“De kinderen hebben hun eigen sporen achtergelaten.”

6 december 2017 door Hilde Wierda

Vorige week vrijdag evalueerden we samen met de dorpsraad van het Limburgse Kronenberg en basisschool De Kroevert het project ‘Oorlogssporen voor kinderen’, dat is uitgevoerd binnen KRAKE Family Community. De betrokkenen kijken terug op een succesvol project, dat naar meer smaakt. De wens is ook in de toekomst “samen iets moois te doen dat blijft hangen.”

Met KRAKE Family Community hebben we twee ambities: zorgen dat kinderen en jongeren gehoord worden in het dorp (dat ze mogen meedenken en meedoen met en – waar kan – meebeslissen over voor hen belangrijke thema’s) en bijdragen aan een kindervriendelijke(r) omgeving.

Oorlogssporen
Een jaar geleden zat de Family Community voor het eerst aan de tafel in gemeenschapshuis De Torrekoel om met Piet Seelen, lid van de Dorpsraad, te kijken hoe jeugdigen gehoord kunnen worden en een bijdragen kunnen leveren binnen het dorp Kronenberg. Piet zag veel aanknopingspunten. Eén van die aanknopingspunten was het project Oorlogssporen. Een werkgroep was al een tijd bezig met het ontwikkelen van een historische wandeling langs plekken die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Kronenberg belangrijk waren. De Dorpsraad zag drie uitdagingen:

• Hoe maken we de nieuwe wandelroute Oorlogssporen leuk voor kinderen?
• Hoe kunnen we kinderen laten kennismaken met de plaatselijke geschiedenis?
• Hoe kan de Dorpsraad hier in samenwerken met de school?

Begin dit jaar gingen we met basisschool De Kroevert om de tafel om te bespreken of én hoe we deze vragen samen zouden kunnen oppakken. De vragen van de Dorpsraad bleken goed opgepakt te kunnen worden in het kader van onderzoekend leren.

Zelf onderzoek doen
Dit voorjaar deden groep 7 en 8 in het kader van de Family Community in vijf workshops zelf onderzoek naar hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kronenberg te wonen. Eerst bedachten ze een onderzoeksvraag. Daarna interviewden ze hun opa of oma, of spraken met een oude dorpsbewoner over de oorlog. Sommige kinderen probeerden de oorlog letterlijk te ervaren en wilden weten hoe het is als je jezelf moet verstoppen in de oorlog. Van de verzamelde uitkomsten maakten ze een gedicht, puzzels en filmpjes. Alles kun je zien, horen en doen langs de wandelroute Oorlogssporen in Kronenberg.

Tijdens de workshops dachten de kinderen ook na over wat een wandeling leuk maakt voor kinderen. Ze maakten een woordenweb en zochten informatie op internet. Deze ideeën vind je terug in de speciale kinderwandelroutekaart Oorlogssporen voor kinderen.

Indrukwekkende afsluiting
Op 7 oktober 2017 vliegt er een vliegtuig laag over het bos aan de rand van Kronenberg. Er dwarrelen rozenblaadjes uit. Deze fly-over is een eerbetoon aan de bemanning van de Britse bommenwerper die op 2 oktober 1942 neerstortte in Kronenberg. Jong en oud zijn in groten getale bijeen gekomen voor de onthulling van een monument dat deze gebeurtenis herdenkt. Zeker driehonderd mensen hebben zich verzameld op de plek waar het drama zich 75 jaar geleden voltrok. De fanfare speelt muziek, er staan oorlogsvoertuigen en de erewacht en vlaggenwacht geven acht. De sfeer is plechtig, bijzonder en indrukwekkend.

Teun (12), die ook mee heeft gedaan aan de workshops, mag samen met een nabestaande en een ooggetuige het parachutedoek van het kunstwerk aftrekken. Daarmee is ook officieel de wandelroute geopend en het project afgesloten. De burgemeester van Horst aan de Maas, de gemeente waar Kronenberg onder valt, prijst in een toespraak de betrokkenheid van jeugd bij de ontwikkeling van de kinderroute.

Toekomst
De betrokkenheid van de kinderen bij het dorp houdt niet hier op. Want om het jaar gaan de kinderen van groep 7 en 8 van De Kroevert de workshops volgen. Zo zullen de kinderen ook in de toekomst hun eigen creatieve sporen achterlaten langs de wandelroute. Als het aan de Dorpsraad ligt, blijft de betrokkenheid van de kinderen bij het dorp bovendien niet beperkt tot Oorlogssporen: “Ik heb al veel nieuwe ideeën,” aldus Piet Seelen.

Deze tekst maakt deel uit van het digitale tijdschrift van de Family Community dat aan het einde van het project zal worden gepresenteerd (December 2018). In dit tijdschrift delen dorpen uit de Family Community hun ervaringen en reiken we handvatten aan voor andere dorpen om met kindvriendelijkheid aan de slag te gaan.