Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Praktijkhuis

Het Praktijkhuis bruist!

Dit weblog gaat over het Praktijkhuis, de plek waar studenten van de paramedische en verpleegkundige opleidingen in reallife situaties hun vaardigheden trainen.
Kernbegrippen zijn: elkaar ontmoeten (studenten-docenten-werkveld), voor & door studenten en multidisciplinair werken (casuïstiek, activiteiten).

Verken het Praktijkhuis en zie hoe toekomstige zorgprofessionals worden opgeleid. Of blog je mee?

Blog van Femke van Wezel over ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’

23 mei 2018 door Roos van der Hoek

Deze masterclass had als onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld en werd gegeven door gastspreker Anja van Elst – Trainer huiselijk geweld en kindermishandeling.

Kindermishandeling is elke vorm van bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die ouders/anderen ten op zichten van de minderjarige opdringen. Waardoor ernstige schade aan de minderjarige wordt toegebracht of dreigt te worden toegebracht.

Daarnaast heb ik geleerd dat er verschillende vormen van kindermishandeling zijn. Denk hierbij aan lichamelijke mishandeling en/of verwaarlozing, psychische mishandeling en/of verwaarlozing, seksueel misbruik maar ook getuige zijn van huiselijk geweld valt onder kindermishandeling.

Lees verder

Blog van Nadine Wilbrink over ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’

23 mei 2018 door Roos van der Hoek

Kindermishandeling… Een onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft, maar het is tegelijkertijd een probleem waarvan we de omvang enorm onderschatten. In elke schoolklas zit er een kind wat wordt verwaarloosd, mishandeld of misbruikt. De psychische impact is enorm. Kinderen kampen de rest van hun leven met de gevolgen. En het trieste is dat deze kinderen later ook weer kinderen krijgen. Vaak gaat de cirkel dan door, ze missen de stabiele opvoeding en een liefdevolle band en hebben geen idee hoe het dan eigenlijk wél moet. Het gevolg is dat ze in dezelfde valkuil stappen als hun ouders. Toch is er zelden sprake van echt bewust pijn of beschadiging. Het komt vaak voort uit een gevoel van onmacht. Ouders weten gewoon niet hoe het moet. Vooral onder kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen komt mishandeling vaak voor. Ouders kunnen onvoldoende omgaan met het gedrag van hun kind, en vervallen soms uit radeloosheid in fysiek geweld. Als professional is het belangrijk om op tijd te signaleren. Lees verder

Blog van Maaike ten Have over ‘Het hospice: niet alleen maar een plek om te sterven’

9 mei 2018 door Roos van der Hoek

In deze masterclass vertelt de gastspreker over de zorg die wordt geboden in het HOSPICE Bijna Thuis Huis Maas & Waal – Druten. ‘Het Hospice Bijna Thuis Huis Maas en Waal is een huis waar mensen in alle rust en waardigheid hun laatste levensfase kunnen afsluiten, in een sfeer die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert.

Lees verder

Blog van Renée Kuijpers over ‘Het hospice: niet alleen maar een plek om te sterven’

8 mei 2018 door Roos van der Hoek

Blog masterclass: Het hospice, niet alleen maar een plek om te sterven.

Op 26 april 2018 heb ik deze masterclass bezocht. De masterclass werd gegeven door Harry Levelink. Hij is de coördinator van het Hospice in Druten. Hij heeft veel informatie gegeven over het hospice en hij heeft ons verteld hoe de medewerkers en professionals de terminale gasten en hun mantelzorgers bijgestaan hebben en hoe zij de gasten en hun geliefden ondersteunen.

Lees verder

Blog van Sophie Hobert over ‘Het hospice: niet alleen maar een plek om te sterven’

8 mei 2018 door Roos van der Hoek

Wat is een hospice?

Een hospice is een huis waar mensen in alle rust en waardigheid hun laatste levensfase kunnen afsluiten, in een sfeer die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert. De gasten mogen hun kamer in het hospice inrichten naar eigen wensen. Wanneer iemand dit wil is het mogelijk een eigen meubelstuk te plaatsen in de kamer. Zelfs het meenemen van een huisdier is niet verboden. Een kat, poes of een klein hondje is ook toegestaan in het hospice om deze tijd zo aangenaam mogelijk te maken voor de gast.

Lees verder

Blog van Jolijn Vaarwerk over masterclass Obesitas

30 april 2018 door Administrator

Sinds 1981 is het aantal mensen met obesitas in Nederland hard gestegen, jaarlijks is er een toename van 1%. De prevalentie van overgewicht ligt hoger bij mannen en obesitas komt meer bij laagopgeleiden voor. De oorzaken van obesitas zijn bekend: meer energie innemen dan er verbruikt wordt. Maar wat is nou de beste behandeling voor de strijd tegen de kilo’s?

In de huidige maatschappij leven we in een obesogene omgeving, eten is in overvloed aanwezig en toegankelijk voor iedereen. Verleidingen zijn overal om ons heen, hierdoor is het moeilijk voor mensen met overgewicht om gedrag te veranderen. Op de korte termijn geeft lekker eten een fijn gevoel, maar op de lange termijn kan het schadelijk zijn. De lange termijn is vaak te ver weg voor mensen, waardoor ze zichzelf moeilijk kunnen beheersen. De gevolgen op lange termijn zijn groot, met overgewicht heb je meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, reflux, gewrichtsklachten en psychosociale klachten. Hierdoor zijn de gevolgen voor obese mensen niet alleen groot, de kosten van de gezondheidszorg stijgen hierdoor ook al jaren. Welvaartziektes zijn een groot probleem in Nederland, dit zijn ziektes als diabetes en hypertensie. Lees verder

Blog van Jill Schonk over de masterclass ‘Persoonlijk leiderschap’

9 april 2018 door Roos van der Hoek

Op 5 april 2018 heb ik de masterclass ‘Persoonlijk leiderschap’ gevolgd. De masterclass werd gegeven door 2 personen die werkzaam zijn voor de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Rianne den Heijer (hoofddocent van instituut Sport en Bewegingsstudies) en Josephine Engels (lector met als aandachtsveld ‘Gezond werk’: chronisch zieken en arbeidsparticipatie, stagnatie van werknemers, leefstijl op de werkplek). Lees verder

Blog van Jill Schonk over de masterclass ‘Leven na NAH’

4 april 2018 door Roos van der Hoek

In deze masterclass werd het leven geschetst van een man die een hersenbloeding heeft doorgemaakt en zijn mantelzorger. Er werd een korte introductie gepresenteerd door een docent van de HAN. Er werd uitleg gegeven over hersenbloedingen en de oorzaak daarvan. Gezien veel lessen op school gaan over de theorie, wilde deze masterclass zich richten op het patiënten perspectief en het leren omgaan met de gevolgen van NAH in de dagelijkse praktijk. Lees verder