Nooit meer naar huis : la vie est belle à Aix.

16 mei 2018 door Silia Lamari

Silia Lamari, derdejaarsstudente lerarenopleiding Frans

Le début
16 januari, le jour J. Ik vertrok alleen vanuit Nederland naar Zuid-Frankrijk, Aix-en-Provence om precies te zijn. Vanaf die dag veranderde alles. Ik vond het zeer spannend in het begin. Ik stond er nu écht alleen voor. Gelukkig heb ik dit gevoel snel weer los mogen laten, want mijn leven hier gaat als een speer. Nu ik dit schrijf kan ik bijna niet geloven dat ik inmiddels al bijna vier maanden mag vertoeven in dit paradijs.

L’ESPE
Eenmaal aangekomen moest ik eerst zorgen dat de administratie op orde zou zijn. Ik moest de huur betalen van mijn kamer, de verzekering regelen en zorgen dat de lessen geregeld zouden zijn. Van te voren wist ik weinig, maar eenmaal ter plekke ging het eigenlijk voorspoedig. Il faut insister! Ik heb hier in Aix lessen gevolgd aan de ESPE. Dit staat voor École Supérieure du Professorat et de l’Éducation. Dit is te vergelijken met de Nederlandse PABO. Ik mocht zelf een vakkenpakket samen stellen, waarbij ik koos voor vakken als Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde en kunst. Best pittig nog, want de vakken werden natuurlijk allemaal in het Frans gegeven en ik werd geplaatst in een Master 1. Mijn Franse klasgenoten moesten allemaal een belangrijke toets maken, ‘le concours’. Het niveau lag dus best hoog, maar ik vond het leuk om mee te maken hoe het Franse onderwijssysteem nu in elkaar zit en hoe de lessen verlopen. De docenten waren over het algemeen heel flexibel en we kregen interessante en aangepaste opdrachten om zo de vakken te kunnen halen.

FLE – français langue étrangère
Ik heb niet alleen lessen aan de ESPE gevolgd, maar ook aan de Faculté de Lettres. Dit is de universiteit waar men studies volgt die betrekking hebben op taal en cultuur. Ik volgde hier twee keer per week FLE-lessen. Dit staat voor français langue étrangère. Deze lessen waren bestemd voor studenten die Frans als tweede taal hebben en onze klas bestond dus alleen uit Erasmusstudenten. Deze lessen waren echt heel interessant en ik voelde me hier op meer op mijn plek dan op de ESPE. De docente varieerde veel in haar lessen en de sfeer was aangenaam. Ik leerde heel veel Erasmusstudenten kennen op deze manier, waaruit hele hechte vriendschappen ontstonden. Zo voel ik mij alles behalve alleen en ik leer heel veel over andere landen. Deze lessen heb ik afgesloten en ik heb het niveau C1 weten te behalen. Dans la poche!

Le stage
Bovendien heb ik nog een (korte) stage gehad op een basisschool in Aix-en-Provence, op 10 minuten lopen van mijn studentencomplex. Ideaal dus! Ik liep twee weken mee met een CM2-klas. Dit is de laatste klas van de basisschool hier in Frankrijk. Ik mocht veel assisteren, observeren en ik heb ook een les mogen geven over het Nederland en België samen met mijn Vlaamse vriendin en tevens klasgenoot. Dit was super! De docent was super vriendelijk en zijn manier van lesgeven sprak enorm aan.

Profiter de la vie
Toch is school zeker niet het enige waar ik mij mee bezighoud. Ik heb inmiddels een grote vriendenkring opgebouwd, met mensen van over de hele wereld en ik heb ook veel Franse studenten ontmoet met wie ik goed bevriend ben geraakt en van wie ik heel veel kan leren.  Ik krijg veel complimenten over mijn Frans en dat doet mij natuurlijk heel goed. Ik ga ook regelmatig uit in Aix-en-Provence en dat is top. Verder probeer ik zoveel mogelijk te genieten van de prachtige omgeving (en het weer) en ik heb dus al veel kunnen reizen. Steden als Marseille, Nice, Cassis, Toulon en Arles heb ik al mogen ontdekken. Ik heb zelfs kunnen genieten van Monaco en een reis naar Spanje! Kortom, het ‘cultuur snuiven’ gaat me hier goed af. Het filmfestival van Cannes, Montpellier en Avignon staan nog op de planning.

Quelle aixpérience!
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik nooit meer naar huis wil. Het leven hier is ontspannend en ik geniet van elke minuut. Ik heb vriendschappen gesloten voor het leven en ik heb mij hier geen minuut verveeld. Ik geniet nog van de laatste weken en deze ervaring is onvergetelijk! La vie est belle à Aix-en-Provence.

P.S. Is het mogelijk om een tweede keer op Erasmus te gaan?

2 Reacties to “Nooit meer naar huis : la vie est belle à Aix.”

avatar Kees-Jan schreef:

Hoi,
Wat een leuke en positieve blog! Ik kan het me helemaal voorstellen dat het lastig wordt weer naar huis te moeten gaan. Geniet dus van iedere minuut en geloof me: dit was zeker niet de laatste keer dat je daar was! :-)
Kees-Jan

avatar Sandra schreef:

Superleuk Silia, een veelbelovende ervaring voor de toekomst ! Geniet van de laatste weken en sterkte met weer naar huis gaan…