Studeren in Porto

8 januari 2018 door Christel Vissers

Iris Smulders is vierdejaars voltijd student Opleidingskunde en schrijft over haar minor in het buitenland.

Het is nu meer dan een maand geleden dat ik aan mijn grote avontuur begon. Al een hele poos speelde het avontuur zich af in mijn hoofd, maar nu is het dan echt begonnen. Voor het eerst in mijn leven ben ik echt alleen, in een nieuw land en moet ik mijn weg zien te vinden. Maar natuurlijk zijn er vooraf ook wat afspraken gemaakt waardoor ik wist waar ik aan begon. Ik wist bijvoorbeeld dat ik mijn minor zou volgen aan Escola superior de educação in Porto en dat ik in een internationaal studentenhuis ga wonen in Marques.

Vooraf heb ik een vakkenpakket samengesteld, het duurde even voor deze compleet was. Het is belangrijk bij het kiezen van de vakken dat deze in het Engels gegeven worden. Daarnaast moet je ook kijken of deze wel tijdens het winter semester geven worden. Dit kost voorbereidingstijd maar hierdoor wist ik wel wat ik ging doen in Porto! Daarnaast is de voorbereiding een belangrijk onderdeel van het hele avontuur. Tijdens de voorbereiding ga je ook door wat fases heen en krijg je er ook ontzettend veel zin in! Met deze fases bedoel ik punten zoals: je ouders en vrienden vertellen dat je een half jaar weg gaat, de twijfels die je hebt over of je wel de persoon hiervoor bent en naar welk land wil ik en waarom?

Het eerste wat ik hier geleerd heb is dat je met voorbereiding er nog niet helemaal bent. Hier heb ik een voorbeeld bij: toen ik aan mijn minor begon bleken de vakken in het Portugees gegeven te worden. Hierdoor heb ik vooraf aan iedere les een gesprekje gehad met de professor (docent) of ik mee mocht doen met de les. Dit was een onverwachte gebeurtenis maar met initiatief en creativiteit kun je ook deelnemen aan deze lessen. Je kunt om hulp vragen bij klasgenoten, ze vertalen gemakkelijk de opdracht voor je. Ook kun je zelf met ideeën komen door te vragen of het lesmateriaal ook in het Engels beschikbaar is.

Gelukkig zijn de mensen in Porto erg behulpzaam en gebruiken veel humor in hun communicatie. Ik voel me hier inmiddels erg op mijn plek en ik zou het zeker aanraden om een minor te volgen in Porto! Er zijn hier veel Erasmus studenten waardoor je in aanmerking komt met veel culturen. Daarnaast zijn er veel organisaties die tripjes/evenementen organiseren waardoor je met elkaar in contact komt. Als je dit leest en je er aan denkt om een minor te volgen in het buitenland kun je altijd contact met mij opnemen! Ik help je graag door deze zoektocht heen met wat handige tips.

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

1 Reactie to “Studeren in Porto”

avatar Christel schreef:

Hoi Iris,
Wat leuk om te lezen en fijn dat je je ervaringen deelt!
Vandaag nog student gesproken die bezig is met minor in Spanje. Wie weet komt er nog een echt buitenland netwerk :-). Have fun!! Christel