Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Enquetes uitvoeren via diverse hulpmiddelen

14 november 2011 door Ton Ammerlaan

Interactieve lesvormen hebben de voorkeur in het student-gecentreerd onderwijs. Door regelmatig de student te prikkelen via enquetes kunnen docenten vroegtijdig wijzigingen aanbrengen in hun cursussen die beter passen bij de gebruikers. Managers krijgen ook terugkoppeling op hun pilots:

  • Denk aan evaluaties van OWEs
  • Denk aan evaluaties van onderwijs en faciliteiten per periode

Hieronder een aantal opties naast Scholar Enquetes als HBO spiegel, HotPotatoes, Google Forms, Enquetemaken.nu, Enquetemajken.be, Surveymonkey en Yarp.

HAN Scholar

In een onderwijseenheid wordt bijv de Scholar– enquete tool gebruikt. De beheerder van de OWE kan hierin vragen stellen over de OWE, de docenten, de opdrachten en de verwachtingen van de gebruikers, en deze open stellen op een bepaald tijdstip. De taal kan zowel Nederlands als Engels zijn. De uitslagen kunnen zichtbaar worden voor de medegebruikers, maar dat hoeft niet. Een Excel uitdraai van de gegeven antwoorden zorgt voor overzicht. Gebruikers moeten wel een HAN account hebben en in deze omgeving zijn toegelaten. Uitleg over de werking staat beschreven in Scholar Help.

QMP als toets- en evaluatietool

QMP wordt bij de Faculteit GGM gebruikt voor onderwijsevaluaties. Een OWE coördinator maakt een serie vragen aan per vak, docent en project en laat deze op een schrapkaart invullen na afloop van het tentamen. De kaarten worden ingelezen met Cardiff Teleform in een schrapmachine en de uitslag kan statistisch worden bewerkt in Excel. Uitleg over QMP staat op http://elearn.han.nl

HBO Spiegel – een veel gebruikte course evaluatie tool

www.HBOspiegel.nl

–          survey/enquete voor grotere aantallen

–          via abonnement

–          vragen kunnen worden aangepast

–          alleen Nederlandstalig

De HBO-spiegel is een online instrument, dat door de meeste opleidingen binnen de HAN wordt gebruikt om onderwijsevaluaties uit te voeren. Voor meer informatie over de HBO-spiegel kun je contact opnemen met Els Haverkate (els.haverkate@han.nl) of Ellen van Wijk (ellen.vanwijk@han.nl) .

Surveymonkey: enquete tot 100 reacties gratis

www.surveymonkey.com of www.thesistools.com van http://www.academicrepublic.com/. Nog meer gratis enquete tools op internet maar dan beperkt tot 100 respondenten en beperkt tot 10 vragen in de gratis versie. Redelijke overzichten, maar wil je meer dan kost dat extra geld per maand.

Enquetemaken.be

Ook hier is een gratis versie beschikbaar, met advertenties boven en onder. Vanaf 40 euro kan men de vragenlijst personalisren met eigen logo, kleuren en lettertype.
Wil je 1 enquête versturen? Gebruik dan de PRO-versie waarmee je 1 jaar de enquête zonder advertenties en met eigen logo kan laten weergeven. Maak een account op de website, test het programma en plaats een bestelling om de advertenties uit te schakelen.
Wil je meerdere enquêtes versturen, kan je beter een jaarabonnement nemen. Hiermee kan je onbeperkt enquêtes versturen.

Hot Potatoes

www.hotpotatoes.com tool om gratis vragenbanken te maken, uitwisseling met vele andere gebruikes

Yarp.com eenvoudige enquetes maken

www.yarp.com is een gratis website die net als surveymonkey veel opties mogelijk maakt, en de resultaten statistisch kan verwerken.

Google.docs enquete

Wie online een enquete wil afnemen kan dit doen via Google docs. Zie voor meer informatie http://docs.google.com/support/bin/answer.py?hl=nl&answer=87809. Geen beperkingen en de resultaten worden direct verwerkt

Google Forms en Google spreadsheets

Google forms en Google Spreadsheets kan natuurlijk goed ingezet worden als de leerlingen een onderzoek doen. Het uitzetten van een (korte) enquête (onder groepsgenoten) is een voor de hand liggende optie. Het onderzoekswerk van de leerlingen kan o.a. beoordeeld worden op formulering van de vragen, de antwoordalternatieven, en – na afloop van het onderzoek – de conclusies. De verslaglegging van het onderzoek zou gedaan kunnen worden met Google Docs. Voorbeelden staan op http://tbarrett.edublogs.org/2008/02/10/using-google-forms-in-the-classroom/
Als je binnen je les gebruik maakt van Google Forms en Google Spreadsheets , is het handig om als docent  te kunnen zien waar leerlingen mee bezig zijn. Het is daarom aan te raden leerlingen te vragen om jou als docent toegang te geven tot de documenten waar ze mee bezig zijn (via ‘Delen’ en ‘Mensen uitnodigen’).  Ook kun je hen vragen  je (wekelijks) een berichtje te sturen als er wijzigingen zijn aangebracht in het document of als een enquêteformulier is ingevuld (via ‘Delen’ en ‘Meldingsregels instellen’).

http://www.prodocent.nl/mediawijsheid/2009/09/20/ding-4-google-spreadsheets-en-forms/

Verwerken Google in Excel – SPSS

De instructies van Jan Willem Goding over Google – Excel verwerking – SPSS zijn erg goed http://www.hannie.femplaza.nl/onderzoek.html

 

Enquetemaken.nu

Handig. De gratis versie stelt je in staat om 75 vragen aan 75 respondenten te koppelen, en de URL van de lijst te versturen. Hetgratis account is 30 dagen geldig. Daarna kost het 3.95 per maand

Zoomerang, Polleverywhere, PollDaddy, TriCider

Een gratis versie enquete vindt je ook op sites als Zoomerang.com, en polldaddy.com of Tricider. Gratis versies geven beperkte aantal respondenten (100) en beperkte aantallen vragen (10) en redelijke overzichten. Handig om even snel een klas te laten reageren op een stelling, of om de intake en voortgang te meten.

Nog meer enquete tools: zie http://www.livebinders.com/play/play?id=131687 voor een overzicht. Je kunt ook Googlen op QUIZ om diverse korte toetsvraagjes aan te bieden.

Surveymonkey

 

Reacties

2 Reacties to “Enquetes uitvoeren via diverse hulpmiddelen”

avatar Michael schreef:

Via de website enquetemaken.be kan je gratis en zonder beperkingen online enquêtes maken en afnemen.

avatar Jelmer schreef:

Zelf gebruik ik de enquete tool van Onderzoekdoen.nl veel. De gratis variant biedt al vele opties om een enquete op te zetten. Zie ook: https://www.onderzoekdoen.nl/enquete-onderzoek/

Reageer

 

*