Van Kolb naar Klimaatverandering: buitenlandse master na Opleidingskunde

8 juli 2015 door Cornelie Smallegange

Cornelie diplomaCornelie Smallegange is sinds 2 juli 2015 alumnus Opleidingskunde.

Na vier jaar Opleidingskunde is het zover, mijn diploma. Wat ging het snel, wat heb ik veel geleerd en wat was het gaaf (m.u.v. de vele to’s en reflecties natuurlijk).

In september start ik een buitenlandse master. In deze blog vertel ik over mijn beweegredenen, mijn toekomstdromen en mijn belangrijkste tips voor als je ook een (buitenlandse) master na Opleidingskunde wilt doen.

Opleidingskunde vind ik reuze interessant, maar ja, wat heb je aan een mooi opleidingstraject als het kantoor overstroomt door een stijgende zeespiegel, de deelnemers ziek zijn door luchtvervuiling of de organisatie failliet gaat door een grote milieuramp.

Jyvaskyla

Daarom ga ik na de zomer de tweejarige master Corporate Environmental Management (Duurzame bedrijfskunde) volgen aan de Universiteit van Jyväskylä in Finland. De master gaat over het verduurzamen van bedrijfsvoering; google even voor meer informatie over deze awesome master.

De combinatie tussen bedrijfskunde, gedragsverandering en milieu spreekt mij erg aan en diep van binnen wil ik nog steeds een soort van wereldverbeteraar worden. Daarnaast heb ik nog veel zin om door te leren. Eigenlijk ben ik door Opleidingskunde leren nog leuker gaan vinden.

Talentontwikkeling, leren en gedrags- en organisatieontwikkeling zijn onderwerpen die mij altijd zullen blijven triggeren. Eenmaal een opleidingskundige is immers altijd een opleidingskundige. En willen we de wereld een beetje normaal achterlaten voor de volgende generaties, dan hebben we daar echt ieders talent voor nodig.

De masteMBAr zal best pittig zijn en ik zal hard moeten werken. Ik had nooit verwacht dat ik met zo’n onbekende, vage studie als Opleidingskunde binnen zou komen, maar het is gelukt! Door Opleidingskunde weet ik hoe ik kan leren, welke kwaliteiten ik daarbij kan inzetten en voor welke valkuilen ik moet oppassen.

Ik ga het gewoon BAM proberen. Al moet ik toegeven dat ik nog een beetje huiverig ben voor Finse gebruiken zoals naakt elkaar met takken slaan in de sauna, heavy metal muziek luisteren en berenvlees eten.

Tijdens de master hoop ik te ontdekken welke duurzaamheidsbranche ik het gaafst vind. Wat ik na twee jaar dan ga doen weet ik nog niet precies. Misschien een traineeship bij een organisatie in Nederland, een PHD over duurzaam gedrag in Australië of met een knappe Fin een ecoresort opzetten in Lapland. Ik zie het wel.

Tips voor Opleidingskunde studenten en alumni die interesse hebben in doorstuderen (in het buitenland)

Volg je hart, maar bijt soms ook even door de zure appel heen.
Denk goed na, voor welke onderwerpen je gefocused blijft als je de nacht daarvoor bent wezen stappen en de hele dag stage hebt gehad. Juist op zulke momenten kom je erachter waar je echt energie van krijgt.

Maak strategische keuzes tijdens Opleidingskunde en in je vrije tijd.
Ik heb bijvoorbeeld een duurzame minor gevolgd in Groningen, bijeenkomsten bijgewoond over innovatie en duurzaamheid in Amsterdam en MOOCS gevolgd over duurzaamheid (love Coursera).

Houd je Engels op peil.
Het Engels toelatingsexamen is niet niks en, nee, alleen Game of Thrones zonder ondertiteling kijken is niet genoeg. Lees, schrijf en praat ook.

Begin op tijd en spaar geld.
Veel aanmeldingen sluiten in januari en dan moet je al een Engelse test gedaan hebben. Een master in het buitenland doen kost geld, echt heel veel geld. Dus begin ook op tijd met een minimalistische – into vintage – liefde kost geen geld – levensstijl en probeer een beurs te krijgen.

Trek je stoute schoenen aan.
Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken, maar door e-mails te sturen, te googelen en mijn ideeën met mensen te bespreken, is het toch gelukt.

Mijn passie voor duurzaamheid geeft me ontzettend veel energie en kracht en ik kan niet wachten tot ik kan beginnen in september. Dus wacht niet tot jouw passie en toekomstige master voorbij zweven, stel je open en ga actief op zoek.

CornelieContact
Ben je ook geïnteresseerd in duurzaamheid, innovatie, ontwikkeling en mijn avonturen? Volg me dan op Twitter (@Corneliea), Instagram (@corneliesmallegange) en/of bezoek mijn blog.

Heb je nog vragen of opmerkingen, mail dan gerust (corneliesmallegange@hotmail.com). Antwoord kan iets langer duren, want de gehele zomer werk ik op het Franse plattenland om een Vitamine-D buffer aan te leggen.

website, facebook en twitter Opleidingskunde

2 Reacties to “Van Kolb naar Klimaatverandering: buitenlandse master na Opleidingskunde”

avatar Anouk schreef:

Super leuke en inspirerende blog Cornelie! Ik ga je zeker volgen, ontzettend veel plezier en veel mooie duurzame leermomenten gewenst in hét onderwijsland van Europa!

avatar Danielle Heemskerk schreef:

Ik heb je blog met interesse en een lach gelezen, Cornelie! Wat leuk dat je dit gaat doen. De manier en de bevlogenheid waarmee je over duurzaamheid schrijft is inspirerend. Mooi dat je je passie volgt en Opleidingskunde hiermee gaat combineren. Onwijs veel plezier en succes!