Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Blog van Tara Briels over de masterclass “Pijn” – Wim van Lankveld

19 december 2016 door Administrator

De workshop die ik heb bijgewoond ging over pijn, met in het bijzonder chronische pijn waarin Wim van Lankveld als ervaringsdeskundige vertelde over het onderwerp. Wim heeft zelf namelijk de ziekte van Bechterew. Dit is een vorm van reuma die zich kenmerkt door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. De ontstekingen die bij de ziekte van Bechterew ontstaan, kunnen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug en zelfs tot verkromming van de wervelkolom. Hiermee is hij al sinds zijn 18e levensjaar gediagnosticeerd.

20% van de Europese bevolking heeft chronische pijn (gehad). Alle disciplines, en elke behandelaar krijgt hier dus mee te maken. Dit kan zijn met specifieke pijnklachten waarvoor een behandeling gegeven kan worden, maar dit kan ook als nevendiagnose waarmee wellicht rekening mee gehouden moet worden tijdens een behandeltraject.

De definitie van pijn is een onaangename sensorische en emotionele gewaarwording die verband houdt met feitelijke of mogelijke weefselschade, of wordt beschreven in termen van weefselschade (IASP). Hersenen construeren pijn op basis van input en evaluatie (pijn is puur subjectief). Dit wil zeggen dat pijn niet altijd is vast te stellen via scans of röntgenfoto’s. Een voorbeeld hiervan is fybromyalgie. Omdat er bij cliënten met fybromyalgie, in het lichaam niets te vinden is die de aandoening kan verklaren. Pijn wordt door iedere cliënt anders ervaren, zelfs als cliënten dezelfde aandoening hebben. Ik heb tijdens de workshop zelfs geleerd dat het belangrijk is op welke manier je een cliënt met pijn benaderd. De manier waarop je met iemand over zijn/haar pijn praat, of de eventuele uitleg die je geeft over de pijn en hoe deze pijn ontstaat, is van grote invloed hoe een cliënt de pijn ervaart. Enkele voorbeelden die hierbij door Wim werden aangedragen zijn:

• Wanneer je tegen iemand zegt: “de volgende oefening gaat veel pijn doen”, dan ervaart iemand ook veel pijn omdat iemand zich hier op voorbereid. Echter wanneer je iemand zegt dat iets geen pijn doet, ervaart diegene ook geen tot weinig pijn.
• Een ander voorbeeld is wanneer een kind naar de dokter gaat voor inentingen. Wanneer een dokter verteld dat er een paar spuitjes aan komen en deze pijn zullen doen, zal een kind deze pijn ook daadwerkelijk ervaren. Wanneer een kind van deze spuitjes wordt afgeleid bijvoorbeeld door een knuffelbeer te geven en vervolgens direct de spuitjes te zetten, heeft een kind dit niet door en is er niks aan de hand.

Het uitleggen van de pijn, hoe de pijn ontstaat en waar deze vandaan komt kan ook helpen bij het verminderen van deze pijn. Bij goede uitleg over het pijnmechanisme blijkt dat cliënten (30 %) minder pijn ervaren. Vaak zijn mensen met chronische pijn ook bang om iets ‘stuk’ te maken in hun lichaam waardoor ze minder gaan bewegen. Daarbij is het voor mij als ergotherapeut belangrijk om aan cliënten uit te leggen dat er niks in hun lichaam stuk kan gaan en beweging juist helpt om de pijn te verminderen. (Dit uiteraard wel pas als de pijn chronisch is en er dergelijke oorzaken zoals breuken en letsel zijn uitgesloten of al zijn genezen en er hier geen oorzaak gevonden kan worden).
Daarnaast heb ik geleerd hoe belangrijk de benadering naar een cliënt met pijn is. Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe je behandeling loopt. Als jij positief met je patiënt communiceert, helpt dat je behandeling. Als jij negatief communiceert doe je het effect van je behandeling te niet.
Je moet bijvoorbeeld nooit zeggen: “je moet toch een verschrikkelijke pijn ervaren”, want dan wordt de pijn direct erger. Dit draagt namelijk bij aan de pijnperceptie van de cliënt.
Als laatste is het wel belangrijk om te vermelden dat je de pijn die een cliënt ervaart en aan je vertelt niet volledig kan negeren als je bijvoorbeeld bang bent om het verkeerde te zeggen en de cliënt op die manier nog meer pijn ervaart zoals eerder benoemt. Wanneer je de pijn van de cliënt negeert kan de cliënt het gevoel hebben dat hij/zij niet serieus genomen wordt of dat je hun negeert, wat negatief kan uitpakken voor de vertrouwensband die je hebt opgebouwd. Dit wil ik als therapeut al helemaal niet.

Reacties

Reageer

*