Jaar 3, periode 2

20 november 2012 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen is derdejaars student Opleidingskunde deeltijd

Het is al weer een tijd geleden dat ik iets heb geschreven. Het wordt dus weer tijd om iets van me te laten horen.

Rust in de eerste periode

Inmiddels ben ik al weer begonnen aan het derde jaar. De eerste twee jaar zijn best pittige jaren geweest. Het eerste jaar om weer te wennen aan het leren en naar school gaan. Het tweede jaar om toch een duidelijke planning te maken en vooral om die vol te houden. Studeren naast een fulltime baan, gezin en vrijwilligerswerk is best pittig. Het vraagt veel improviseringsvermogen. Het derde jaar daarentegen leek erg makkelijk te gaan. Geen groepswerk meer, dus ook geen druk vanuit de groep om bepaalde dingen af te hebben op de afgesproken tijden. Heerlijk, ontspannen, werken in mijn eigen tempo. Dat ging eigenlijk heel goed. Ineens had ik ook weer tijd om thuis dingen te doen. Er lag nog redelijk wat kluswerk te wachten, een beetje helpen in de huishouding, weer naar activiteiten van de kids en af en toe lekker muziek luisteren. Kortom: ontspanning. Ja echt, ontspanning met een HBO studie.

Druk

Ja, die ontspanning was heerlijk. Om mij heen hoorde ik van klasgenoten dat ze het allemaal zo zwaar vonden. Het was zo’n vreselijk drukke periode. Diverse klasgenoten hebben zich deze periode voor bepaalde vakken uitgeschreven, zodat ze hun aandacht op de andere vakken konden richten. Ach, dat had ik allemaal niet nodig. Althans dat dacht ik. Toen ik er achter kwam wat een werk het is om een kwalificatieprofiel, opleidingsschets en een proeve van bekwaamheid te maken schrok ik toch wel iets. Dit was namelijk wat ik iedere keer voor me uit geschoven had. Ik had niet helemaal door hoe ik dat het beste aan kon pakken, dus dat kwam wel.

Samenwerken

Ja, samenwerken was er natuurlijk niet bij deze periode. We moesten individuele producten maken, dus dat doe je alleen. Nou ben ik op zich wel iemand die goed alleen kan werken, lekker mijn eigen gang gaan. Echter… ook hier heb ik weer ontdekt dat deze opleiding niet bedoeld is om alleen te doen. Samenwerken is toch echt noodzakelijk. En natuurlijk heb ik wel samengewerkt, maar alleen ten behoeve van anderen. Diverse mensen hebben mijn hulp gevraagd en die heb ik met plezier gegeven (uiteraard ten koste van kostbare tijd voor mijn eigen werk). Ik heb slechts één keer aan iemand iets gevraagd en dat is niet wijs geweest. Niet dat niemand wilde helpen. Sterker nog, er is me diverse keren hulp aangeboden, maar ik ben er gewoon te eigenwijs voor geweest. Ik kan het wel alleen. Niet dus!! Overigens, klasgenoten: Vraag gerust om hulp hoor! Ik doe het graag.

Periode 2

De komende periode wordt wederom een drukke periode. Ik wil twee vakken van vorig jaar inhalen. Vakken waar ik wel tijd in gestoken heb, maar helaas met een onvoldoende heb afgesloten. Daarnaast is er in de volgende periode wel een vak waarbij er sprake is van een groepsproduct, dus dat geeft zeker weer wat druk. Het vak dat ik in periode 1 niet heb gehaald, laat ik even liggen tot periode drie. Nog een vak inhalen is er niet bij. Ook ik heb mijn grenzen, die heb ik inmiddels al diverse keren verkend.

Conclusie

De conclusie is dat ik deels tevreden ben met de manier waarop ik gewerkt heb. Het was heerlijk om weer tijd voor thuis te hebben. Ik heb ontdekt dat studie belangrijk is, maar thuis nog belangrijker. Helaas heb ik niet alles afgekregen en zal ik dus een herkansing moeten doen. Maar ik heb het er graag voor over. Maar, eerlijk is eerlijk, ik moet meer gebruik gaan maken van mijn klasgenoten. Samenwerken is een must bij een studie als deze. Daar ga ik dus verandering in proberen te brengen, maar wel op een manier dat thuis ook voldoende aandacht krijgt. Ik ga dus proberen om daar een goede verdeling in te krijgen. Ook als dat betekent dat ik ook deze periode niet alles afkrijg.

website Opleidingskunde deeltijd