Hoe gaan dit met jou?

13 juni 2018 door Marijn Schutten

Marijn Schutten derdejaarsstudent pabo

Daar zit ik dan achter mijn laptop zonder internet, in Zuid-Afrika, aan het bureau in mijn kamertje. Zo nu en dan zie ik kinderen in hun schooluniformen langslopen, ze zijn net klaar op school. Onze buurman komt net thuis, ik zwaai naar hem en vraag hoe zijn dag is geweest. Hij antwoord: ‘’Baie goed jy weet, hoe gaan dit met jou?’’. Ik antwoord terug: ‘’Ook met ons, dankie’’. Soms sta ik er versteld van hoe snel we ingeburgerd zijn in deze cultuur.

3,2,1, klaar voor de start, af!
Begin februari begon mijn avontuur, samen met twee studiegenoten stapten we in het vliegtuig, op naar Zuid-Afrika! Na een twaalf uur durende vlucht landden we op Cape Town International airport. Nu was er echt geen weg meer terug. We werden hartelijk ontvangen door Karin, de projectleidster van het Theewaterskloofprogramma. De eerste weken gingen voornamelijk over kennismaking, inburgeren en acclimatiseren. Met alle studenten zijn we op kamp geweest, samen uiteten en we zijn langs alle projecten gereden om te zien wie op welk project wat deed.

Môre Juffrouw
Samen met mijn studiegenoten, Eva en Alicia lopen wij stage op Maxiona Primary School en St. Michaels Primêr Skool. Op elke school twee dagen in de week, op vrijdag zijn wij vrij. De leerlingen komen lopend, gebracht door ouders met de auto of met de bus naar school. Al zwaaiend komen de leerlingen ons elke ochtend tegemoet rennen. Onze werkzaamheden bestaan uit één-op-één remedial teaching, in het Afrikaans uiteraard! De Afrikaanse taal lijkt veel op het Nederlands, toch duurde het eventjes voor we de leerlingen goed konden verstaan. Tijdens de eerste week remedial teaching zeiden wij tegen hen: ‘’Wij leren jullie vloeiend en vlot lezen, maar dan willen wij dat jullie ons de Afrikaanse taal leren’’.

Now Now
De laatste paar weken stage zijn aangebroken. We zijn inmiddels helemaal gewend aan het Zuid-Afrikaanse ritme en de bijhorende flexibiliteit! Geen enkele dag is hetzelfde en dat vergt het nodige aanpassingsvermogen. Zelfs wanneer je denkt de dag perfect uitgestippeld te hebben, kunnen plannen op het laatste moment nog veranderd worden. ‘’Now now’’ is dan ook een bekend gezegde, niet nu, niet straks, ooit.

Daar zit ik dan achter mijn laptop zonder internet, in Zuid-Afrika, realiserend dat mijn reis nog maar een kleine vier weken duurt. Een deel van mij is blij om weer naar huis toe te gaan. Ik wil graag al mijn ervaringen en verhalen delen met vrienden en familie. Toch ga ik het leven hier in Zuid-Afrika wel missen. De lieve kindjes, de Zuid-Afrikaanse cultuur en onze ervaringen hier zal ik nooit vergeten.