Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Idealist of dwaas?

9 januari 2015 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen Nagtegaal is vijfdejaars deeltijd student Opleidingskunde.

TegeltjeLeren voor het leven, dat is wat we allemaal zouden moeten doen. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat we het allemaal doen. ‘Leren voor het leven’ is de minor die ik op dit moment volg. En ik heb al veel geleerd over het leven tijdens deze minor. En het heeft me nog meer gesterkt in het doel wat ik voor ogen heb: mensen tot elkaar brengen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we samen een betere wereld kunnen maken. Maar dat betekent wel dat we er ook met z’n allen voor moeten willen gaan.

Tijdens deze minor hebben we gekeken naar hoe de verschillende filosofen dachten over deze wereld. Over het ontstaan van de wereld, maar ook over onze rol in deze wereld. Ondanks de verschillende ideeën zie ik één grote overeenkomst. Het feit dat we bestaan is iets wonderlijks. Alle filosofen die we hebben bekeken zijn verwonderd over het bestaan. En dat is precies wat we vandaag de dag ook zouden moeten doen. We zouden ons nog steeds moeten verwonderen over ons bestaan.

Als we ons verwonderen over ons bestaan, dan worden we ook bewuster van ons bestaan. Sta gewoon eens stil bij waar je mee bezig bent en wat er om je heen gebeurt. Bij spiritualiteit staan we daar regelmatig bij stil. Kijk eens naar de bomen in het bos. En dan bedoel ik echt kijken. Kijk eens naar de prachtige kleuren die ze hebben door het jaar heen. Frisgroene blaadjes in de lente, volgroen in de zomer met een prachtig bladerdek, roodbruin in de herfst en in de winter steken de donkere takken prachtig af tegen de hemel. Voel ook eens aan de planten die je tegenkomt. Voel eens hoe zacht het mos in je tuin is. Maar sta ook eens stil bij de handdruk die je van iemand krijgt. Waarom krijg ik überhaupt een hand van iemand? En wat voel ik bij die handdruk? Klinkt je dit zweverig in de oren? Dan zeg ik probeer het gewoon eens en ik beloof je dat het je bewuster maakt van het leven. En ik denk dat bewuster leven ook een stap is richting een beter leven met elkaar.

Verdiep je eens in het leven van een ander. Waarom doet iemand wat hij doet? Ooit nagedacht over wat een moslim beweegt, of een christen? Ooit gekeken naar de culturele invloeden? Bij religie bekijken we de verschillende godsdiensten. Natuurlijk zijn er grote verschillen, maar kijk vooral eens naar de overeenkomsten. Zelfs als je geen enkele religie aanhangt, dan ben ik er van overtuigd dat je nog overeenkomsten kan zien tussen jouw leven en het leven van iemand die wel religieus is. HartDe grote boodschap van vrijwel alle religies is: LIEFDE. Liefde voor jezelf, maar vooral ook liefde voor elkaar. En wie wil dat nu niet? Zelfs de grootste terrorist voelt iets bij liefde.

Natuurlijk is het makkelijk om te zeggen dat we onze naaste lief moeten hebben. Maar het ook daadwerkelijk doen is een ander verhaal. Ook ik word wel eens kwaad bij een lelijke opmerking of bij de zoveelste bomaanslag. En ook ik sluit mijn ogen regelmatig voor de ellende om me heen. Niets menselijks is mij vreemd. Maar deze minor heeft me wel weer meer bewust gemaakt.

Daarom daag ik je uit. Verwonder je eens over het leven. Kijk eens om je heen, gewoon in je nabije omgeving. Waarom doet iemand wat hij doet? Vraag het gewoon eens. Kijk eens naar de prachtige dingen in de natuur. Glimlach eens vriendelijk naar iemand of nog beter zeg gewoon iedereen gedag op straat. Voel eens de handdruk van die klant die je vandaag sprak. Luister eens goed naar wat je coachee zegt. En waarom reageert die ene persoon in je trainingsgroep zo? Kijk eens diep in de ogen van je partner. Doe het gewoon eens voor een dag en ik beloof je dat je je beter gaat voelen.

Ik heb de hoop dat iedereen zich weer gaat verwonderen over het leven en dat dit als een rivier over de wereld uitstroomt. Als we daar met z’n allen voor zorgen (en dat betekent volhouden), dan weet ik zeker dat we een betere wereld krijgen. Laten we leren voor, maar zeker ook over het leven.

website, facebook en twitter Opleidingskunde

Share

Reacties

2 Reacties to “Idealist of dwaas?”

avatar William de Kaste schreef:

Dank voor de wijze les in (ver)wonderen.

avatar Hilde van der Geld schreef:

Dag Jeroen,
Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar de inhoud van de minor Leren voor het leven… mooi om jouw ervaringen te mogen lezen! Meer verwonderen… neem ik mee op mijn lijstje met voornemens voor 2015.

Succes met het symposium volgende week! groet, Hilde

Reageer

*