Stage bij Aviko: elke dag friet?!

15 oktober 2014 door Roos van Bentum

Roos van Bentum is derdejaars voltijdstudent Opleidingskunde.

website AvikoWaar de meeste mensen Aviko vooral kennen van lekkere frietjes, aardappelpartjes en gratins, is het ook een hele leuke stagelocatie voor Opleidingskundigen! Vanaf 1 september ben ik officieel stagiaire Training & Opleiding bij Aviko in Cuijk en Lomm. In deze blog een korte schets van mijn werkzaamheden en het wennen aan een nieuwe werkomgeving.

Want wennen, dat is het zeker. Het romantische beeld dat veel medestudenten hebben van elke dag frietjes tussen de middag, gaat helaas niet op. Ik werk gedurende de week in twee vestigingen, in een kantoor dat grenst aan de fabriek. Cuijk is lekker dichtbij, maar in het Limburgse Lomm voel ik me af en toe nog best een buitenstaander, al was het maar omdat ik de mensen soms amper kan verstaan! Gelukkig zijn ze wel erg vriendelijk en zijn ze blij dat iemand ze komt helpen om alles omtrent opleiden eens onder de loep te nemen, en waar mogelijk te verbeteren. Zelf was ik nog nooit eerder in een fabriek geweest, en dus was het even schakelen in bijvoorbeeld communicatie, houding en werktijden (9 tot 5? Dat komt wel eens voor ja…) toen ik hier de eerste maand rondliep.

Afgelopen vrijdag heb ik mijn intervisie-klasgenootjes nog rondgeleid in de fabriek in Lomm. Dat is nog eens wat anders dan een netjes, nieuw schoolgebouw! In de fabriek is het in sommige delen heel warm (FRIET!), in sommige delen heel koud en er is altijd veel lawaai van rollende/vallende/ploffende aardappels. Wat vooral belangrijk is voor “ons Opleidingskundigen”: hier werken ook veel mensen!

Deze fabrieksmedewerkers, ook wel ‘Operators’ genoemd, zijn gemiddeld MBO2 opgeleid, afkomstig uit allerlei landen en hun werkmotivatie valt te beschrijven met ‘niet lullen maar poetsen!’. Ze werken in ploegendienst en zijn niet echt bezig met opleiden. Gelukkig heb ik dankzij veel gesprekken, af en toe eens rondlopen in de fabriek (ja, met zo’n haarnetje) en een enquête al veel gehoord over wat hun wensen en leerbehoeften zijn. Vanaf vorige week ben ik zelfs officieel leider van een Kaizen onderzoeksteam, dat bekijkt op welke manier het beste een introductietraject kan worden vormgegeven voor de Operators.

Daarbij hoort ook het intern opleiden van mentoren/trainers, dit ga ik eind 2014/begin 2015 doen. Daarnaast moet er een hoop gebeuren met het interne opleidingsmateriaal en moeten er ook evaluatietools en planningen komen. Klinkt heftig? Dat is het ook best wel! Gelukkig heb ik een fijne stagebegeleider die ik zelfs via WhatsApp altijd vragen kan stellen. Het is even wennen dat je nu ineens wordt gezien als ‘expert’ op het gebied van opleiden, maar stiekem weet je best wel veel. Het is leuk om te merken dat mensen uit zichzelf naar me toekomen om te vragen of hun trainingsdraaiboek er zo een beetje goed uitziet en dat Aviko als bedrijf openstaat voor verbeterideeën. Ploegleiders, beleidsmedewerkers en Operators zelf; iedereen voelt aan dat zij als team beter kunnen gaan werken, en ik kan ze helpen dat te realiseren!

Meer weten over hoe het er hier van binnen uitziet? Check het filmpje!

YouTube Preview Image

Voor eerste- en tweedejaars: lijkt het je leuk om eens een dagje mee te lopen en te kijken of deze organisatie misschien iets voor jou is om straks je voltijdstage te gaan lopen, bel/mail me gerust!

website, facebook en twitter Opleidingskunde

4 Reacties to “Stage bij Aviko: elke dag friet?!”

avatar Danielle Heemskerk schreef:

Wat een vermakelijke en leerzame blog, Roos! Leuk om eens een kijkje te kunnen nemen bij het leren en opleiden binnen een bedrijf en merk dat we allemaal wel kennen (en eten). De opdrachten die je doet klinken uitdagend en leerzaam. Ik kan me zo voorstellen dat je binnen nu en een paar weken wordt platgebeld door eerstejaars studenten om op je uitnodiging in te gaan. Succes met friet…uhm stage lopen…!

avatar Christel schreef:

Erg leuk om te lezen Roos, wat doe je daar mooie dingen. En fantastische dat je gelijk mogelijkheden biedt voor eerste jaars studenten! Succes met het vervolg.

avatar Hennie Komduur schreef:

Mooi inkijkje in je werkzaamheden, goed omschreven.
Succes!

avatar Roos schreef:

Bedankt allemaal voor de leuke reacties :)