Op de helft…

28 juni 2012 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen is tweedejaars student Opleidingskunde deeltijd

Het tweede jaar is bijna ten einde. Dat betekent dat ik bijna op de helft zit. Wat heeft het mij opgeleverd, de afgelopen twee jaar? Wat kan ik nog verwachten de komende twee jaar? Dat zijn vragen waar ik over nadenk.

De eerste helft is een drukke helft geweest. In het eerste jaar vooral ook weer leren studeren. Dat was namelijk al weer een aantal jaren geleden. Je krijgt heel veel nieuwe indrukken. Hoe ga ik het studeren combineren met het drukke leven dat ik al heb? Want ja, de leuke dingen die ik al deed wilde ik natuurlijk niet opgeven. Studeren is leuk, maar niet ten koste van alles. William de Kaste heeft op de allereerste dag al aangegeven dat je deze opleiding niet alleen kan doen. Dat klopt voor de volle 100%. Gelukkig. Alleen was ik niet zover gekomen. Sowieso zijn er veel groepsopdrachten, maar naast de opdrachten hebben wij in de klas ook veel gedeeld. Klasgenoten die voor elk tentamen allerlei vragen bedenken ter voorbereiding (soort proeftentamen maken), elkaar feedback geven (waardoor je producten beter worden), elkaar ondersteunen als het even tegenzit (privé of op school) en gewoon een gezellige tijd maken op school. Ja, dat maakt het studeren leuk.

Het tweede jaar is vooral een heel leerzaam jaar geweest. In het tweede jaar heb ik mezelf pas echt leren kennen. Aan het begin van het jaar hebben we het gehad over persoonlijk ondernemerschap (zie eerdere blog). Wauw, wat een eye-opener. En wauw, wat was ik dat snel weer vergeten. Ik had mezelf voorgenomen om de periode daarna ook echt goede keuzes te maken en ook echt te kiezen voor school. Maar helaas, dat is niet gelukt. Toch weer te weinig gestudeerd. En ja, dat ga je merken. Ik heb gemerkt dat ik kennis te kort kwam tijdens de gesprekken met mijn groep en  dat is vervelend. Ik heb gemerkt, dat als je alles maar wilt blijven doen, dat je jezelf dan toch echt tegenkomt. Ik ben best een leuk persoon, maar niet zo leuk dat ik mezelf tegen wil komen, maar ik ben een tevreden mens. Ik heb alles (op één tentamen na) in één keer gehaald. Ik lig keurig op schema en ik vind het nog steeds leuk. Ondanks dat ik te weinig lees heb ik toch enorm veel geleerd. Gelukkig wel, want daar deed ik het uiteindelijk toch voor. Ik heb me laten vertellen dat de eerste twee jaar de zwaarste jaren zijn. En die heb ik er nu bijna op zitten (ik moet op dit moment nog wel wat cijfers terugkrijgen, dus het kan nog veranderen).

En nu? Ik moet nog twee jaar.

De komende twee jaar zie ik vol vertrouwen tegemoet. Ik ben nu al volop bezig met mijn praktijkleren (stage). Voor komend jaar heb ik ook al een hele leuke stageplaats. Ik ga nu nadenken over mijn minor en ik ga nadenken hoe ik mijn opleiding misschien met een jaar kan verkorten. Dat laatste is overigens om te voorkomen dat ik een boete krijg vanwege langstuderen (heb al eerder een paar jaar HBO gedaan). Allemaal leuke dingen dus. Vooral de stage voor komend jaar lijkt me erg leuk. Waar vind je vandaag de dag nog een stageadres waar ze zeggen: “Wat wil jij leren, want dat is het belangrijkste? En als wij als organisatie er nog iets aan over houden, dan is dat mooi meegenomen”. Dat is dus echt uniek. Daar wil ik dus zo snel mogelijk beginnen. En dan nog afstuderen. Een studiegenoot van me (en tevens collega) gaf al aan dat dat misschien wel te combineren is met mijn komende stageplaats. Toch wel iets om over na te denken.

Alles helemaal geweldig? Nee natuurlijk niet, er zijn altijd wel dingen die je graag anders had willen doen of die je anders had willen zien gebeuren. Maar aan zwartkijkers hebben we niets en van zorgen maken is nog nooit iemand knapper geworden. Als er een wind van verandering waait, bouwen sommigen schermen. Anderen bouwen windmolens. Benut je kansen!

Kortom, een geweldige eerste helft gehad met het oog op een geweldige tweede helft.

Heb je nog geen keus gemaakt voor een nieuwe studie? Denk zeker eens na over opleidingskunde!

website Opleidingskunde deeltijd