Warm Suriname

16 mei 2018 door Mike Leuverink

Mike Leuverink derdejaarsstudent lerarenopleiding economie

Suriname
Suriname is een prachtig land. In totaal heeft Suriname ongeveer 550.000 inwoners. De hoofdstad Paramaribo heeft ongeveer de helft van de totale inwoners van het land. Parmaribo is daarmee ook de enige stad van Suriname. In Suriname is de officiële voertaal Nederlands. Surinamers spreken onderling wel veel Sranan Tongo (Surinaams). De bevolking van Suriname is erg divers. Zo zijn er grote groepen Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Creolen enzovoort. Suriname heeft een prachtige natuur het grootste deel van Suriname is jungle.
Klimaat
In Suriname is een tropisch regenwoud klimaat. Dit betekent dat het altijd erg warm is maar het soms ook heel hard kan regenen. Suriname kent geen seizoenen zoals wij ze kennen. Wel kennen ze een korte droge- en regentijd en een lange droge- en regentijd. Kijk van tevoren dus even in welke periode je naar Suriname gaat. In de tijd dat ik er was (februari-mei) was het altijd rond de 30 graden overdag.

Stage
In Suriname wordt nog het oude onderwijssysteem van Nederland gebruikt. Zo heb ik stage gelopen op een MULO school. Namelijk MULO kerklaan. Over het algemeen zijn collega’s op stage erg open, ze zijn geïnteresseerd in je en gaan graag met je in gesprek, ook zijn de leerlingen erg enthousiast en geïnteresseerd in je. Bij de meeste scholen staat in het schoolreglement niks over hoe docenten zich moeten kleden. Wel is de sociale norm dat je netjes gekleed gaat. Dit houdt in dat je sowieso een lange broek aan moet doen en een shirt over de schouders. De meeste collega’s zullen een blouse of een soort jurk dragen. In het onderwijs zijn hoofdzakelijk vrouwen actief. Op mijn stage was in totaal 23 van de 25 mensen van het personeel vrouwelijk. Als je je laptop wilt gebruiken op stage zorg dan dat je deze van tevoren hebt opgeladen. Het wil nog wel eens voorkomen dat de stroom uitvalt en de rest van de dag ook niet meer aangaat. Verder zul je waarschijnlijk werken op een krijtbord, de meeste scholen hebben wel 1 verplaatsbare beamer die gebruikt kan worden maar dit is niet bij alle scholen. Zorg vooral dat je geniet van de super enthousiaste leerlingen!

Eten
Het eten in Suriname is heerlijk. Doordat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen zijn kun je ook heel verschillend eten. Eten is in Suriname erg belangrijk. Als je lekker uiteten wilt gaan vraag dan je collega’s of andere locals waar je moet gaan eten zij weten altijd de beste restaurantjes.

Tours in de natuur
Mocht je naar Suriname gaan probeer dan sowieso een budget vrij te houden voor uitjes. De natuur van Suriname is prachtig en compleet anders van de Nederlandse natuur. Het grootste deel van Suriname is bedekt met het amazone regenwoud. Kijk goed op het internet rond en vergelijk verschillende tour bedrijven. De meeste touroperators geven korting aan stagiaires dit kan soms €50 of meer schelen kijk hier dus ook even na. Mocht dit er niet bijstaan dan kun je de verkoper altijd even mailen dit heb ik ook gehad.

1 Reactie to “Warm Suriname”

avatar Kees-Jan schreef:

Hallo Mike,
Eindelijk kan ik je blog lezen. :-)
Je blog is zakelijk maar het blijkt dat je het goed naar je zin hebt. Ben echt benieuwd hoe je volgend jaar voor de klas in NL zult staan!
Veel plezier de laatste weken!
Kees-Jan