8760 uur

18 november 2011 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen is tweedejaars Opleidingskunde deeltijd

Een jaar, 12 maanden, 52 weken, 365 dagen, 8760 uur… Het is alweer een jaar geleden dat opleidingskundigeworden.nl in de lucht kwam. Het is alweer een jaar geleden dat ik als eerste een blog heb geplaatst. En het is al weer een jaar geleden dat ik met mijn opleiding ben begonnen. Wat is er veel gebeurd in die tijd.

Een jaar geleden,  in het begin weer wat onwennig op school. In 2002 had ik voor het laatst in de schoolbanken gezeten (overigens ook op de HAN). Het was vermoeiend die eerste dagen, maar zeker ook een grote uitdaging. Naast mijn werk “even” een HBO-opleiding doen en dan natuurlijk ook nog alles blijven doen wat ik daarvoor ook al deed. Pfff. Eigenlijk niet verstandig, maar het is zo moeilijk om afscheid te nemen van de dingen die ik leuk vind.

Maar… ik heb het eerste jaar doorstaan. Enorm vermoeiend zo’n eerste jaar. Je krijgt heel veel informatie op je af, je moet heel veel lezen, je moet opdrachten maken in groepjes en natuurlijk ook nog in de lessen aanwezig zijn. Zo af en toe heb ik wel gedacht: “waar ben ik aan begonnen?”. Maar ik heb iedere keer de woorden van William de Kaste in mijn achterhoofd gehouden: “probeer het niet allemaal te begrijpen het eerste jaar, laat het op je afkomen.” En dat heb ik dan ook maar gedaan. Eerlijk is eerlijk, het werkt.

Het eerste jaar is ook een leerzaam jaar. Nooit gedacht dat ik zelf nog eens een training zou maken, nooit gedacht dat ik een opleidingsadvies zou schrijven, nooit gedacht dat ik een website zou maken. Het was leuk en dat is ook meteen de kracht van opleidingskunde. Hoe maak ik een opleiding leuk, hoe motiveer en stimuleer ik mensen om zichzelf te ontplooien? Dat is wat je hier leert.

Wanneer je aan deze opleiding begint, moet je er zeker niet te ligt over denken. Het is hard werken, je krijgt het zeker niet cadeau. Vanaf dag één moet je er vol tegen aan. Ik heb inmiddels ervaren dat je dat ook werkelijk meteen moet doen. Dat voorkomt een heleboel stress net voor tentamens e.d.

September 2011… de vakantie is voorbij en jaar twee dienst zich aan. De boeken zijn binnen, de eerste lessen al weer achter de rug. Het is net of ik niet ben weggeweest. Dit jaar wordt een heel druk jaar. In het tweede jaar moet ik ook daadwerkelijk stage gaan lopen en dat naast mijn gewone werk. Gelukkig is mijn werkgever redelijk flexibel.

Vorig jaar ben ik zonder kleerscheuren doorgekomen en dat gaan we dit jaar natuurlijk weer proberen, ofwel zonder herkansingen. De lat ligt hoog, maar het is ook niet voor niets een HBO-opleiding.

En de site? Ook zij maken zich op voor het tweede jaar. Ook zij hopen te groeien dit jaar. De site is belangrijk. Als toekomstige student kan je er lezen wat je te wachten staat. Als huidige student kan je lezen wat je medestudenten doen en wat er na de opleiding in het werkveld gebeurd. En voor de professional? Die kan zien wat voor toekomstige collega’s hij/zij krijgt en wat er op de opleiding gebeurt. En ik? Ik blijf mijn verhalen natuurlijk schrijven.

Wesite Opleidingskunde deeltijd