Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Blog van Karin Wirht over de masterclass “Mindfulness in de zorg” – Kees Peters en Marijke van der Putten

31 oktober 2016 door Administrator

Deze masterclass ging over mindfulness in de zorg en hoe wij als vak therapeuten die toe kunnen passen. De sprekers hebben eerst een korte introductie en inleiding gedaan over mindfulness. Zij hadden het over de definitie van mindfulness. Mindfulness wordt gedefinieerd als aandachttraining, in het hier-en-nu aanwezig zijn, opmerkzaamheid zonder oordelen en acceptatie dat wat er is.
Als eerste oefening hebben zij ons laten mediteren. Dit als doel om tot jezelf en tot rust te komen van een drukke dag. Dit heeft voor mij gewerkt omdat ik bekend ben met mindfulness en omdat ik de cursus energy balans gevolgd heb. Ik kon zien dat de groep niet zo bekend was met mediteren, maar beleefd mee deden.

Na de eerste meditatie sessie had de spreker het over mindfulness in the brain. Door te mediteren en mindful te zijn train je je hersenen om te rusten en om verbindingen te maken die er voor heen niet waren of verbroken zijn. De frontale kwab wordt door meditatie gestimuleerd. Dit vond ik zeer interessant. De sprekers gaven ook aan dat er meer wettenschappelijke artikels gepubliceerd gaan worden over mindfulness and the brain. De sprekers hadden ook artikels hierover bij zich.
De tweede en laatste meditatie sessie was ging veel beter. Ik hoorde men ook snurken. De groep was heel rustig en vrolijk na deze meditatie sessie. Er was echt een verschil in de groep.

Ik heb deze masterclass als leuk ervaren maar de sprekers hebben niet echt een voorstel gegeven voor hij ik als toekomstige Ergotherapeut mindfulness moet introduceren bij mijn cliënten. De masterclass op zich vind ik leuk en erg interessant maar het heeft mij met meer vragen achter gelaten dan voorheen. Ik wil graag meer mindfulness cursussen volgen omdat ik mindfulness ook echt wil geven als behandeling aan mijn cliënten. Het is een goede manier om tot rust te komen in een land waar alles volgens een bepaalde routine en structuur MOET gaan. Er wordt dagelijks veel van ons geëist je moet dit en dat kunnen anders is het niet goed. Leven is te kort om alles te MOETEN omdat het maar MOET! “Het moeten” levert men zoveel stress en ellende op, maar door mindfulness kan ik mijn cliënten leren rusten, ontspannen en te accepteren wat zij niet kunnen veranderen.

Reacties

1 Reactie to “Blog van Karin Wirht over de masterclass “Mindfulness in de zorg” – Kees Peters en Marijke van der Putten”

Marijke van der Putten schreef:

Hallo Karin,
Fijn dat je onze masterclass hebt gevolgd! Jouw verslag geeft goed weer waar wij in relatief korte tijd ons licht op wilden laten schijnen. Bedankt! En erg leuk, jouw interesse in het brein in relatie tot mindfulness. Je kunt hier wat meer informatie over krijgen op de site http://www.openbewustzijn.nl waarin wat uitgebreider wordt ingegaan op de werking tussen mind en body. Waar je ook wat leerzame werkvormen kunt bekijken hoe je kunt begeleiden met gebruik van mindfulness. Wellicht geeft dit een antwoord op wat vragen van je. En wat mij zeker opvalt is dat jij als deelnemer zo veel opmerkzaamheid en gevoel had voor de groepsdynamiek. De kenmerken die jij schetst: van wat onwennig naar rustig en vrolijk. Dit is bereikt door simpelweg in aandacht met elkaar te zijn. Misschien is er inmiddels toch een piepklein tipje opgelicht van de sluier hoe in de toekomst mindful om te gaan in de zorg? Daar is inderdaad training en beoefening voor nodig, iets waarvan jij aangeeft je daar zeker in te willen gaan verdiepen! Een mooi voornemen Karin. Je klinkt heel vastberaden in je mening dat het beter kan met elkaar. Heel veel succes! Je maakt daarmee nu de wereld al een stukje mooier!
Hartelijke groet,
Marijke

Reageer

*