Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Vakantie blijven vieren, doe je mee?

6 september 2017 door Vissers Christel

Christel Vissers, praktijkbureau Opleidingskunde en Studio L&D

Kijkend over de Bryce Canyon in Utah, kan ik bijna niet bevatten wat ik zie. Zo groots, wijds en zoveel anders dan wat ik ooit eerder gezien heb. Een stap naar links zorgt ervoor dat ik weer hele andere dingen zie. Zo mooi en indrukwekkend, een omgeving die me raakt. Die binnenkomt. Dat ik met geen mogelijkheid aan iets anders kan denken dan aan dat wat ik zie. De indianen geloven dat de kleurrijke Hoodoos de Legend People zijn die bij wijze van veroordeling veranderd zijn in steen. Je kunt ze zien zitten, staan, elkaars handen vasthoudend. Het is maar hoe je het ziet.

Vakantie is even jezelf losmaken van je werk. Nieuwe indrukken toelaten, energie krijgen van een nieuwe omgeving, je laten verwonderen door prachtige natuur, gesprekken, activiteiten en mensen. Met ons reisgezelschap hebben we het er dan ook over gehad hoe je deze indrukken bewaard. En dan bedoel ik niet op foto, maar bij jezelf. Het gevoel dat het je geeft, de ontdekkende blik, blij worden van een nieuwe aanblik. De hersenen kunnen iets beter onthouden wanneer het afwijkt van het gemiddelde (dat is wel gelukt in de vakantie..). Om herinneringen aan te maken, gebeurt er van alles in de kronkels boven in ons hoofd. De eerste fase is het bewust registreren van gebeurtenissen. Daarna worden herinneringen versterkt, door de wirwar aan zenuwcellen stevig aan elkaar vast te lijmen. Ze vormen hierdoor een bepaald patroon. Tot slot worden herinneringen opgehaald. Wetenschappers hebben ontdekt dat de verbindingen sterker worden wanneer je vaker de herinneringen ophaalt. Hierdoor kan dezelfde informatie de volgende keer een stuk sneller worden verwerkt en gevonden (bron: Mind van Lian van Doorn). Goed om te gebruiken wanneer je iets moet leren, maar ook wanneer je mooie herinneringen wilt onthouden. Even terug wilt naar de plek die je een goed gevoel geeft. En wanneer je je goed voelt, straal je positiviteit uit, wat zeker een weerslag heeft op de mensen om je heen. Maar hoe kun je dat gevoel dan vasthouden, benutten in het hier en nu?

Terwijl me dit al even bezig houdt, vind ik een simpel antwoord in een heel kort moment. Ik rijd, na een dag werken, de straat in waar ik woon. Voordat ik de bocht omga zie ik een klein meisje, een jaar of 7. Ze heeft net een vrucht van een struik geplukt. Ze kijkt er naar met een bewonderende, onderzoekende blik. En met aandacht. Ze ziet het voor het eerst, lijkt het. Ze onderzoekt de vorm, kleur, waar het gegroeid is. Prachtig! Tijdens de vakantie had ik ook aandacht voor dat wat ik zag, de pracht van de natuur. De tijd die ik had besteedde ik aan kijken, verwonderen, stap verzetten, nog eens kijken. Proberen te beseffen wat ik zag.

Bij het Amphitheater in Bryce Canyon was ik even een toeschouwer van het leven van de Hoodoos. Die, door lang te kijken echt mensen leken, maar van een andere kant toch weer op iets anders. Met een nieuwe, uitgeruste blik naar bestaande situaties kijken. Openstellen voor nieuwe inzichten, dus ook af en toe een stap naar links zetten en zien of het een ander beeld oplevert. Het geeft me energie. Zo nu en dan even spiekend naar vakantiefoto’s om het vakantiegevoel op te roepen, wat steeds makkelijker gaat….

Zo blijf ik nog even vakantie vieren, thuis en op het werk. Doe je mee?

I picture something, it’s beautiful
It’s full of life, and it is all blue
I see the sunset on the beach, yeah
It makes me feel calm
When I’m calm, I feel good

And when I feel good, I sing
And the joy it brings makes me feel good
And when I feel good, I sing
Of the joy it brings

Jason Mraz The Freedom song

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

Share

Reacties

5 Reacties to “Vakantie blijven vieren, doe je mee?”

avatar Yvonne schreef:

Mooi beschreven wat we gevoeld hebben tijdens de vakantir

avatar Lisette schreef:

Hoe mooi is het om vanuit een kinderblik, een open mindset te kijken, verwonderend en zonder oordeel.
Dank je wel voor het delen :)

avatar Christel schreef:

Zeker! Goed om daar bewust bij stil te staan, en vooral zonder (of met uitgesteld) oordeel. Dank voor het lezen!

avatar Nirmala schreef:

Ik doe mee : )

avatar William de Kaste schreef:

Mooi! Belangrijk onderdeel van onze visie op leren en werken.

Reageer

*