Minor Indonesië

11 mei 2018 door merelschouten

Merel Schouten, derdejaarsstudent lerarenopleiding wiskunde

Universiteit
In de studentenstad Yogyakarta studeer ik aan Sanata Dharma University. Ik heb gekozen voor de vakken English Prose, Poetry, Public Speaking en Sociolinguistics. Vooral de laatste is een aanrader, want hier leer je hoe talen zich ontwikkelen binnen een gemeenschap en waarom mensen soms variëren tussen de talen of dialecten die ze gebruiken. Het past goed bij Indonesië, aangezien hier wel 747 talen worden gesproken! English Prose en Poetry zijn ook interessant als je van literatuur houdt, maar Public Speaking zou ik niet een tweede keer kiezen. Iedere les presentaties aanhoren van mensen die zo zenuwachtig zijn alsof we weer in de brugklas zitten, is niet helemaal mijn ding. Bij de helft van mijn vakken ben ik de enige westerling, waar sommige klasgenoten soms wel zenuwachtig van worden. Wanneer we elkaar peerfeedback moeten geven, werkt het grootste deel liever niet met mij samen, omdat ze de indruk hebben dat ik als Europeaan het allemaal veel te goed weet (dat ik wiskunde studeer en niet Engels zoals zij, verandert daar helaas niets aan). Anderen vinden het juist een eer als ze met mij in een groepje zitten en zijn erg nieuwsgierig naar Nederland, dus dat is leuk!

Stage
Ik heb stage gelopen op Budi Utama. Het liep vrij stroef, aangezien ik bij hogere klassen in was gedeeld. Dit zou normaal gesproken geen probleem zijn, maar het wiskundeniveau in Indonesië is veel hoger dan in Nederland, waardoor ik nauwelijks kon volgen wat de docent uitlegde. Dat de docent geen woord Engels sprak, hielp hier ook niet aan mee. Na een maand ben ik overgestapt naar een andere begeleider die beter Engels sprak en aan lagere klassen lesgaf. De klas paste beter bij me, maar afspraken maken met deze begeleider bleek lastig. Steeds viel mijn les op het laatste moment uit, waardoor ik na twee maanden pas twee lessen had gegeven. Hierna vond de docent het wel weer genoeg geweest, omdat hij de leerlingen wilde voorbereiden op de examens – in Indonesië zijn ze erg prestatiegericht. Uiteindelijk heb ik geregeld dat ik weer naar een andere begeleider kon en zij stond erg open voor mijn docentschap. Er was alleen een probleempje: wegens de ramadan is dit jaar de zomervakantie wat naar voren geplaatst, waardoor er na mijn gesprek met de docent nog maar twee lesweken over waren, dus ik kon bij haar slechts twee lessen geven. In vier maanden tijd heb ik helaas maar vier lessen kunnen geven bij drie verschillende klassen. Voor komende stages op BU zal er dus van te voren duidelijk gecommuniceerd moeten worden wat er vanuit Nederland wordt verwacht wat betreft het aantal lessen. Ook is een Engelssprekende docent heel belangrijk.

Vrije tijd
Naast studeren en stagelopen is er gelukkig genoeg tijd om Indonesië te ontdekken! Ik heb de eilanden Karimun Jawa, Lombok, Gili Trawangan en Bali bezocht, de ene plek nog mooier dan de ander. Ook in Yogyakarta zelf zijn er bijzondere dingen te doen. Zo kan je de Marapi beklimmen, zijn er twee grote tempelcomplexen en kan je heerlijk uitwaaien op het strand.

Verblijf
Ik woon in een modern appartementencomplex voor  €175,00 per maand. Het is pas een jaar oud, erg ruim, voorzien van airconditioning en er wordt twee keer per week schoongemaakt. Via onze huurbaas hebben we ook een goedkope scooterverhuurder gevonden, dus voor €35,00 per maand cross ik overal heen. Het verkeer hier lijkt een enorme chaos, maar als je netjes links blijft rijden en je je niet te veel stoort aan het eindeloze getoeter is het goed te doen. Ook het eten is heel goedkoop. We gaan iedere avond uit eten en zijn bij de Indonesische restaurants meestal niet meer dan €1,- kwijt. Daar kan je zelf niet voor koken!

Indonesië heeft dus ontzettend veel te bieden, ook voor de arme studenten

1 Reactie to “Minor Indonesië”

avatar Kees-Jan schreef:

Hoi,
Leuke blog over al je activiteiten in Indonesië! Bedankt ook voor de mooie foto’s: dit is allemaal erg goede reclame om naar Indonesië te gaan! :-)
Kees-Jan