Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Johari in de praktijk

24 oktober 2011 door Jessica Klementowski

Jessica is eerstejaars student Opleidingskunde verkorte deeltijd

Toen ik 3 jaar geleden na het behalen van mijn eerste opleiding mijn kennis in de praktijk ging brengen, werd ik door mijn collega gewezen op het Johari venster. Ik denk dat iedere pas afgestudeerde het gevoel kent van onzekerheid over het eigen functioneren. In feite zijn we dan allemaal onbewust bekwaam. Na het volgen van een opleiding beheersen we allemaal (als het goed is) voldoende kennis om ons werk goed te doen. Alleen weten we dit niet altijd en denken we dat we nog heel veel moeten leren. Wat uiteraard ook klopt (goed rijden leer je immers ook pas als je het rijbewijs hebt), maar iets meer zelfverzekerd zijn mag best.

Gedurende de afgelopen 3 jaar ben ik van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam gegroeid. Ik weet wat ik kan en kan dit ook laten zien. Tot het moment dat ik eind augustus met Opleidingskunde begon. Tijdens de afgelopen 3 jaar heb ik al een hoop kennis en vaardigheden op opleidingskundig gebied opgedaan. Ik ben echter met de opleiding begonnen om hier nog meer over te leren. Ik was bewust onbekwaam.

De afgelopen weken hebben we al veel werk verzet. Gedurende de week, als ik op mijn zolderkamer achter de laptop zit, slaat opnieuw soms de onzekerheid toe. Haal ik het wel, snap ik alles wel, kan ik het goed toepassen in de praktijk? Gelukkig is er dan weer iedere week die dinsdag, waarop we met z’n allen een pas op de plaats maken en tijdens de les onze kennis weer even kunnen toetsen. Heerlijk zijn die dagen, dan voel ik me weer even bewust (on)bekwaam!

En als dan blijkt dat je het allereerste tentamen hebt gehaald, barst even de euforie los!

Share

Reacties

Reageer

*