Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Opleidingskundige worden

Mensen iets leren, maar niet voor de klas?

Als je mensen iets wilt leren, maar niet voor de klas wilt staan, dan zit je bij de hbo-opleiding Opleidingskunde helemaal goed. Met deze weblog willen we laten zien wat een student Opleidingskunde allemaal doet voor de opleiding en wat het werkgebied van een Opleidingskundige is. We brengen nieuws, maar vooral ervaringen en verhalen van (oud) studenten, organisaties en werknemers van Opleidingskunde waar je bovendien op kunt reageren! De eerstvolgende open dag van Opleidingskunde is online! Zo kun je vanuit thuis kennismaken met de unieke HBO-opleiding Opleidingskunde.

website Opleidingskunde

Share

Is een mooi gesprek een begin van een verbinding?

21 maart 2018 door Vissers Christel

Christel Vissers is bij Opleidingskunde verantwoordelijk voor het Praktijkbureau en Studio L&D

Eerlijk is eerlijk. Deze zaterdag ochtend stap ik een beetje moeizaam uit mijn bed. De wekker gaat vroeg op mijn ‘vrije’ dag om Opleidingskunde, samen met vele anderen, te vertegenwoordigen tijdens de opendag. Een paar uur later rijd ik echter met opgedane ernergie weer naar huis. Waar kwam deze energie vandaan?

Onderweg naar huis gaan mijn gedachten (weer) even terug naar mijn tijd als verpleegkundige. Op de afdeling Neurologie/ Neurochirurgie lag mevrouw Groes vanwege een hersenbloeding. Haar uitzicht was een verblijf in een verpleeghuis. In haar leven mocht ze voor haar dochter zorgdragen. Inmiddels waren de rollen omgekeerd,… Lees verder

Share

De HRD’er van de toekomst

19 maart 2018 door Vissers Christel

 

In juli 2017 is het idee ontstaan om onder de HRD’ers in Nederland te onderzoeken in hoeverre ze meegaan met nieuwe ontwikkelingen, welke leermethoden ze gebruiken en wat ze de komende jaren verwachten te gaan gebruiken. Vanuit de uitkomsten is een mooi evenement ontstaan: De HRD’er van de toekomst. In deze blog kan je teruglezen hoe het evenement is ontstaan en hoe het is verlopen.

Wie wij zijn

Wij zijn Tommy Kersten en Mardíl Hajonides, twee studenten Opleidingskunde aan de HAN in Nijmegen. Om onszelf uit te dagen en te verdiepen in het werkveld zijn wij op zoek gegaan naar een praktijkopdracht. En deze hebben we gevonden.

Een onderzoek

We zijn in contact gekomen met Dick Krikke van NVO2. Samen zijn we tot het idee gekomen om te onderzoeken hoe het zit met de ontwikkeling van de jullie, de HRD’ers in Nederland. Hoe blijven jullie op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen? Wat verwachten jullie dat de komende twee jaar actueel gaat zijn in de uitvoering van jullie werk? Welke leermethoden zijn nåou het effectiefst in de praktijk?

Om dit na te gaan hebben wij een enquête uitgezet waar meer dan 100 reacties op zijn gekomen. Vanuit deze groep respondenten hebben wij interviews gedaan om meer verdieping en inzicht te krijgen in ons vraagstuk. Hieronder enkele uitkomsten van de enquête:

De bijeenkomst

Op basis van de uitkomsten van de enquête en de informatie uit interviews hebben we een evenenemnt opgezet. Om wat te kunnen neerzetten en om te zorgen dat de juiste kennis en ervaring aanwezig was, zijn we in contact gekomen met meerdere specialisten op het gebied van leren en ontwikkelen. Zij hebben ieder een eigen onderwerp behandeld tijdens het event. De opbouw zag er als volgt uit:

Jos Maassen – Inzetten van MOOC’s en SPOC’s, het benutten van de bijkomende data en het bevorderen van het sociale leren via digitale middelen.
Ger Driesen – De invloed van veranderingen in de wereld op ons werk als HRD’er.
Marjoleine Heijboer & Hester van Breda – Organisatie- en leercultuur, wat kun je hiermee?

Met een opkomst van rond de 25 deelnemers, waarmee de ruimte propvol zat was het een zeer geslaagde middag vol kennisdeling en leuke werkvormen!

 

Tijdens een werkvorm van Ger Driesen vroeg hij de groep om kort op te schrijven wat zij als meest belangrijke punt voor HRD’ers wilden meegeven. Vervolgens werd er middels een doorgeef spel een aantal punten toegekend aan de teksten. Hieronder de vier punten die de meeste stemmen kregen:

  1. Leren meer personaliseren met leertechnologieën.
  2. Kennis krijgen van personal performance van personeel zadat personal learning kan worden ontplooid.
  3. Geef medewerkers atonomie in keuze van manier van leren.
  4. Mensen in staat stellen transactioneel en transformationeel te leren zodat er meebewogen kan worden.

 

Wat vind jij van deze adviezen? Mis jij nog iets wat er zeker tussen hoort te staan? Reageer dan op deze blog, we horen graag jou mening!

 

website, facebook en twitter Opleidingskunde
Studio L&D

Share

Samenwerking Koninklijke Landmacht en Opleidingskunde

21 februari 2018 door Vissers Christel

De afdeling KIOT (Kennis Innovatie Opleiden en Trainen) van de Koninklijke Landmacht en HAN Opleidingskunde Nijmegen zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan op het gebied van opleiden. KIOT wil graag aansluiting blijven vinden bij de huidige ontwikkelingen omtrent opleiden en daarbij studenten en afgestudeerden enthousiasmeren voor Defensie. Daarnaast vindt HAN Opleidingskunde zo aansluiting op de arbeidsmarkt voor huidige studenten en afgestudeerden.

Lees verder

Share

Congresbezoek LEARNTEC 2018 – “Leading trade fair and congress for digital learning”

5 februari 2018 door Paul Jacobs

Petra Jagtman en Paul Jacobs zijn docenten bij Opleidingskunde en delen graag hun ervaring naar aanleiding van hun bezoek aan het LEARNTEC congres. Van 30 januari tot 1 februari 2018 vond deze plaats in Karlsruhe voor de 26ste keer.

…do ist der Bahnhof
Op dinsdag 30 januari was het zover, per ICE trein naar Karlsruhe, een stad in de Duitse deelstaat Baden-Wurtemberg en gelegen nabij de Frans-Duitse grens. Dat de trein een passend vervoersmiddel is heeft alles te maken met het goede openbaar vervoer in Karlsruhe. De geslaagde integratie van tram en trein (het ‘Karlsruhe model’) is jarenlang voorbeeld geweest voor verkeerskundigen in heel Europa.

Het is ‘bildung’ wat de klok slaat
LEARNTEC wordt jaarlijks georganiseerd, is een combinatie van beurs en congres en richt zich op ‘Bildung, leren en IT’. Waar in het verleden (jaren 90) het accent lag op ‘computerondersteund leren’ is dit accent verruimd tot ‘technologie en leren’. De drie kerntopics van de beurs zijn school, universiteit en bedrijf. Binnen ‘school’ is er aandacht voor digitaal onderwijs, nieuwe vormen van leren, digitaal lesmateriaal en media skills. Het topic ‘universiteit’ richt zich op digitale trends, IT oplossingen (hard- en software) en data centra. Ook is er aandacht voor leer- en kennismanagement (systemen). Het ‘corporate’ topic bevatte thema’s als LLL (leven lang leren), leerinnovatie en smart media en dan met name de technische ondersteuning ervan.

Lees verder

Share