De wereld zien door de bril van een ander

9 september 2011 door Wilma Knol

Wilma Knol is onder andere docent bij Opleidingskunde

De vakantie is gelukkig weer voorbij, ik ben blij dat ik weer aan het werk kan. Niet dat de vakantie niet leuk was, juist erg leuk, maar ik sta weer te trappelen om te werken, nieuwe studie te starten, te leren, te delen en inspiratie op te doen.

Die inspiratie ga ik zeker opdoen in mijn studie Master Begeleidingskunde. De eerste twee studiedagen zitten er op en de uitdaging is groot, maar ik voel mij zeker dat ik het aankan. De groep voelt veilig om mijn leerproces te starten en mijn ervaringen te delen.

Het eerste jaar staat supervisie centraal en het is hierin mijn uitdaging niet door te slaan in mijn empathisch vermogen en mijn aannames en herkenningen te parkeren.  Het tweede jaar staat in het teken van veranderkunde en wordt een complex begeleidingsvraagstuk in de praktijk uitgevoerd.

Daarnaast haal ik veel inspiratie uit het uitdagen van studenten Opleidingskunde om het heft in eigen hand te nemen ten aanzien van hun leerproces in de leerlijn ‘Persoonlijk ondernemerschap’. Centraal hierin staat het boek van Stephen Covey De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (2010). Soms best lastig, maar het is mooi om te zien wat de studenten aanspreekt en hoe zij dit vertalen naar hun eigen ontwikkeling en het kiezen van hun persoonlijke ontwikkelpad. Voor sommigen is dit pad kaarsrecht en voor anderen is dit een bochtig pad, lang of kort het maakt niet uit. Belangrijk is dat iedereen een keuze maakt die bij hem of haar past.

Ik ben benieuwd naar hun eindpresentaties. Dit geeft mij de mogelijkheid om even door hun bril mee te kijken naar de wereld. Dit levert zoveel mooie beelden op, ik voel mij hierdoor een rijker mens.

Probeer het ook eens!

Website Opleidingskunde