Alles sal reg kom!

11 juni 2018 door Ilona Winters

Ilona Winters, derdejaarsstudente lerarenopleiding biologie

Ik veeg wat schoolkrijt van mijn hand en draai me om. Vijftig paar ogen kijkt  me verwachtingsvol aan. Ik merk dat de leerlingen het spannender vinden dan ikzelf. Ze verwachten veel van me. Ik kom immers uit Europa, de andere kant van de wereld. En ik ben wit. Wit betekend dat je opvalt in een school als deze. Secundaire school Groenberg staat namelijk midden in een krottenwijk, midden in Grabouw. Dat betekent dat op één leerling na alle andere 1620 leerlingen van deze arme school een donkere huidskleur hebben. Het is schrijnend om te zien hoe de gevolgen van de apartheidsperiode in een opkomend land als Zuid-Afrika nog steeds elke dag in het straatbeeld te zien zijn.

Het zit er bijna op. Nog enkele dagen en ik zit alweer in het vliegtuig naar huis. Tijdens de afgelopen vier-en-halve maand ben ik als leraar aan de slag geweest op een van de armere middelbare scholen in Grabouw, Zuid-Afrika. Groenberg secondary school telt ongeveer 1600 leerlingen en 50 leraren. Dit betekent dat de klassen overvol zitten. De school is niet echt een gebouw, maar meer een verzameling van lokalen. Er zijn geen overdekte gangen of een kantine. Dat maakt niet uit, want de leerlingen vermaken zich hier ook wel met een tennis- of rugbybal. De lokalen zijn niet groot, maar alles past er precies in. Ongeveer 50 leerlingen en één leraar. Een jaar of twee geleden zijn de helft van de lokalen voorzien van projectors en whiteboards, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

De leraren op Groenberg hebben het druk. Heel erg druk. Binnen een korte periode moeten ze veel stof doorwerken. Voor extra opdrachten of uitleg is er maar weinig tijd. Ze vinden het dan ook moeilijk om onbekende, buitenlandse studenten zomaar voor hun klas te laten staan. Na ongeveer 10 weken, zijn we dan toch ook echt actief begonnen met lesgeven. vier uur per week stond ik voor de klas en dat is een hele andere beleving dan voor de klas staan in Nederland. De klassen zijn niet alleen erg vol, maar ook zijn de leerlingen zijn niet gewend om de beurt te krijgen of hun vinger op te steken. Of de leerlingen de stof begrepen hebben wordt getest aan de hand van vragen waarop klassikaal in koor antwoord op wordt gegeven. Het geluidsniveau waarin dit gebeurd bepaalt zo’n beetje of het begrepen wordt of niet. We gaven voornamelijk les aan graad 12 een soort havo 5. Een leuke klas met ambitieuze leerlingen. Als ze het jaar halen mogen ze volgend jaar allemaal gaan studeren. In de klas zitten toekomstige verpleegsters, psychologen, tandartsen en dierenartsen.

Ik heb wel geleerd dat op zo’n 9000 km van huis, dingen nou eenmaal niet altijd in de Nederlandse vaart gaan. Je raakt er snel aan gewend. Uiteindelijk komt alles goed: Alles zal reg kom!

2 Reacties to “Alles sal reg kom!”

avatar Kees-Jan schreef:

En houd die spreuk in je hoofd wanneer je komend jaar stage gaat lopen. Af en toe even diep ademhalen en tegen jezelf zeggen: Alles sal reg kom! :-)
Want het klopt ook (bijna altijd…)!
Kees-Jan

avatar Coen schreef:

Mooi geschreven Ilona. Waardevolle leerervaring. En tot snel!