Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Minor We Care

Minor We Care, Waardevol en Betaalbaar Innoveren in Gezondheidszorg en Welzijn.

Weet jij waarom veel innovaties in zorg en welzijn, bijvoorbeeld op het gebied van E-health, veel te langzaam of zelfs niet doorgevoerd worden? Zelfs niet als ze veel kosten gaan besparen? Hoe beoordeel je of een behandeling of innovatie de moeite ‘waard’ is?

Met dit soort vragen ga je aan de slag in deze minor. Het zijn vragen waar zorg- en welzijnsinstellingen vandaag de dag mee worstelen. Vragen over de toekomst van de zorg, met als grote uitdagingen: zorg wordt steeds complexer, mensen worden ouder en kosten stijgen. En met grote kansen: hoe maken we optimaal gebruik van de nieuwste technologie?

Sterke punten van deze minor:

  • Hyperactueel
  • High Impact Learning
  • Echte projecten uit de echte praktijk
  • Vooraanstaande lectoren, bedrijven en zorginstellingen werken mee in deze minor
  • Interfacultair: voor studenten van FEM én GGM!

Wil jij al vóór je afstuderen een mooie bijdrage leveren aan de verbetering van zorg en welzijn in Nederland? Schrijf je dan nu nog snel in! Deze minor start weer in september 2018.

Wil je meer weten? Mail naar wienand.remkes@han.nl of bel (06) 20648321.

De ontwikkelaars van deze minor zijn Wienand Remkes en Sarah Detaille.

Wienand Remkes

Wienand Remkes

Sarah Detaille

Sarah Detaille

Economische Zorgquiz

22 mei 2018

Op dinsdag 15 mei hebben diverse studenten van de HAN meegedaan aan de Economische Zorgquiz. Zowel studenten van de FEM als van GGM werden aan de tand gevoeld door een quizmaster over actuele vragen in de zorg. Ga jij kritisch kijken naar de zorg van de toekomst en ga jij je minor waardevol invullen?

 

Samenwerking met iXperium

11 april 2018

Met ontwikkelcentra zoals het iXperium op de HAN in Nijmegen, proberen we de samenwerking ook met zulke partijen te zoeken. Met zo’n innovatieve en creatieve broedplaats bieden we onze studenten graag een plek aan waar ze kunnen experimenteren, ontdekken en leren.

Het iXperium/CoE werkt vanuit de volgende visie: Het leren van morgen is een leven lang gepersonaliseerd leren in een door technologie ondersteunde sociale leeromgeving.
De missie van het iXperium/CoE is daarom: bijdragen aan gepersonaliseerd leren in een door technologie ondersteunde omgeving, waarin de lerende met zijn/haar leerbehoeften centraal staat, recht wordt gedaan aan verschillen in talenten en ontwikkelingsbehoeften van lerenden, individuele leerpaden/leerroutes worden gefaciliteerd die leven, leren en werken in een doorgaande lijn verbinden en ict-geletterde leerders en werkers worden opgeleid voor de snel veranderde samenleving.

Kijk eens op www.ixperium.nl en ook ons artikel op http://ixperium.nl/ixperiums/ixperium-health/nieuw-minor-we-care/

Aanwezig op Health Valley

19 maart 2018

Op 15 maart 2018 vond het jaarlijkse Health Valley congres plaats in Nijmegen, Cinemec. Dit jaarlijkse event over de nieuwste ontwikkelingen en innovaties in Health, was een prachtige plek om het zwaartepunt Health te presenteren.  Een grote centrale stand bij de entree van de beursvloer trok veel aandacht en bezoekers. Tijdens een parallelsessie in het middagprogramma gingen verschillende sprekers (onderzoekers én professionals) in op de aanpak van zorginnovaties bij de HAN.

Proeftuin Tinybots

De getoonde video over de proeftuin Tinybots laat zien hoe ontwikkelaars samen met zorg- en welzijnsinstellingen én onderzoekers en studenten van de HAN ingaan op de vraag: Hoe ondersteunt sociale robot Tessa bij zorg voor ouderen met dementie?
In gesprek lichtte Robert Paauwe van Tinybots toe dat Tessa zeker niet het alternatief is voor de persoonlijke aandacht voor ouderen. Tessa ondersteunt in het aanbrengen van structuur in de dag van de ouderen. ‘En het is fijn voor een mantelzorger om daar niet altijd alleen verantwoordelijk voor te hoeven zijn’, vult HAN-lector Marian Adriaansen aan. ‘Daardoor kunnen zij de zorg voor naasten langer volhouden’.

Net als bij de andere twee projecten bleek dat de HAN als kennisinstelling een goede partner is om samen mee te innoveren. Paauwe: ‘De HAN brengt alle partijen samen en zorgt voor het stellen van de juiste vragen’.

Met ons onderwijs en onderzoek willen we graag ook meedenken en –werken aan innovaties in de zorg. ‘Een uitnodiging aan alle aanwezigen om dat samen met ons te doen!’ zo besloot Verharen de sessie.

Zorgrobot ontlast vooral mantelzorger

5 maart 2018

Maandag 5 maart verscheen in De Gelderlander een interessant artikel over zorgrobot Tessa. Een onderwerp waar ook onze studenten in deze minor zich druk mee bezig houden.

Mini-robot Tessa is ontwikkeld door start-up Tinybots uit Nijmegen. Een jaar geleden begon de proef. Tessa moet ouderen die dementeren structuur bieden, maar ze ook activeren door suggesties te doen. De mini-robots zijn geplaatst in samenwerking met zorginstellingen De Driestroom, Pleyade, seniorennetwerk Swon en BrabantZorg. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderzoeken de effecten. Het streven is om Tessa straks voor 1 euro per dag aan te bieden.

De zorgrobot voor  vergeetachtige ouderen blijkt vooral een grote steun te zijn voor de mantelzorger, dochters, zonen en andere familieleden die de zorg voor een ouder hebben.

Bron: De Gelderlander, maandag 5 maart 2018.
Lees meer op https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/zorgrobot-tessa-ontlast-vooral-mantelzorger~aadb9dba/

En wil jij meer weten over deze actualiteit binnen de minor We Care? Stuur een bericht naar Wienand Remkes via wienand.remkes@han.nl.


Bron: De Gelderlander

 

Inschrijving minor van start!

27 februari 2018

Studenten opgelet! Vanaf 1 maart kun je je inschrijven voor de minor We Care die in september 2018 weer van start gaat.
Weet jij waarom veel zorginstellingen innovaties langzaam of zelfs niet doorvoeren? Vind jij ook dat er een nieuwe definitie van gezondheidszorg nodig is? En dat we daarbij moeten focussen op de mens in plaats van op de ziekte? Hoe beoordeel je of een behandeling of innovatie ‘de moeite waard is’?

Allemaal interessante vragen waar jij je steentje aan bij kunt dragen tijdens je deelname aan deze minor.
Ga direct naar inschrijven of neem contact op met Wienand Remkes via wienand.remkes@han.nl of bel 06-20 64 83 21.