezoeken van prachtige tempels in de cultuurstad Ubud waar ik zelf voor 5 unieke maanden mag verblijven. In de weekenden kun je je eigen gang gaan en kan je heerlijk het eiland verkennen en de eilanden eromheen. Er staat altijd een touring guide voor je klaar die je graag alle mooie plekken van Bali laat zien.

Betrokken bij ceremonies

22

Ceremonies zijn zeer belangrijk hier op Bali. Daarom zijn ze ook erg belangrijk voor de organisatie waarvoor ik werkzaam ben. Als stagiair krijg je de mogelijkheid om de cultuur te ontdekken en word je betrokken bij alle belangrijke aangelegenheden. Zo heb ik zelf ook een prachtige Balinese bruiloft mogen bijwonen, inclusief alle voorbereidingen.

Wat leer je extra door naar het buitenland te gaan?

Een aantal dingen die ik hier geleerd heb, zijn het samenwerken met de lokale Balinese bevolking en vele andere internationale mensen. Dat biedt kansen om internationale relaties op te bouwen en te leren van andere culturen. Ook de reis zelf was leerzaam, want je moet het toch maar doen!

Een stage in het buitenland lopen is zeker een aanrader! Bedankt Volunteer Programs Bali #VPBaliFamily

Rogier Corstiaensen

20160907_163420_hdr

 

#2 Keep rolling en geweldig samenwerkingsnieuws!

30 mei 2016 door Iris Meusen

Het assortiment is weer uitgebreid! Wie weet zit jouw favoriete product er wel tussen!

In de afgelopen weken zijn er nieuwe producten op de site van More2Give verschenen. Zo is het nieuwste product: ‘De Scratchmap’ erbij gekomen. Voor alle avonturiers die graag willen bijhouden waar ze gewees4801t zijn of juist nog naar toe willen. Dan is de Scratchmap het perfecte product voor jou!

Daarnaast zijn er nieuwe houten kubus wekkers bijgekomen: wekkers die reageren op geluid! Kun je ’s nachts ook niet slapen door de ledverlichting van je wekker? Dan is dit de perfecte wekker voor jou! Er zijn op dit moment 3 soorten. Een zwarte met groene ledverlichting, een lichtbruine met groene ledverlichting en een donkerbruine met rode ledverlichting. Natuurlijk zijn ook dit producten met een betaalbare prijs en een gegarandeerde snelle levering.

Verder hebben we heel leuk nieuws! Vanaf deze week gaan wij samenwerken met het bedrijf ‘Lucky Feet’. Dit is een bedrijf dat vrolijke gekleurde sokken verkoopt. Deze zijn goed te combineren met jouw kledingkeuze.

sokken 2Via onze site kun je een pakketje van 3 setjes naar keuze kopen. Je mag er zelf drie uitkiezen op www.luckyfeetonline.com en die kun je bij het bestellen in de reacties plaatsen of je kiest voor een verrassingspakket met drie willekeurige sokken die wij voor je uitkiezen rekening houdende met je geslacht. Speciaal om dit te vieren betalen wij de verzendkosten van deze drie paar sokken.

Daarnaast kun je ook één paar sokken bestellen via ons. Dit ene paar dien je wel te bestellen via de website van Lucky Feet. Vul dan de kortingscode: more2give in en je ontvangt 10% korting van ons.

Als je leuke ideeën hebt voor More2Give, zoals nieuwe producten, laat het ons dan weten via Facebook, Instagram of laat een berichtje achter op de site van More2Give.
Houd deze media verder goed in gaten, om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en de nieuwste producten.

 

SBRM-studente en Masterchef Holland finaliste lanceert website

19 mei 2016 door Marteyn Roes

SBRM-studente, blogger en MasterChef 2016 finaliste Josephine de Roode lanceert vrijdag 20 mei 2016 haar website “Josephine Kookt” – lekkere recepten voor iedereen.

 

Ci0Udp6UgAAqZMT.jpg-large

 

Op de website staan niet alleen uitgeschreven MasterChef recepten, maar ook haar eigen culinaire hoogstandjes en belevingen.  Wilt u Josephine inhuren voor een MasterClass, Kookworkshop of Foodevent neem dan contact op met Josephine.

Josephine’s motto: “Geluk is maakbaar, al moet je er wel even voor in de keuken staan”.

www.josephinekookt.nl

 

Stage lopen bij Gebr. Bakker Metaal Recycling B.V.

10 mei 2016 door Kai Boerstal

fotos-locatie

Een tijd geleden ben ik op zoek gegaan naar een stageplek voor de stageperiode in het E-cluster van de opleiding Small Business en Retail Management. Na een aantal sollicitatiegesprekken met meerdere bedrijven kwam ik via een bekende van mij bij het bedrijf Gebr. Bakker Metaal Recycling B.V. Ik had al verschillende sollicitatiegesprekken gehad, maar nog niet het gevoel dat ik de juiste stageplek had gevonden. Bij Gebr. Bakker Metaal Recycling B.V. had ik een zeer goed gevoel en ik heb toen besloten om hier stage te gaan lopen.

Gebr. Bakker Metaal Recycling is een bedrijf dat op internationaal niveau alle soorten metalen in grote hoeveelheden opkoopt en weer verkoopt en/of verwerkt. Het bedrijf zelf is gevestigd in Arnhem maar heeft ook nog een grote vestiging in Doetinchem. De verkopers van het bedrijf zitten door heel Europa en zelfs soms Afrika.

De eerste stagedag ging beginnen….. dit was voor mij echt even wennen! Elke dag vroeg eruit en aan het einde van de dag pas weer naar huis. Gelukkig voel ik me heel erg op mijn plek en heb ik het al vanaf het begin naar mijn zin. De eerste twee weken heb ik kennis gemaakt met mijn werkzaamheden en met de werknemers van het bedrijf. Nadat ik kennisgemaakt had met mijn werkzaamheden mocht ik gelijk vol aan de bak. Bij het inkopen en verkopen van de metalen komt veel kijken zoals contracten, betalingen, logistiek en klantencontact. Deze activiteiten voer ik deels zelfstandig uit en waar nodig is wordt ik hierbij ondersteunt door mijn stagebegeleider. In het begin deed ik de meeste activiteiten samen met mijn stagebegeleider omdat er geen fouten gemaakt mogen worden. Na een aantal weken mocht ik al mijn eerste activiteiten zelfstandig uitvoeren. Het leukste van deze stage is dat ik veel verschillende activiteiten uitvoer. Wat ik minder leuk vindt aan de stage is de administratie wat bij de verkoop komt kijken. Tot nu toe heb ik het erg naar mijn zin en ga ik nooit met tegenzin naar stage! Dit is erg belangrijk want als je een stageplek hebt waar je met tegenzin naar toe moet duren de dagen erg lang.

Bij de stage hoort ook een onderzoeksopdracht. De hoofdvraag van mijn onderzoeksopdracht luidt: Hoe kan Bakker Metaal Recycling meer kleine ondernemingen aantrekken door middel van e-commerce? Deze hoofdvraag is tot stand gekomen in overleg met mijn stagebegeleider. Het is erg belangrijk dat de juiste hoofdvraag tot stand komt omdat dit is wat je gaat onderzoeken voor het bedrijf!

Mijn tip!  Ga op tijd op zoek naar een bedrijf dat bij je past. Als je stage moet lopen bij een bedrijf dat niet aansluit, dan gaan de dagen erg lang duren en leer je niks.

 

24 mei HAN Young in Business het “Local Heroes” event

9 mei 2016 door Marteyn Roes

Dinsdag 24 mei organiseert HAN Young in Business het “Local Heroes” event voor (startende) ondernemers. Tijdens het evenement is er een interactieve voordracht door een specialist op het gebied van ondernemen, zijn er workshops over de weg naar succes als ondernemer en er is een afsluitende netwerkborrel.

YIB_logo_beeldmerk-300x193

Voor wie:

 • Studenten en medewerkers van de HAN
 • Startende ondernemers
 • Andere geïnteresseerden

 

Waar en wanneer:

 • Dinsdag 24 mei, van 13 tot 18 uur
 • Start: Laan van Scheut 10 te Nijmegen,  halverwege naar: Verlengde Groenestraat 75 te Nijmegen (EMR Praktijkhuis)

 

Aanmelden en meer informatie

Deelname is gratis. Kijk voor aanmelden en meer informatie op de website van Young in business of stuur een e-mail naar: info@young-in-business.nl

Eigen onderneming: More2Give – The beginning!

22 april 2016 door Iris Meusen

Ben jij ook klaar met de hoge verzendkosten en het lange wachten op je producten? Vanaf vandaag hoeft dit niet meer! 

Want vanaf vandaag kan het ook anders! De start-up More2Give lanceert namelijk hun online webshop waar leuke en originele buitenlandse producten te koop zijn. More2Give staat voor betrouwbaar, betaalbaar en een snelle levering.

More2Give is een onderneming die is ontstaan in 2016. De start-up is opgericht door drie studenten van de opleiding Small Business & Retail Management. Het concept van More2Give is ontstaan met de gedachte dat het ook anders moet kunnen.

BewerktMet anders bedoelen ze dan ook; geen extreem hoge verzendkosten meer en niet meer 40 dagen wachten. Want zeg nou zelf, niets is vervelender dan dat! Het assortiment bestaat momenteel uit verschillende soorten design wekkers (op de foto hiernaast te zien), horloges en binnenkort komen daar onder andere scratchmappen bij. In de loop der tijd zullen er steeds meer producten aan het assortiment worden toegevoegd.

Vind jij het ook zo leuk om het internet af te struinen, opzoek naar leuke hebbedingetjes? Dan is www.more2give.nl de website om in de gaten te houden! Mis niks en blijf up-to-date van onze te gekke producten en volg ons op Facebook of op Instagram @More2Give_

Stage lopen bij een reisorganisatie voor verstandelijk beperkten

21 april 2016 door Wouter Visschers

Logo transparant
Op 1 februari was het dan zover. De stage waar 1,5 jaar naar toe gewerkt was ging van start. De stage wordt gelopen bij een binnenlands of buitenlands bedrijf dat betrekking heeft op de opleiding Small Business en Retail Management. De kantoorwerkzaamheden en de onderzoeksopdracht vormen het fundament voor een leuke en vooral leerzame stage.

Stage, Ja oké. En nu? Na een aantal sollicitatiebrieven verstuurd te hebben en een aantal kennismakingsgesprekken gehad te hebben is uiteindelijk de keuze gevallen op stichting Tendens Vakanties. De keuze is gemaakt, de afspraken staan en dus kan de goedkeuring aangevraagd worden. Door de goedkeuring is het zeker dat ik bij Tendens Vakanties stage ga lopen.

Het bedrijf
Tendens Vakanties heeft als doel het organiseren van vakanties en activiteiten voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperkingen en voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). De vakanties worden uitgevoerd in groepen van maximaal 9 personen inclusief 2 tot 3 reisbegeleiders. Door te reizen in kleinschalige groepen is er veel aandacht voor de wensen en behoefte van de vakantieganger.

De stage
De kick-off geeft aan dat het dan toch echt gaat beginnen. Op de maandag is voor velen het relaxte studentenleventje, voor een half jaar, ingeruild voor het echte werk. Vroeg maar met frisse zin vertrek ik vanuit Nijmegen richting Tendens Vakanties in Arnhem. In de eerste week wordt kennis gemaakt met de collega’s en het bedrijf. Het maandelijkse kantooroverleg wordt bijgewoond om vervolgens de werkzaamheden nogmaals met de stagebegeleider te bespreken. Daarna mag ik meteen aan de slag om de input voor de Salestraining van de volgende dag te verzamelen en te communiceren met Jacco Bouwman van het bedrijf Progresso. De hoofdtaak van mijn stage is om naar mogelijkheden te zoeken om Tendens Vakanties te promoten.

De activiteiten op dit moment zijn, het zoeken naar promotie mogelijkheden bij:
* De Special Olympics
* De Biothlon
* De Zorgmarathon
* En het opzetten en bijhouden van de crowdfunding voor nieuwe tenten om zo ook, deze zomer, de vakantiegangers met een verstandelijke beperking kunnen weer onbezorgd te laten genieten van een heerlijke (kampeer)vakantie.

Een aantal andere werkzaamheden zijn het plaatsen van berichten op de Sociale media en het geven van een presentatie bij de workshop ‘samen online’, die voor de vrijwilligers van Tendens Vakanties op 16 april 2016 gegeven is.

Het voordeel van stage lopen bij Tendens Vakanties is dat de werkzaamheden niet eentonig zijn, daarbij zijn er veel mogelijkheden voor eigen input. Anders dan bij grote commerciële bedrijven zijn er geen grote budgetten beschikbaar voor de promotie-activiteiten. Dit is soms lastig, maar ik zie het vooral als een uitdaging waar je veel van leert. Een andere uitdaging is het combineren van de kantoorwerkzaamheden samen met de onderzoeksopdracht. Zelf ben ik van mening dat wanneer er duidelijke afspraken gemaakt zijn, dat het combineren van kantoorwerkzaamheden samen met de onderzoeksopdracht goed te combineren is.

Mijn tip
Zie de stage vooral als een leuke en vooral leerzame periode. Neem daarbij ook een kijkje op HAN-sis en verdiep je in bedrijven / branches waar je van te voren nog niet in verdiept had.

Benieuwd naar de crowdfunding waar ik aan meewerk?
~ Klik op crowdfunding – bekijk het filmpje – deel, like, reageer en doneer!

Wouter Visschers
(stagiair marketing en communicatie)

Stage in een van de mooiste landen ter wereld!

21 april 2016 door Lenn Schut

Een tijd geleden reisde ik, Lenn Schut,  af naar Nieuw Zeeland om stage te gaan lopen in dit schitterende land. Op dat moment was ik absoluut niet het type dat zonder nadenken afreist naar de andere van de wereld maar ik denk dat ik na deze ervaring alle mogelijkheden aanpak om te reizen en te werken in een land dat niet vertrouwd is. Nieuw Zeeland heeft mijn verwachtingen in alle mogelijke manieren overtroffen. Dit zeggende heb ik het Zuidereiland nog niet eens gezien en men zegt dat dit nog mooier is dan het noorden. Ik ben zo ongeveer op alle mogelijke trips door het noorden geweest en sta iedere keer weer verbluft over hoe schitterend het hier wel niet is.

 

IMG_1399
Ik leef zelf in Auckland, een van de trekpleisters van het noorden. Dit is voor mij absoluut geen weerspiegeling van Nieuw Zeeland. Het is erg druk, dichtbevolkt en de migratie naar deze stad is ontzettend groot. Door deze migratie is Auckland erg duur. Je ziet constant de nieuwste van de nieuwste sportauto’s en de huizenprijzen zijn hier onvoorstelbaar hoog. Op iedere hoek van de straat wordt er weer een appartementencomplex uit de grond gestampt om op die manier het woningentekort op te lossen. Om even een idee te geven van de grootte van dit soort appartementen, ik woon in een appartementencomplex waar plaats is voor minimaal 1200 mensen en ja, er is waarschijnlijk geen enkele kamer beschikbaar op het moment. Al met al is de stad een leuke en indrukwekkende ervaring met als uitblinker de skytower, voor velen het hoogtepunt van Auckland en voor mij een makkelijke gids als ik de weg weer eens kwijt ben. Op het moment is de herfst hier aangebroken, erg vervelend als ik iedere dag richting stage loop met een strak blauw lucht en een stralend zonnetje.

 

De stage die ik op dit moment loop is bij een property management bedrijf gevestigd in Ponsonby. Dit bedrijf genaamd Quinovic is een Franchise en verhuurt huizen van eigenaren en investeerders die ergens anders wonen of werken of het simpelweg niet zelf willen managen. Ponsonby is een van de duurste gedeeltes van Auckland en de huizenprijzen zijn hier extreem. In een van mijn eerste weken werd ik gevraagd of ik mee wilde naar een huisveiling. Nog geen half uur later stond ik waarschijnlijk in de Kalverstraat van Nieuw Zeeland tussen een tiental mensen die zonder nadenken 2 tot 2.7 miljoen Nieuw Zeelandse dollars boden voor een huis van nog geen 400 M2.  Uiteindelijk ging een vrouw van nog geen 35 ermee vandoor. Ken je dat programma op Veronica waar ze die garageboxen verkopen? Zo ging dat dus. Wat doen we toch fout?
De core business van Quinovic is huizen verhuren. Ze doen niet aan verkoop. Het leuke aan de stage is dat ik zowel op kantoor als buiten ben. Ieder huis/appartement wordt om de drie maanden geïnspecteerd en ik ga af en toe mee op deze inspecties om daarna op kantoor de rapporten hiervan op te maken. Ik moet contacten onderhouden met zowel huurders al eigenaren van de properties die Quinovic managed, ik verstuur werk orders wanneer er onderhoud gepleegd moet worden en ben veel aan de telefoon met allerlei verschillende mensen wat uiteraard geen kwaad kan als het op mijn engels aankomt. In vergelijking met Nederland is de cultuur hier erg anders. Men, en daarbij in bijzonder de kiwi’s zijn over het algemeen zeer vriendelijk en zijn vaak bereid je te helpen met wat het ook maar is.

IMG_2170Tot nu toe bevalt het mij erg goed, iedere dag is weer een nieuwe ervaring en ik ben blij dat ik de stap heb genomen om naar het buitenland te gaan. Ik raad iedereen aan een stage in het buitenland te doen, het is een schitterende ervaring en erg leerzaam. Daarbij is het erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je stapt volledig uit je comfortzone en bent verplicht nieuwe vrienden en contacten op te bouwen wat aan het begin uiteraard even wennen is. Je komt jezelf meerdere malen tegen en leert te functioneren in een omgeving en een markt die niet bekend is.

Ik ben ervan verzekerd dat ik over een paar maanden met plezier terugkijk op deze tijd en de ervaringen die ik er aan over heb gehouden.

 

Lenn Schut, student Small Business en Retail Management.