Samenwerking Lerarenopleiding Nederlands en Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen

14 juni 2018 door Redactie

In februari is de Lerarenopleiding Nederlands gestart met een project Taalkunde op een van de Nijmeegse Alliantie-scholen, de SSgN. Binnen het project gingen leerlingen uit 5 vwo aan de slag met onderzoek doen naar een taalkundig fenomeen. De aftrap vond plaats op de SSgN door een hoorcollege over onderzoek en taalkunde, verzorgd door Judit Steenge die verbonden is aan onze bachelor- en masteropleiding Nederlands.

Binnen het project werkten leerlingen aan hun onderzoeksvaardigheden en leerden zij over een domein van het schoolvak Nederlands dat inmiddels, helaas, bijna geheel is verdwenen op middelbare scholen. Het project bleek een succes en zal volgend jaar worden herhaald op de SSgN. De opleiding Nederlands zal volgend schooljaar ook nog een taalkundeproject opzetten voor het tweedegraads gebied, in de onderbouw van de SSgN.

Inmiddels is het project ten einde en zijn de vruchten ervan te lezen in een speciaal uitgebrachte bundel waarin de fraaiste taalkundeonderzoeken zijn verzameld: van kindertaalontwikkeling tot framing, van taalstoornissen tot de betekenissen van het woord ‘maar’.

Interesse in zo’n bundel (in A4- of A5-formaat, of als pdf)? Vraag dan een exemplaar aan door te mailen naar Joris.Geelen@han.nl.