Studeren in Birmingham

16 mei 2018 door Tessa Vanderschaeghe

Tessa Vanderschaeghe, derdejaarsstudente lerarenopleiding Engels

Hoi allemaal! Mijn naam is Tessa Vanderschaeghe, ik ben 22 jaar oud en zit momenteel in het derde jaar van de lerarenopleiding Engels. Voor mijn minor ben ik naar het buitenland geweest en ik wil via deze blog mijn ervaringen even kort met jullie delen. Hopelijk kun je hier zelf ook nog iets uithalen mocht je twijfelen over een minor abroad.

Minor abroad
In het derde jaar van je studie moet je een minor kiezen. Voor de lerarenopleiding Engels staat deze minor eigenlijk al vast: het is namelijk de bedoeling dat je een aantal maanden in het buitenland gaat studeren. Dit heb ik ook gedaan. Waar ik heen wilde was nooit echt een dilemma voor mij, dat zou Engeland worden. De voornaamste reden hiervan is omdat ik altijd een Brits accent heb gehad en ik niet te ver van huis wilde gaan. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Birmingham en ben ik gaan studeren aan de Birmingham City University. Je kan namelijk kiezen tussen studeren en freemoven, maar mij leek het juist zo leuk om te studeren in het buitenland en om te ervaren hoe het daar is. Dus; zo gezegd, zo gedaan.

Birmingham
Even wat achtergrondinformatie over Birmingham: het is de op een na grootste stad van Engeland en wordt vaak Brum genoemd, wat de inwoners Brummies maakt.  Erg bekend (of berucht) is het typische Brummie accent ( hier een filmpje waarin het Brummie accent te horen is, zo krijg je er een beetje een beeld bij en hoor je wat ik dagelijks heb moeten horen en ontcijferen).

Dat het de op een na grootste stad van het land is heb ik niet gemerkt qua drukte; dat viel me alles mee. Daarom vond ik het shoppen en rondlopen door Birmingham véél prettiger dan door Londen bijvoorbeeld (voor de dames onder ons (of voor de heren die van shoppen houden): ga eens een weekendje naar Birmingham! Super leuk om te winkelen en veel minder chaotisch). Ik vind Birmingham echt een fantastische stad en ben blij dat ik er een paar maanden heb mogen wonen.

Studeren
Ik heb zelf een aantal modules gevolgd. Deze waren: Professional Studies, The Child’s Learning Environment en Children’s Play.

Professional Studies kun je vergelijken met Onderwijskunde en vond ik een erg interessant vak en sloot ook het beste aan bij wat ik nu studeer. Jammer was dat deze module al was begonnen voordat ik er was en ik dus maar een paar lessen heb kunnen volgen. Voor deze module moesten we een written assignment doen en was dus vooral veel zelfstandig aan de slag.

The Child’s Learning Environment en Children’s Play: deze vakken waren voor mij iets minder interessant omdat deze echt gericht waren op jonge kinderen. Wel heb ik veel geleerd wat ik nog niet wist maar het was niet ontzettend relevant voor mijn eigen studie.

Het studeren aan de Birmingham City University is mij goed bevallen. De docenten en de leerlingen waren ontzettend vriendelijk. Ook was de locatie waar wij onze modules hadden niet erg groot dus het voelde allemaal ook al snel vertrouwd. Naast de locatie was ook een bibliotheek waar ik redelijk wat uren heb doorgebracht om aan het schoolwerk te werken.

Een minor abroad: ja of nee?
Persoonlijk zou ik zeggen: ja, doen!
Het studeren in het buitenland is mij erg goed bevallen en ik zou het iedereen ook aanraden. Het is zo ontzettend fijn dat deze kans er is, dus waarom het er niet van nemen? Het is ook erg leuk om in een compleet nieuwe omgeving terecht te komen en ook echt even wonen in het buitenland. Hoe vaak krijg je nou zo’n kans?

Ik kan wel goed begrijpen dat het eng klinkt, want dat vond ik ook. Mijn nummer 1 tip is daarom ook om samen te gaan met een klasgenoot waarmee je het goed kan vinden. Dit heb ik ook gedaan en dit heeft mijn minor abroad een stuk leuker gemaakt. Natuurlijk leer je daar wel mensen kennen maar ik vond het persoonlijk erg fijn om een vertrouwd persoon om me heen te hebben in een toch wel onbekende stad.

Dit waren in ieder geval mijn ervaringen met het studeren in het buitenland. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!