Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Promotieonderzoek over organisatiefactoren die cliëntgericht werken faciliteren

17 juni 2016 door Linda Rothman

lindaROp 15 juni start mijn promotieonderzoek naar organisatiefactoren die cliëntgericht werken faciliteren. Het onderzoek is geïnitieerd in samenwerking met de praktijk, met als aanleiding de decentralisatie van de zorg. 

Vanwege de decentralisatie van de zorg maken veel maatschappelijke zorgorganisaties op dit moment een transformatie door waarbij zij zichzelf tot doel stellen de cliënt meer centraal te stellen. Er is nog weinig bekend over welke organisatiefactoren cliëntgericht werken faciliteren. Mijn promotieonderzoek draagt bij aan het vergroten van deze kennis.

 

Over mij

Het centraal stellen van de cliënt is gedurende mijn loopbaan een van mijn sterkste drijfveren geweest. Dit begon concreet vorm te krijgen toen ik tijdens mijn bachelorscriptie onderzoek deed naar cliëntenparticipatie in de gedwongen jeugdzorg. Ik werkte toen als jeugdreclasseerder bij de William Schrikker Groep en heb de uitkomsten van dat onderzoek in de praktijk mogen implementeren en uitvoeren. Mijn drijfveer om de cliënt centraal te stellen werd vanuit de gesprekken die ik voerde met jongeren steeds sterker. Dit werd nog meer gevoed toen ik als locatie coördinator bij de JP van den Bent stichting (een organisatie in de gehandicaptenzorg) ging werken en zag hoe daar gewerkt werd aan cliëntgericht werken. In dezelfde periode kreeg ik binnen de HAN de mogelijkheid om een aantal uren studenten bij de Master Pedagogiek te begeleiden (nadat ik deze opleiding zelf cum laude had afgerond). Dit heeft dit ertoe geleid dat ik nu fulltime, met heel veel plezier, als onderzoeker, docent en coördinator van de Master Pedagogiek bij de HAN werk en mijn persoonlijke drijfveer kan inzetten om een bijdrage te leveren aan de wetenschap en de praktijk.

Mijn onderzoekservaring bestaat voornamelijk uit het verrichten van kwalitatief onderzoek. Zo heb ik vanuit het lectoraat ‘Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd (HAN)’ samen met collega’s in opdracht van de gemeente Nijmegen onderzoek gedaan naar bevorderende en belemmerende factoren in het werken met GGZ migrantenjeugd. Daarnaast heb ik in opdracht van een organisatie in de jeugdzorg onderzoek gedaan naar werkzame factoren bij ervaringsleren. Verder begeleid ik studenten bij hun Masterthesis binnen de HAN Master Pedagogiek. Mijn eigen masterthesis richtte zich op het vergroten van de motivatie van jongeren die een gespecialiseerde sociale vaardigheidstraining opgelegd kregen door de rechtbank. Hierover heb ik een aantal (wetenschappelijke) publicaties geschreven.

Reacties

Reageer

*