Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Wat is open science?

Tijdens het inkleuren van de ‘On the roadmap open science’ krijgen we steevast de vraag: Wat is open science eigenlijk precies?

In de roadmap zeggen we er het volgende over:

Open science is het zo open en snel mogelijk delen van onderzoeksprocessen- en resultaten met als doel de kwaliteit en doorwerking van wetenschappelijk onderzoek te vergroten.

 

Open science kijkt niet alleen naar het effect van de resultaten van onderzoek maar vooral ook naar het effect van het proces van onderzoeken. Gebruik van kennis en inzichten staat voorop in een cultuur van open science.

 

Open science richt zich zowel op de kennisinfrastructuur en het borgen van kennis (door deze vindbaar voor doorwerking op te slaan (de wortels)) als op de vorm die die kennis aanneemt (de vruchten en wat ervan gemaakt wordt). Open science kan een belangrijke hefboom zijn om de transparantie, effectiviteit en efficiëntie (en daarmee de kwaliteit en doorwerking) van praktijkgericht onderzoek te vergroten.

#openscienceis

In februari 2017 werd op twitter de oproep gedaan om definities van open science te delen. Ter inspiratie staat hieronder een deel van de oogst weergegeven. En … wat is open science voor jou?

Filmpje

Je kunt ook een kijkje nemen bij onderstaand filmpje, gemaakt voor de European presidency conference on open science (april 2016). Hier word je aan de hand genomen door de wondere wereld van open science.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Reacties