Uitbreiding van Videoconferencing faciliteiten op HAN campus

12 juni 2014 door Ton Ammerlaan

Er is steeds meer vraag naar Weblectures van docenten die hun verhaal integraal of in korte vorm op video vastleggen ter ondersteuning van hun onderwijs of bij de intake van internationale studenten. In elke faculteit zijn wel camera’s te vinden en worden pakketten als Microsoft Lync, Google Hangout of Skype gebruikt, en diverse service units hebben hun oplossing. Op de HAN campussen zijn 3 webconferencing en videoconferencing faciliteiten beschikbaar: de R31 Arnhem studio die gekoppeld is aan de FEM tegenpool op Laan van Scheut 10, de kleinere studio op Laan van Scheut 2 waar vooral overleg met buitenlandse partners, alumni en afstuderende studenten plaatsvindt, en sinds kort de splinternieuwe GGM studio op K33 D 1.18.

Vier videoconferencing ruimtes dus die vanuit de nieuwe GGM ruimte zelfs allemaal centraal ingeschakeld kunnen worden (de overige zijn alleen met 1 ander te verbinden, niet met elkaar).

Naast de studio bevindt zich op K33 D 1.20 nog de kennisclip studio voor opnames met powerpoints op de achtergrond of met kleinere groepen (bijv. rollenspelen). Voor redactie van videomateriaal staan op K33 diverse zware laptops en suites ter beschikking. Ondersteuning gebeurt door het Audiovisueel Centrum FGGM

In het nieuwe GGM lokaal D 1.18 is plaats voor 40 studenten, en is er een airco, 2 vaste camera’s, twee grote schermen, plafond microfoons en lepel microfoon geinstalleerd voor gebruik. De . Inboeken gebeurd via het HAN audiovisueel centrum. De firma Qconferencing werd de videoconferencing-set van Polycom gedemonstreerd en door de leverancier van het Viditouch scherm (om content te delen) worden de mogelijkheden van dit scherm over het voetlicht gebracht. Daarnaast werden de functionaliteiten die Blue Jeans kan bieden op het gebied van “koppelingen” met Lync en skype etc. getoond. Wat zijn dan de opties:

• Een docent kan op het Viditouch scherm een ppt starten en al vertellend hierop aantekeningen bewaren die gezamenlijk met de uitleg worden opgenomen.
  • Een docent kan voor en klas van 40 HAN studenten een lezing geven voor het scherm, waarbij hij op het 2de scherm een andere klas kan zien die elders meekijkt naar de docent en het ppt scherm.
  • Een college van elders kan worden getoond op het scherm, en de docent elders kan de HAN Klas ook zien.
  • Een docent en klas kan overleggen met een klas elders, waarbij men elkaar ook kan zien / groepen kunnen met elkaar overleggen.
  • Een docent kan met een stagair overleggen op afstand, en de documenten op een 2de scherm gezamenlijk doornemen.
  • De docent kan tussen de schermen en documenten wisselen.
  • De docent kan tijdens zijn presentatie een videostuk laten zien, en dat zonder haperen zoals in Skype, en dan vervolgens snel terug naar de ppt of ander scherm.
  • Vergaderingen kunnen zowel afgeschermd als openbaar plaatsvinden.
  • Tien studenten op elk verschillende locaties kunnen elkaar tegelijkertijd zien en bespreken, en lokale firewall beperkingen kunnen met BlueJeans omzeild worden.

Mogelijkheden te over voor internationalisering en interactie op onderwijs en onderzoek. Het gebruik van de software is intuitief: zeker wanneer de BlueJeans software wordt gebruikt is contact opnemen eenvoudig omdat een email adres van de ander volstaat: de docent kan dan via video overleggen met de ander ongeacht of dit een tablet, ipad, smartphone, PC of laptop is, waarbij de kwaliteit van de verbinding veel beter is dan Skype. Volgens de leverancier kunnen 25 mensen participeren in een meeting vanaf verschillende locaties en is uit te breiden naar 100. Via alle devices is contact mogelijk: telefoon, tablet, laptop etc. De student hoeft alleen maar een app te downloaden. De Faculteit of de docent heeft een licentie nodig op Blue Jeans.

Deze investering in zowel hardware als knowhow dient zoveel mogelijk gedeeld te worden, en HAN gebruikers zijn welkom. Op de ervaringen ook goed te delen en her-uitvinding van video-wielen tegen te gaan is een aanvraag  voor ondersteuning ingediend bij het HAN MT zodat coördinatoren aangesteld kunnen worden olv SU OenO.

Contact: Chris Theloosen, Esther vd Linde, Ton Ammerlaan

2 Reacties to “Uitbreiding van Videoconferencing faciliteiten op HAN campus”

avatar Ton Ammerlaan schreef:

Reactie: Gisteren hebben Deny en ik via Google Hangout een interview gegeven over ICA. Alumnus Heiko Hartsuiker nam het interview af en vervolgens is het via You Tube te zien. https://www.youtube.com/watch?v=fqYa2-npcaM&feature=youtu.be
Het werkte snel en simpel en je hebt er geen speciale ruimte, apparatuur of wat dan ook voor nodig. Gewoon deelnemers met een laptop en die hebben tegenwoordig standaard een camera. Er kunnen volgens mij redelijk veel deelnemers tegelijkertijd meedoen en alle deelnemers zijn zichtbaar tijdens het gesprek en daarna op het you tube filmpje. Leuk is dat je het achteraf via You Tube dus ook kan nakijken zodat je geen notulen hoeft te maken van een vergadering….
P.

avatar Karsten schreef:

Leuk om te lezen dat er actief gewerkt wordt aan deze tools! Zijn er op het HAN ook smartboards? In onze scholengemeenschap hangen er genoeg (ook in de docentenkamers) en laatst pas kwamen we erachter dat deze ook gebruikt kunnen worden voor videoconferencing. Het gaat dan om dit type: http://www.smartboard.nu Welicht ook een tip voor jullie!