Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Zelfvertrouwen

11 juni 2014 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen Nagtegaal is vierdejaars deeltijd student Opleidingskunde

Ken je dat? Je moet iets doen, maar je ziet er als een berg tegenop. In mijn geval een training. Van de week mocht ik een korte training geven in de klas. Dat heb ik toch echt vaker gedaan. Het is een veilige omgeving, er hangt niks van af, geen cijfer of wat dan ook. En het was ook nog een onderwerp waar ik al meer trainingen over heb gehad, de Roos van Leary. Dus ja, hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk dus. Want hoe maak je dit onderwerp een beetje smeuïg? Hoe zorg je dat de groep aan het einde begrijpt wat ze er mee kunnen? Dat blijkt dus best lastig, althans dat dacht ik. Daarnaast is het inmiddels het laatste leerjaar, dus er wordt ook wat van me verwacht.

Schrijversblok
Er kwam de hele week niks uit mijn vingers. Van alles bedacht, maar dat vond ik dan weer niks. Donderdags moest de training toch echt gegeven worden. En wat voor training, maximaal een half uur. Dus daar hoef je ook geen ellenlange draaiboeken voor te bedenken met allerlei werkvormen. Gewoon even kort knallen. Uiteindelijk (woensdagavond) na wat brainstormen met mijn vrouw wat op papier gekregen. Maar ja, gaat dit aanslaan? Het is voor trainen 3, dus waarschijnlijk is de verwachting hoog. En met dit in het achterhoofd, toch nog steeds wel behoorlijk nerveus.

The moment of truth
Vóór mij was een klasgenoot met een andere training. Hij begon heel leuk, deed het goed en dat legt de lat dan nog weer hoger. Nog meer zenuwen. En toen was ik. Ik had een klasgenoot vooraf geïnstrueerd voor een soort “toneelspelletje”. Hij zou meteen aan het begin knetterhard naar voren komen, vol in de weerstand. Ik zou daar volgens de Roos van Leary op reageren en vervolgens zouden we daar op verder borduren. Mijn idee was om na een kort gesprek met de groep een soortgelijke situatie nog eens te beoefenen. Maar het liep anders. Mijn compagnon kwam inderdaad knetterhard uit de hoek en ik reageerde. Maar niet alleen ik. Ook nog iemand uit de groep begon zich, geheel onverwacht,  ermee te bemoeien. Oeps, daar had ik niet op gerekend. Dat stond niet in mijn draaiboek. Maar aan de andere kant gaf zijn reactie ook wel weer een mooi aanknopingspunt voor een verder gesprek. En dat is gelukt.

Waarom die zenuwen?
Maar nu die zenuwen. Waren die nodig? Gezien de reacties uit de groep was het in ieder geval niet nodig ten aanzien van mijn kunnen. Volgens de methode van Karin de Galan heb ik een fantastische binnenkomer gehad. De aandacht was er. Sommigen waren zelfs geschrokken. En vervolgens konden we heel mooi de theorie doornemen. Een tweede oefenmoment was er niet, vanwege de korte tijd die ik had. Maar het effect was er wel. Ik heb me ook heel goed aangepast aan de onverwachte reactie uit de groep. En ook gezien de feedback die ik kreeg was er helemaal geen reden om me zenuwachtig te maken: ik straal rust uit, ik speel in op dingen die gebeuren, ik had een pakkende binnenkomer, enz. En toch gebeurt het telkens weer. Waarom?

Oscarwaardige prestatie
De docent maakte een mooie opmerking: “Van wat ik nu gezien heb, zie ik dat je kan trainen. Ik kan zien dat je er plezier in had.” De docent had ook nog een tip: “Neem de complimenten die je krijgt ter harte.” Wanneer we het over tips en tops hebben, dan verwacht je bij een tip iets anders. Een punt om je training te verbeteren, niet zo’n tip als deze. Dus ik heb het blijkbaar echt goed gedaan. En die neem ik dan nu ook maar mee.

Voor één ding ben ik in ieder geval geslaagd en dat is acteren. Er is niemand die gezien heeft dat ik zo nerveus was. :)

Moraal van dit verhaal? Je kan vaak meer dan je zelf denkt.

website Opleidingskunde

Share

Reacties

1 Reactie to “Zelfvertrouwen”

avatar Floor schreef:

Hoi Jeroen,

Ik herken het helemaal. Wij hebben dit in onze lessen ook behandeld o.a. met een lesje hoe je het best kan aarden. Het helpt mij goed om vooraf aan het te verwachten succesgevoel na afloop te denken. Het stuk er tussen in, lijkt dan opeens niet meer zo belangrijk en komt als vanzelf. Succes met het afronden van Trainen 3!

Floor

Reageer

*