Minor Luik, België

16 mei 2018 door sofiakarim

Sofia, derdejaarsstudente lerarenopleiding Frans

Beste allemaal,

Mijn naam is Sofia en ik ben momenteel in Liège (Luik, België). Ik ben hier nu al 4 maanden. De tijd gaat snel want het is bijna voorbij. De toetsen komen eraan en de deadlines voor projecten ook. Ik woon op loopafstand van het centrum. Ik woon in een kot zoals ze het hier noemen samen met 5 andere meiden die ook nog studeren. Ik deel de badkamer met een Portugees meisje. Ze zijn allemaal aardig en behulpzaam. Ik heb best wel een ruime kamer.

De eerste weken waren een beetje wennen, want ik wist de weg nog niet en ik ben hier helemaal alleen in mijn kamer dus dat was nog moeilijk.
Ik studeer hier op de Helmo, dat is net ILS-HAN. Ze hebben het hier voor ons goed geregeld. Het rooster en alle info over de school hadden ze al klaarstaan op de introductiedag.

Ik kwam hier in het tweede leerjaar terecht van de lerarenopleiding Frans. Dus de Belgische studenten hier studeren om leraar Frans te worden. Ik moest samen met een groep werken aan een project dat Citoyenneté heet en dat is best een pittig project want het gaat over burgerschap en daar moeten wij een les over gaan maken. De theorie en uitleg waren moeilijk om te volgen, maar ik zit in een fijne groep dus ik werd goed geholpen. De lessen hier veel intensiever. Er wordt veel theorie gegeven en daarnaast heb je veel uren achter elkaar.

De stage is hier anders, want hier krijg je 3 weken voluit stage en geen les. In Nederland is het namelijk en les en stage tegelijk. Het was wel wennen want ik moest Nederlands geven in het Frans , dus ik moest omschakelen. Met de lesvoorbereiding is het wel precies hetzelfde. De leerlingen zijn aardig. En de stagebegeleider was ook behulpzaam.

Belgen zijn heel aardig en open. Het enige wat ik niet fijn vind, is dat ze hier vaak een kus geven op de wang, ook al ken je de desbetreffende persoon niet goed, bijvoorbeeld klasgenoten. Dus dat was wel wennen.

Ik heb ook veel over België geleerd door het vak ”Belgian culture and heritage”. We hebben de mijn bezocht en een plaats genaamd Namur, dat was heel leuk en leerzaam.

Verder zou ik het iedereen aanbevelen om een minor te doen in Luik want het is goed georganiseerd en dichtbij Nederland indien iets fout gaat.

Ik heb een leuke tijd gehad hier maar ik wil wel terug naar Nederland!

1 Reactie to “Minor Luik, België”

avatar Kees-Jan schreef:

Hoi,
Fijn dat je het zo naar je zin had, maar dat wist ik natuurlijk al een beetje vanuit je blogs… :-)
Fijn weekend,
Kees-Jan