Persoonlijk ondernemerschap

14 oktober 2011 door Jeroen Nagtegaal

Jeroen Nagtegaal is tweede jaars student Opleidingskunde deeltijd

Toen ik dit voor het eerst las, dacht ik dat ze ons zouden voorbereiden op een eigen onderneming. Hoe run je je eigen onderneming? En ja, het klopte. Ik moet ook mijn eigen onderneming leren runnen. Echter… die onderneming ben ik zelf. En dat was een verrassing. Ik zelf een onderneming? Ja, iedereen runt zijn eigen onderneming, zijn eigen ik.

Dit hele proces begon bij mij met bewustwording. Bewustwording dat ik zelf heel veel kan regelen. Bewustwording dat heel veel dingen die ik doe niet MOETEN, maar een gevolg zijn van beslissingen die ik in het verleden heb genomen. Iedereen heeft een eigen wil. Voorbeeld: ik moet nu een adviesrapport schrijven voor leerbeleid. NEE, ik wil deze opleiding doen. Dat is mijn eigen keus geweest. Ik wil deze opleiding ook met goed gevolg voltooien. En daar volgt huiswerk uit. Ik heb nu de keus. Of ik maak mijn huiswerk niet en haal een onvoldoende en zal dus niet slagen. Of ik doe keurig mijn huiswerk, haal (hopelijk) een goed cijfer en kan verder met mijn opleiding. Ik kan dat zelf kiezen, ik MOET dus geen huiswerk maken. Nee, ik MAG huiswerk maken. En ik wil dat ook, want ik wil mijn opleiding halen.

Nu denk je misschien, ja dat is makkelijk. Maar er zijn heel veel dingen waar ik absoluut geen keuze in heb. En ja, dat dacht ik ook. Maar dat blijkt mee te vallen. Mijn baan staat wankel. Of ik kan blijven hangt af of collega’s van mij ander werk vinden en zo ruimte maken voor mij. Ik zei dat ik daar geen invloed op had. FOUT, ik kan ze helpen zoeken en zo dus invloed uitoefenen. Covey noemt dit de cirkel van betrokkenheid en invloed. De cirkel van betrokkenheid zijn de dingen waar je inderdaad geen invloed op uit kan oefenen. Het is dan ook zinloos om veel energie te steken in het proberen veranderen. Het is veel zinvoller te proberen je cirkel van invloed te vergroten. Probeer grip te krijgen op dingen.

En natuurlijk gebeuren er dingen waar je echt niets aan kunt doen. Je kunt ziek worden, je kunt je werk kwijtraken omdat het bedrijf failliet gaat en zo zijn er vast nog meer dingen te bedenken. Je hebt dan wederom de keuze. Ik ga bij de pakken neerzitten of ik ga proberen van dit negatieve een positief iets te maken. Je krijgt een ernstige ziekte? Dat is natuurlijk vreselijk, maar je zou je zelf als ervaringsdeskundige kunnen gaan inzetten voor een patiëntenvereniging bijvoorbeeld. Op de ziekte heb je geen directe invloed, maar je buigt op deze manier wel het negatieve om naar iets positiefs.

Heel veel boeken zijn over dit onderwerp geschreven. Heel veel komt op hetzelfde neer. Maar een belangrijke les die ik hier uit heb geleerd, is dat ik zelf keuzes moet maken. Als ik zeg dat ik het veel te druk heb, dan is dat mijn eigen keus geweest. Ik heb namelijk te weinig ‘nee’ gezegd. Ik leef veel bewuster, bij bijna alles wat ik doe ben ik me bewust dat het mijn eigen keus is. En ik moet zeggen, dat geeft heel veel rust.

Website Opleidingskunde deeltijd

5 Reacties to “Persoonlijk ondernemerschap”

avatar Janita Moes schreef:

Wauw, Jeroen, wat gaaf te lezen dat dit hetgeen is wat deze leerlijn je gebracht heeft. Ik ben heel dankbaar dat jij maar ook je medestudenten je zo opengesteld hebben om dit eruit te halen. Ook dat is een keuze geweest. Dank voor het delen!

avatar Anouk Hupkes schreef:

Stille wateren… Wat een terrein gewonnen en hoe eerlijk en mooi beschreven! Respect en toi toi…
liefs

avatar Maria schreef:

Heel herkenbaar die eerste gedachte: ‘Gaan we iets leren over ondernemerschap?’ Maar zeker heel waardevol om te leren over jezelf als belangrijkste instrument in het werk als opleidingskundige (in spé). Wat is het goed om iedere keer weer de kans te krijgen om je eigen keuzes te maken en iedere keer weer te mogen groeien!

avatar Sjoerd Thoonsen schreef:

Leuk stukje! Interessant om te lezen dat je er zoveel uit hebt gehaald.

avatar Cemile schreef:

Wow Jeroen!
Je geeft een hele mooie samenvatting! Heel mooi om je groei te lezen, maar ook hoe je ze allemaal daadwerkelijk toepast in de prakijk.. gr,