Een reis naar het onbekende

13 juni 2018 door Saskia Nieuwelink

Saskia Nieuwelink, derdejaarsstudente lerarenopleiding Duits

Daar sta je dan met veel te zware koffers, helemaal alleen in een nieuwe stad. Je gaat het onbekende tegemoet. Op dit moment is, alles behalve één ding onzeker. Je gaat het leukste semester van jouw studie tegemoet! Dit semester, dat in het buitenland plaatsvindt, is een vast onderdeel van de lerarenopleiding Duits. Maar wat kun je nou eigenlijk verwachten van een semester in het buitenland?

Voorbereiding
Ik heb gekozen voor de stad Potsdam. Deze stad was mijn tweede keuze, desalniettemin heb ik totaal geen spijt. Mijn eerste keuze was Wenen. Mijn opleiding is zo klein, dat maar één persoon naar één stad kan gaan. Om deze reden moet de klas in goed overleg de mogelijke steden verdelen. Dat gaat eigenlijk altijd wel goed.

Nadat de steden zijn verdeeld, komt er veel papierwerk op je af. Het gaat hierbij onder andere om de inschrijving voor de universiteit (of Hochschule), de aanvraag voor een verblijf c.q. woning en de Erasmusbeurs. Dit wordt allemaal trouwens heel goed begeleid door de HAN. Dus wees niet bang, lukt het even niet, dan staan er meer dan genoeg medewerkers van de HAN klaar om jou te helpen.

Maar waarom heb ik dan voor de stad Potsdam gekozen?

De meest voor de hand liggende reden is dat Potsdam dichtbij Berlijn ligt. De echte reden voor mij is echter dat Potsdam mijn inziens tot een van de mooiste steden van Duitsland behoort. De stad is dankzij zijn prachtige parken en paleizen toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De universiteit bestaat uit drie verschillende campussen. Eén van deze campussen is gevestigd in het Neues Palais. Dit is een hele mooie locatie en hier heb ik een groot deel van mijn colleges.

Foto: Gedenkstätte Berliner Mauer, Berlijn

Eindelijk is het zo ver! Daar ga je dan.
De eerste avond heb ik in een hotel geslapen, omdat ik mij de volgende dag tussen 10.00 – 16.00 uur op de campus Griebnitzsee moest aanmelden. Omdat ik met de trein wilde komen, was het voor mij geen optie om in de ochtend pas te vertrekken vanuit Nederland. Hoe je bij de juiste zaal op de campus moest komen, stond duidelijk aangegeven met bordjes. Toen ik aankwam op de locatie, waren er vele nerveuze gezichtjes te zien. In de afgelopen jaren ben ik al vaker voor langere periodes alleen in het buitenland geweest. Ik heb bijvoorbeeld al één maand in Berlijn en één maand in Cannes gewoond. Hierdoor was het voor mij lang niet meer zo spannend als voor studenten, die voor het eerst alleen in het buitenland zijn.

Toen alle formaliteiten afgerond waren, was het eindelijk zo ver. Ik had ein-de-lijk de sleutels van mijn studio in handen. Ik ben één van de weinige Erasmusstudenten, die alles (badkamer en keuken) voor mijzelf heeft.

In de eerste week (en nu nog steeds regelmatig) organiseerde de ESN (commissie voor de Erasmusstudenten) iedere dag activiteiten om elkaar te leren kennen. Zo vonden de eerste week de volgende activiteiten plaats: Pubcrawl (kroegentocht), Pubquiz, BBQ, een tour door Potsdam en een IKEA Tour. Waarschijnlijk vraag je je nu af: ‘waarom een IKEA Tour?’ Het antwoord is vrij simpel: je kamer heeft werkelijk niets meer dan 1 bed, 2 kasten en een bureau met stoel. Mijn kamer heeft zelfs nu nog geen gordijnen en die zullen er ook niet komen.

In deze eerste week is het belangrijk dat je weet welke vakken je wilt gaan volgen. Deze vakken heb ik al grotendeels uitgezocht, terwijl ik nog in Nederland was. Ik had echter de pech dat nog maar één van deze vakken in dit semester gegeven wordt. Ik was hierdoor in de eerste week veel tijd kwijt aan het uitzoeken van mijn vakken. Op maandag van de tweede week begonnen de eerste lessen en het was ook fijn om een goed begin te kunnen maken. Bij deze universiteit kun je als bachelor student tot 10 mei je keuze maken.

Foto’s: Hackescher Markt, Berlijn

Vooroordelen
In Nederland is er een vooroordeel over Duitse professoren. Duitse professoren zouden stug en afstandelijk zijn, maar niets is minder waar. Mijn docenten zijn open, grappig en staan dicht bij de studenten. Het kan natuurlijk zo zijn dat ik geluk heb, maar ik denk dat het meer ligt aan de faculteit, waaraan je studeert.

Een ander vooroordeel dat ik vaak hoor, is dat je tijdens je Erasmusstudie alleen maar Engels spreekt. Dit hangt echter helemaal van jezelf af. Het grootste deel van de studenten, die ik hier heb leren kennen, willen hun Duits verbeteren. Zij staan er juist voor open om Duits te spreken. Ik spreek hier meer Duits dan Engels. In mijn groep spreekt het grootste deel Duits en wij willen dat ook zo houden. Ook als je wat moeite doet, is het niet lastig om in contact te komen met de Duitsers. Ik heb ervoor gekozen om het roeien weer op te pakken, puur om met meer Duitsers in contact te komen. Doe je moeite, dan zal dat ook lonen. Ik merk dat mijn Duits zich flink verbeterd heeft. Ik moet er alleen nu voor zorgen dat als ik terug in Nederland ben mijn Duits niet wegebt.

Foto: Alter Markt, Potsdam

Twijfel je nu of je naar het buitenland wil gaan? Het klinkt misschien eng. Voor je gevoel maak je misschien een sprong in het diepe, maar het is het waard! Dit is een ervaring die je nooit meer zult vergeten.

Saskia Nieuwelink

Lerarenopleiding Duits, leerjaar 3

1 Reactie to “Een reis naar het onbekende”

avatar Kees-Jan schreef:

Hallo Saskia,
Leuk dat je beschreven hebt hoe het is om een verblijf te starten. Ik weet al dat je het naar je zin hebt en nu lees ik dat het misschien wel met die goede start te maken heeft. Goede tips dus voor de komende jaren…
Fijn weekend,
Kees-Jan