Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Neem even de tijd voor..

25 januari 2017 door Vissers Christel

Christel Vissers, praktijkbureau Opleidingskunde en Studio L&D

Ik zit aan een grote lees-/ ontmoetingstafel in slowcafe Open, dankzij een tip van een zeer geliefde collega. Even een pas op de plaats, dat kan hier prima! Genietend van een heerlijk warm, mooi schuimend kopje cappuccino, valt mijn oog op een kaart: Leave sparkles wherever you go… prachtig! Wat zegt deze ogenschijnlijk simpele kaart veel!

Op mijn weg naar het koffietentje sprak ik zomaar een paar mensen die ik niet ken. Het waren korte momenten, maar (dacht ik later) het zijn de momenten die je dag maken. Die er voor zorgen dat je de zon nog iets feller ziet schijnen en nog meer stil staat bij het moment. De mensen die ik tegen kwam stelde zomaar een vraag, waardoor een kort contact ontstond. Mijn zoon viel het ook op: “wat zijn de mensen spraakzaam en aardig!” En nu ik het schrijf ontroert het me eigenlijk. Want, hoe eenvoudig kunnen we de dag van een ander iets meer laten sprankelen. Laten merken dat de ander er toe doet.

Ik liep laatst door de gang waar ik werk en zag een collega (die ik niet eerder gesproken had) over de balustrade naar beneden kijken, terwijl de kopieermachine zijn werk deed. Ik liep er met snelle pas langs om vervolgens de hoek om te vliegen toen ik net dacht dat het ook anders kon. Ik stapte terug, en vroeg zoiets als of hij zijn zonden aan het overdenken was. Gelijk twijfelde ik of ik dit wel kon zeggen. Maar het leverde een erg leuk en persoonlijk gesprek op. Met een warmer gevoel liep ik een stuk rustiger de hoek om. Nadenkend over het moment en waarom het me zo veel deed.

Wat kan een contact, een glimlach of een gesprek in zijn eenvoud toch het verschil maken. En it all starts met een vraag. Even afremmen, en de tijd nemen voor een vraag. Het mooie is dat het eigenlijk niet voelt als afremmen, je gaat namelijk met hernieuwde energie verder.

Bij de HAN (en niet alleen bij de HAN) staat het thema Bildung regelmatig in de belangstelling. Tijdens de training Levenskunst, die ik nu mag volgen, krijgt het zeker ook aandacht. Joep Dohmen heeft een prachtig essay geschreven: Levenskunst op school; Essay over een andere cultuur van omgaan met jezelf en anderen (2013). Hij geeft globale handreikingen over hoe we Bildung een plekje kunnen geven in het onderwijs. Ik denk dat vragen stellen daar heel goed bij kan helpen. Het zorgt er volgens mij voor dat je meer bewust bent van de mensen om je heen en wat hen beweegt. En misschien ook wel waarom. Dohmen geeft in zijn essay aan: “Ieder mens moet zijn eigen praktische wijsheid opdoen. Ieder mens zal voor zichzelf moeten zorgen, om te beginnen door zichzelf te leren kennen”.

Om jezelf te leren kennen heb je andere mensen nodig. Je kunt bijvoorbeeld checken of je doet wat je denkt dat je doet (hoe kom ik over?). Elk mens neemt iedere dag een pracht aan kennis en (levens)ervaring mee naar waar hij ook naar toe gaat. Hoe waardevol is het om daarvan te leren! Je te laten verwonderen, verbazen. Je even te laten nadenken over wat je aan het doen bent en waarom. Gun jezelf een Sparkle, maar zie ook de enorme waarde om een fonkeling bij iemand anders te weeg te brengen. En dat door het stellen van een vraag

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

Share

Reacties

5 Reacties to “Neem even de tijd voor..”

avatar Mirjam Zonneveld schreef:

Hoi Christel,

Wat een mooie sfeertekening (weer) en inspiratie voor oprechte aandacht.

Dank je voor de wake up call!

avatar Alexander Dijk schreef:

Hoi Christel, wat herkenbaar! Ik heb recent ook een aantal mooie gesprekken gevoerd met onbekenden. Het is natuurlijk ook een van de kernkwaliteiten van Studio L&D.

Ik las recent een helder artikel van De Correspondent over zelfverbetering: Gelukkig zijn in de prestatiemaatschappij: https://decorrespondent.nl/10001/zelfverbetering-gelukkig-zijn-in-de-prestatiemaatschappij/2562769281303-10963264 Hierin staan 12 daden die je kunt doen, waaronder: ‘Knoop eens een gesprek aan met vreemden’.

avatar Christel schreef:

Dank voor je mooie reactie Mirjam!
Alexander, dank voor de mooie tip, ga ik lezen! Waardevol om op deze manier ook kennis te delen.

avatar Irene schreef:

Heerlijk om te lezen en voor mij ook heel voelbaar wat ik mis. Ik ben directeur en trainer bij Ander Leven. Tijdens de training ben ik voortdurend in nauw contact met de deelnemers maar buiten de training om werk ik thuis achter mijn pc. En ik ben natuurlijk ook de enige die hier verandering in kan brengen :-)
En dat ga ik doen!
Groetjes Irene CA

avatar Vissers Christel schreef:

Hallo Irene,
Ik hoop dat je ook een keer in Studio L&D komt werken, bij Opleidingskunde. Je bent van harte welkom om contact te maken met wie daar op dat moment zijn. Maar ook om gewoon lekker aan het werk te zijn.
Van harte uitgenodigd!

Reageer

*