Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Met studenten een glossy digitaal (pr) tijdschrift maken en publiceren op het net

4 februari 2013 door Ton Ammerlaan

Madmagz is een gratis tool om on-line tijdschriften mee samen te stellen, die je bovendien voor een relatief klein bedrag kunt laten afdrukken en opsturen. Je kan de digitale versie ook gewoon verspreiden en delen via sociale media, je blog, het digitale schoolplatform, etc. Ik denk eraan mijn studenten een tijdschrift te laten maken over hun afstudeerplekken en stageplekken, en zo dus de 1ste jaars een goed beeld te geven, of om afstudeerders een klas-magazine te maken (alumni), of posters van een projectgroep, of van hun studiereis naar DSM, Shell of BASF….mar kijk ook eens bij Glossi of Paper.li.

Een eigen tijdschrift samenstellen is simpel! De eerste keer moet je wel een account aanmaken  op http://madmagz.com/ (enkel een e-mailadres en password), maar dan kan je meteen aan de slag. Je kiest eerst één van de verschillende rubrieken (voorpagina, interview, artikel, fotoreportage, …) en klikt vervolgens één van de geprefabriceerde lay-outs (één foto met weinig tekst, 2 foto’s met veel tekst, foto links of rechts, enz.). De bladschikking is dus niet geheel vrij, maar de keuze is wel groot genoeg.

Vervolgens kan je de pagina die je hebt gekozen gaan bewerken en er de tekst en foto’s in aanpassen (die load je op van je harde schijf of je gebruikt een URL van een foto van Flickr of Foter). Ik ben een grote fan van Foter omdat je niet hoeft in te loggen en je zowat alle foto’s kan gebruiken (bij Flickr zitten er vaak auteursrechten aan vast). Bovendien is de kwaliteit van de meeste foto’s echt uitstekend en hebben ze iets artistieks.

Het gebruik van Madmagz wijst zichzelf uit door het overzichtelijke menu aan de linkerkant. Wat ik een bijzondere troef vind is dat je met verschillende mensen aan hetzelfde tijdschrift kan werken! Om iemand uit te nodigen voer je gewoon iemands e-mailadres in….
In de gratis versie kunnen geen video’s gebruikt worden (zoniet betaal je 25,00 euro voor de premium-versie). Dat kan je nog overwegen indien je met de volledige klas/PR Groep zou werken aan één tijdschrift bvb (tot 200 pagina’s!)…

Glossi

Heel onlangs verscheen ook Glossi (nog steeds in beta), dat voorlopig nog niet kan tippen aan de mogelijkheden van Madmagz: er zijn minder lay-out types en je kan (voorlopig) niet samenwerken met andere personen. Glossi laat echter wel toe om video’s te gebruiken in de gratis versie en de makers lieten me ook weten dat het de bedoeling is om binnenkort (nog in de lente van 2013) het aantal mogelijkheden gevoelig uit te breiden. Wordt vervolgd, dus. Als test maakte ik volgend voorbeeld met foto’s van onze DSM excursie, de stageopdracht bij Heinz Research of de Barcelonareis.

Paper.li

http://paper.li Een digitaal alternatief is Paper.Li, waar je een virtueel tijdschrift of krant zelf kunt samenstellen uit blogs, feeds en sites. Een  uitleg staat op http://paper.li/learn-more.html. Voor HLO http://paper.li/f-1362469358 en MLO http://paper.li/f-1362490519 zijn diverse blogs, tweets en internet sites gebruikt om een PR blad te maken voor deze beroepen. Deze kun je dan rondtwitteren of gebruiken op je eigen websites.

Reacties

5 Reacties to “Met studenten een glossy digitaal (pr) tijdschrift maken en publiceren op het net”

avatar Benthe Geisler schreef:

Moet je dat tijdschrift maken zelf betalen?

avatar Ton Ammerlaan schreef:

Je kunt ook de directie vragen wat ze ervoor over willen hebben..

avatar Bente schreef:

Voor mijn afstudeerproject op de HvA heb ik een tijdschrift gemaakt. Een belangrijk onderdeel was dat je jezelf goed moet presenteren op een opvallende manier. Madmagz was ik nog niet tegen gekomen, maar ik heb mijn project gemaakt bij Lady Glossy (www.ladyglossy.nl). Is weer eens anders dan een uitgeprint boekje. Op originaliteit heb ik veel punten gescoord! Mijn school was niet bereid om mee te betalen, maar hopelijk zijn er (voor nieuwe studenten dan) in de toekomst meer budgetten voor dit soort afstudeerprojecten.

avatar Ton Ammerlaan schreef:

Uitstekend: ik ga dit uitproberen. Bedankt voor de tip!

avatar Tess schreef:

The frequent print ad, run inside your regional newspaper or shopper, will be the most standard unit of marketing. Print ads have launched significant ornaoizatigns and quite a few successful merchandise. Running ads in a regional paper can also be an incredible strategy to promote your cleaning organization for those who follow a couple of standard guidelines.

Reageer

 

*