Actieve strandvakantie

22 augustus 2012 door Jean-Luc Laval

Jean-Luc is tweedejaars student Opleidingskunde deeltijd

Zo, weer thuis van vakantie! Tijdens de afgelopen week betrapte ik mezelf op het uitspreken van deze zin:”Goh, ik heb eigenlijk wel weer zin om naar school te gaan.” Voor mij een zin die ik nog nooit heb uitgesproken! Ook is het een bevestiging dat ik deze opleiding niet zomaar voor het papiertje doe. Ik doe het vooral omdat mensen opleiden mijn passie is. Naast deze opleiding geef ik een aantal uren in de week smartphoneles. Tijdens deze lessen leg ik mensen die voor het eerst een smartphone of tablet kopen alles uit. Na de les kunnen ze dan zelf whatsappen, mailen, apps installeren, enz. Ook hierbij is het overdragen van kennis iets moois, ik kan het niet uitleggen maar ik krijg er een kick van! Maar goed, we hadden het over mijn vakantie!

Monte Capanne op Elba

De afgelopen vakantie heb ik een “actieve strandvakantie” gedaan, zoals ze dat zo mooi noemen. Nou, actief dat was het wel! Strand was er ook, al hadden we daar niet heel veel tijd voor. Duiken, wraksnorkelen, hiken, bergbeklimmen, zeekayakken, surfen, zeilen en ook nog een enkele culturele activiteit. Pfoeh…en dat in je vakantie! Al die activiteiten werden begeleid door een…eh ja, begeleider van de organisatie waarmee we op reis waren. Voor de culturele activiteiten heb je niet echt een diploma nodig. Als u links kijkt, ziet u rechts niets en vice versa! Voor het surfen, zeilen, hiken en kajakken echter wel…en daar komen we bij het echte onderwerp van dit stukje.

“Vertel het me en ik zal het vergeten
Laat het me zien en ik zal het onthouden
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken”

Confucius

Onze zeilinstructeur vertelde iets over een giek, iets over aan de wind en in de wind en dat de mast even op de boot moest klikken. Daarna vertelde hij dat we achter hem aan moesten zeilen naar het midden van de baai. Daarna gingen we dan overstag en gijpen. Dan vertelde hij nog iets over het zeil: “Het is eigenlijk een vleugel en als die wind pakt kun je lekker hard. Ok, dat was het! Oefenen maar, tot straks, hoi hoi! Ik kom je wel halen als je afdrijft!” Uhm…sorry?

Voor deze les had ik nog nooit gezeild, nog nooit gehoord van gijpen, overstag, masten klikken, een giek, om over in en aan de wind varen maar te zwijgen. De jongen die ons het allemaal vertelde was zelf duidelijk een goede zeiler, hij stapte op de boot en voer weg. Echter, en nu komt mijn punt, hij was geen opleider. Ok, hij wist er veel vanaf, maar dat maakt je nog geen trainer. Na een jaar leren en studeren hoe je mensen het beste kunt opleiden kan ik behoorlijk pissig worden als dat soort mensen doorgaan voor “trainer”. Opleiden is namelijk een kunde, een kunst wellicht! Een kunst die maar al te vaak te grabbel wordt gegooid. Niet iedereen kan zomaar mensen iets leren. Ik ben blij om te zien dat ik me hierover kwaad kan maken, het toont mijn passie voor opleiden.

Volgens mij zijn de dingen waarvan je denkt dat je ze niet kunt, gewoon nooit goed uitgelegd. Moeilijk is eigenlijk ook makkelijk, als je het niet te moeilijk maakt. Terug naar de basis en vanuit daar weer beginnen. Dat is hoe ik te werk ga. “In de eenvoud herkent men de meester”, is een mooi gezegde en daar ben ik het mee eens. Houd het simpel! Gelijk beginnen over gieken, gijpen en van allerhande termen op tafel gooien terwijl ik überhaupt nog nooit op een zeilboot heb gezeten kan natuurlijk niet goed gaan!

U snapt het al, alles wat met opleiden te maken heeft bekijk ik met het oog van een Opleidingskunde-student. Wellicht bent u wel kok en kijkt u met een scheef oog naar veel gerechten, of bent u journalist en gelooft u de helft van de kranten niet meer die u leest. Als je ergens passie voor hebt kun je er niet tegen als het niet gaat zoals het zou moeten. Ik heb zin in het komend schooljaar en deze ervaringen hebben mijn wil om opleiden te behandelen als een kunst alleen maar versterkt!

(Trouwens, ik ging als een speer toen ik het eenmaal zelf had uitgevogeld. Zelfsturend onderwijs noemen ze dat!)

website Opleidingskunde deeltijd

3 Reacties to “Actieve strandvakantie”

avatar Coby Piket schreef:

Hallo zeiler,

Met veel plezier je blog gelezen. Vooral je passie die daaruit spreekt. Ik vroeg mij wel af of jullie je zonder verdere uitleg echt het water op hebben laten sturen? Of ben je teruggegaan naar de tijd waarin je vragen stelde tot je moeder je smeekte om toch vooral te gaan spelen? (al doende leert men)

Heel veel succes het komend studiejaar.

Een hartelijke groet van een trainer, coach, leerkracht en stafopleidingskundige.

De ander helpen bij het leren is een kunst op zich.

avatar Sandra Gutte schreef:

Hey Jean-Luc, zo te horen heb je inderdaad een actieve strandvakantie gehad. Wat mooi dat je je passie voor leren en opleiden zo kunt verwoorden!

avatar Jean-Luc Laval schreef:

Beste Coby,

Ja we zijn het water op gegaan. Eerst achter een boot gesleept tot in het open water, daarna zelf leren varen. Het was even aanmodderen maar toen ik het eenmaal door had kwam het allemaal goed. Hoezo vraag je het? Klonk het gevaarlijk? ;)

@Sandra, het was een prima vakantie! Ik hoop dit blog te kunnen opfleuren met mijn gepassioneerde posts!