Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Blog van Ivana Hooijman over de masterclass “Mindfulness in de zorg” – Kees Peters en Marijke van der Putten

31 oktober 2016 door Administrator

Het begrip mindfulness is iets waar iedereen weleens van gehoord heeft. Het is iets waarover gepraat kan worden en wat je kan ervaren. In deze masterclass is dan ook vooral dat laatste gedaan. Bij Mindfulness leer je hoe je rustiger en zelfbewuster kunt worden. Je gaat hierbij met meer aandacht naar iets kijken. Er zijn verschillende mindfulness oefeningen uitgevoerd waarbij vooral het aandacht hebben centraal staat. Aandacht voor je ademhaling, aandacht voor je lichaam en aandacht voor geluid in de omgeving. In de eerste oefening is er vooral stilgestaan bij aandacht hebben voor je lichaam. We hebben in een kring gestaan en onze ogen gesloten. Marijke praatte op een rustige manier en zei waar je aandacht naar toe moest gaan, ze zei bijvoorbeeld “Voel hoe je handen tegen je benen leunen en je voeten de grond raken”. Ik heb zelf gemerkt dat het lastig is om je aandacht een tijdje op één plek te houden. Gedachten dwalen snel af en zijn lastig weer terug te krijgen. Het is interessant om te voelen wat een oefening aan het einde met je lichaam doet. Je merkt zoveel meer op, zoals alle stress dat je de hele dag bij je hebt gedragen, lijkt te zijn verdwenen op dat moment.

Een andere oefening die we hebben gedaan is in gesprek gaan met de persoon die naast je zit en je niet kent. Vervolgens ging je samen opzoek naar overeenkomsten, bijvoorbeeld dat je dezelfde hobby’s hebt of iets dergelijks. De vraag van Marijke achteraf was hoe jij jezelf voelde tijdens dat gesprek. In het gesprek dat ik had kwamen veel overeenkomsten aan bod. Ik voelde mij hierdoor blij en veilig en dat gevoel zat bij mij in mijn buik. Het omschrijven van dat gevoel heb ik als moeilijk ervaren. Je merkt van alles op, maar het is lastig daar een naam aan te geven.

In de masterclass is de link tussen mindfulness en zorg een beetje vergeten, maar ik kan mij voorstellen dat mensen die veel stress ervaren of veel in het eigen hoofd zitten baat kunnen hebben bij mindfulness. Ik denk dat verschillende paramedische disciplines en zorgverleners aspecten uit het mindfulness kunnen gebruiken. Wanneer een patiënt bijvoorbeeld veel pijn in een been ervaart, zou een verpleegkundige een hand op de schouder kunnen zeggen. De aandacht van de patiënt verplaatst dan van het been naar de schouder. Ook is het benaderen van een patiënt een groot verschil als je zelf als paramedici met volle aandacht naar een patiënt toe gaat of dat je gehaast bezig bent.

Ik heb geleerd dat je op een dag veel onbewust doet en voelt. Bij mindfulness zorg je ervoor dat je meer bewust bent van deze gewoonten en gevoelens. Het is lastig een gevoel een naam te geven of te omschrijven, maar wanneer het je lukt om dit te omschrijven, ga je het ook meer herkennen. Met mindfulness kan je stress reduceren en stress is een factor dat iedereen tegen komst in het dagelijks leven. Het is daardoor aan te raden om je enigszins te verdiepen in mindfulness zodat je meer bewust wordt van je eigen lichaam.

Er zijn cursussen voor mindfulness die iedereen kan volgen en ik denk dat het zelfs een meerwaarde zou kunnen zijn om mindfulness meer in het onderwijs op te nemen.

Reacties

1 Reactie to “Blog van Ivana Hooijman over de masterclass “Mindfulness in de zorg” – Kees Peters en Marijke van der Putten”

Marijke van der Putten schreef:

Hallo Ivana,
Dank je voor jouw heldere weergave van deze masterclass waaruit jouw prachtige vermogen tot opmerkzaamheid voor het bewuste maar ook voor het onbewuste weerklinkt. Mooi ook jouw ervaring…. Aandacht in het moment voor jezelf tijdens een oefening, maar ook, wat voor effect heeft deze oefening daarna voor jou in je mind, stemming en lichaamsgewaarwording? Blij, veilig, in je buik. Deze gevoelens worden niet altijd opgemerkt maar als je er aandacht aan geeft ervaar je dus heel bewust blijheid, veiligheid én je voelt ook waar. Wonderlijk toch, wat gerichte aandacht teweeg kan brengen? Is dit misschien met terugwerkende kracht toch een link hoe je dit ook aan een ander kunt gunnen? Op de website van http://www.openbewustzijn.nl kun je meer informatie vinden. Er staan wat filmpjes op met een stukje mindful coaching in de praktijk. Ook het filmpje over het brein geeft een goed beeld hoe body en mind verbonden zijn.
Succes Ivana! Fijn dat je erbij was!
Hartelijke groet, Marijke

Reageer

*