Canada, eh!

13 juni 2018 door Charlotte van den pol

Charlotte van den Pol, derdejaarsstudente lerarenopleiding Engels

Hi, mijn naam is Charlotte van den Pol en ik ben derdejaars student van de Engels lerarenopleiding. Voor mijn minor ‘Onderwijs in internationaal perspectief’ heb ik 4 maanden stage gelopen in Montréal, Canada. Dit heb ik gedaan bij de Franse kinderopvang Garderie Éducatieve Ducharme. Wellicht vraag je je nu af waarom ik stage ging lopen bij een Franse instelling terwijl ik Engels studeer. Goede vraag!

In de provincie Québec van Canada is de eerste officiële taal Frans, Engels is de twee officiële taal. Weinig Québécois (mensen uit deze provincie) spreken Engels. Ouders spreken vaak geen Engels en alleen op privé scholen wordt er tweetalig onderwijs aangeboden. De vraag naar Engelse pre-school educators is daar dan ook hoog, want: jong geleerd is oud gedaan.

Hoe ben ik aan deze stage gekomen?
Ik moet eerlijk toegeven dat ik geluk heb gehad met mijn stage. Ik wist dat ik verre familie in Canada had wonen, hiermee ben ik in contact gekomen via social media en vanaf hieruit zijn we een plan gaan maken. Ik mocht stage lopen bij mijn achter nicht. Mijn tip voor aankomende studenten is dan ook: gebruik je netwerk! Heb je geen familie of vrienden in het buitenland wonen? Vraag rond bij je vrienden/connecties. Zo niet, trek dan je stoute schoenen aan! Als je precies weet wat voor een stage je wilt lopen, ga dan googlen benader onderwijsinstellingen dan zelf. Weet je het nog niet, ga je dan oriënteren! Er zijn genoeg organisaties online te vinden die voor jou een interessante stage kunnen regelen.

Hoe zag mijn stage eruit en wat was mijn doel?
Mijn begeleidster was een Engelse Canadees die vloeiend Frans sprak. Haar nadeel was dat de communicatie met de kinderen vaak in het Frans ging omdat dat sneller en effectiever werkt. Het kostte haar op een dag te veel tijd en energie om de boodschap in het Engels duidelijk over te laten komen bij de kinderen. Hier kwam ik in beeld. Mijn doel was om de kinderen op een authentieke en communicatieve manier de Engelse taal aan te leren. Omdat ik geen Frans sprak en de kinderen toch heel graag met mij wilde communiceren werd dat hun motivatie om de taal spelenderwijs met mij te leren. Mijn stage dagen waren lang, 7 tot 6, maar gaven door de kinderen zoveel voldoening. Het was ontzettend gaaf om te zien hoe snel de kinderen zich ontwikkeld hebben binnen de 4 maanden dat ik er was. Een voorbeeld daarvan was een meisje met een Franse spraak achterstand die geen woord Engels sprak. Na 4 maanden begreep ze precies wat ik zei, kon ze alle kleuren opnoemen, tot 10 tellen en basis zinnen formuleren.

Canada
Toen de strenge wintermaanden voorbij waren en ik mijn stage had afgerond ben ik in het vluigtuig gestapt en richting het westen van Canada gevlogen. Daar heb ik een campervan gehuurd en ben ik samen met mijn vriend de provincie British Columbia gaan afreizen. Wat een ongelooflijk gafe reis. Het is echt de moeite waard om tijdens of na je stage op avontuur te gaan en het land te gaan ontdekken. Hierdoor heb ik een totaal plaatje van Canada mee kunnen maken.