Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Logistiek en Economie

Bundeling goederenstromen Heijendaal

3 april 2018 door Hans van Poppel

HAN-studenten onderzoeken besparingen en meer veiligheid.

In het gebied Heijendaal in Nijmegen zijn de campussen gelegen van de HAN, de Radboud Universiteit (RU) en het Radboud universitair medisch centrum (RUMC). Op initiatief van het KennisDC Logistiek Gelderland voeren zes afstudeerders van de HAN een onderzoek uit dat gaat leiden tot adviezen voor besparingen in de logistieke stromen naar en binnen deze organisaties.

De drie Nijmeegse instellingen genereren een grote hoeveelheid verkeer- en vervoersbewegingen. Naast de studenten, medewerkers en bezoekers die naar de gebouwen op de campussen reizen, zijn er dagelijks vele leveringen van goederen en diensten. Zoals kantoorartikelen, post en postpakketten, catering, ICT, onderhoud gebouwen en afval. De inkoop van deze goederen en diensten is verspreid over vele leveranciers. Lees verder

Wat doe jij nou eigenlijk?

30 januari 2018 door Hans van Poppel

Marit Pleune, tot voor kort student Logistiek en Economie aan de HAN in Nijmegen, werkt als planner bij de Bieze Food Group (BFG) Warehousing. Marit is voor het BFG personeelsmagazine IN THE MIX (December 2017) geïnterviewd in de rubriek Wat doe jij nou eigenlijk?

Hieronder volgt een ingekorte versie van dat interview.

  • Hi, wat is je functie bij Bieze Bv?

Samen met twee collega’s zorg ik ervoor dat alle producten beschikbaar zijn bij de klanten op het moment dat ze hier om vragen. Dat betekent dat we proberen de afname te voorspellen om hier vervolgens op in te kopen bij de leveranciers. Vooral het bestellen van de artikelen van de Zuivelmaatschappij en het organiseren van het transport vanaf leveranciers vallen onder mijn taken.

  • Ah Leuk, denk ik! Maar wat doe je dan eigenlijk de hele dag?

Een groot deel van mijn werkdag ben ik bezig met Lees verder

Terugblik Pitstop Logistiek: Nieuwe routes naar succes

8 januari 2018 door Brigitte Faber

 

Op 15 november stond de HAN Pitstop Academy in het teken van logistiek. Twee fantastische sprekers lieten hun nieuwe route naar succes zien voor een publiek van logistici, alumni, docenten en studenten. De HAN biedt voor professionals eveneens een nieuwe leerroute naar succes: de associate degree opleiding Logistiek en Economie werd tijdens de pitstop officieel gelanceerd.

Het Ad is sleutel tot succes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe zijderoute

Rien Gulden, Head of Multimodal Services DB Schenker, liet zien dat:

  • Rail sneller is dan Ocean.
  • Rail goedkoper is dan Ocean of Air als ook de kapitaalkosten worden meegenomen in de trade-off. Immers als goederen langer onderweg zijn, dan worden kapitaalkosten hoger.
  • Rail duurzamer is dan Ocean of Air.

Inmiddels is er een goed rail-netwerk opgebouwd met verschillende Chinese steden en verschillende Europese bestemmingen met reefer-containers of goed geïsoleerde containers die tegen extreme hitte én extreme koude bestand zijn. Aan de hand van een aantal business cases presenteerde Rien Gulden overtuigend de meerwaarde van de nieuwe Zijderoute per spoor van China naar Europa.

Leidinggeven aan de logisticus van de toekomst

Michel de Lepper, Director Operations Lamb Weston, bespreekt hoe organisaties leiding kunnen geven aan de logisticus van de toekomst.

  • Zorg voor een goede combinatie van uitdagen en ondersteunen.
  • Leg niet te veel beperkingen op wat betreft procedures en voorschriften.
  • Ga uit van Theory Y (Mc Gregor): mensen werken van nature graag, willen resultaten bereiken, kunnen verantwoordelijkheid aan en zijn creatief.
  • Wees een ondernemende manager die streeft naar de stip op de horizon, maar niet stap voor stap alles vastlegt.

De logisticus van de toekomst presteert het best als de visie duidelijk is en deze zelf invloed heeft op hoe de visie te realiseren.

Overigens, Lamb Weston is een wereldspeler voor aardappelproducten van hoge kwaliteit uit Zeeland. Zij produceren diepgevroren aardappelproducten en aardappelvlokken voor een wereldmarkt.

Voor de samenvatting van de Pitstop of de registratie van de hele bijeenkomst: https://www.youtube.com/playlist?list=PLs3gPfWbPqM1KTHiTUWNWh9F9KKobEZr4

Strijd om de beste logistieke starter tijdens HAN netwerkborrel

20 december 2017 door Brigitte Faber

De opleiding Logistiek en Economie heeft een netwerkborrel georganiseerd om bedrijven en studenten met elkaar in contact te brengen. Nu de arbeidsmarkt sterk is aangetrokken en er zelfs sprake is van krapte, gaan bedrijven met elkaar de strijd aan om de beste logistici.

 

 

 

 

Er was een hoge opkomst

Na een korte inleiding van Lidl over alle mogelijkheden die zij bieden aan hbo-ers konden studenten speeddaten met Lidl en de andere bedrijven met interessante carrièremogelijkheden (Ikea, Raben, Dachser, Mainfreight, AS Watson, Toyota, BFG Warehousing, Chain Logistics, GD ITS Forwarding, De Koningh Coding & Labeling, Jan Zandbergen, InnovatieHub Doetinchem, KennisDC Logistiek).

 

 

Speeddaten met Ikea

 


 

 

In gesprek met Chain Logistics

 

 

 

Ook werken met studenten van de HAN?

 

 

Waardevolle zorg: een kwestie van slim organiseren!

20 november 2017 door Hans van Poppel

Recent schreven we over innovatie in de (ouderen-)zorg, met het stuk over dr Dennis Moeke, senior onderzoeker bij het KennisDC Logistiek Gelderland aan de HAN. Op 24 november 2017 kunt u kennismaken met concrete mogelijkheden en praktijkvoorbeelden.

Op 24 november a.s. organiseert het KennisDC Logistiek Gelderland een conferentie rondom het thema Healthcare Logistics. Nederlandse zorgaanbieders worden in toenemende mate geconfronteerd met twee schijnbaar tegengestelde opdrachten. Enerzijds staan ze voor de uitdaging om kosten te besparen en het rendement te verhogen. Anderzijds verwachten cliënten en zorgverzekeraars kwalitatief hoogwaardige zorg, hulp en/ of ondersteuning die bovendien op het juiste moment, door de juiste persoon, op het juiste tijdstip en op de juiste plaats dient te worden geleverd.

U krijgt inzicht in de manier waarop Healthcare Logistics een kader biedt voor het leveren van de juiste zorg, op het juiste moment, en ook nog eens op een efficiënte manier.
Na de plenaire opening door drs. Jorrit Ebben, manager business development bij Siza, kunt u in twee rondes kiezen uit 6 workshops. De centrale vraag van de ochtend is: hoe draagt zorglogistiek bij aan waardegedreven zorg?

Waardevolle zorg: een kwestie van slim organiseren!

Voor programma en inschrijven klik hier.