Zoeken | Site-navigatie | Extra onderdelen (sidebar)

Spot aan en spelen maar!

7 maart 2018 door Lars Jongejan

Lars Jongejan, derdejaarsstudent Pabo

Zoals je misschien weet, loop je als hbo-student in het derde jaar van de opleiding je minor. Tijdens je minor verdiep of specialiseer je je  in een bepaald vak. Er zijn verschillende soorten minoren om uit te kiezen. Ik ken studenten die bijvoorbeeld naar het buitenland zijn gegaan of de minor lichamelijke opvoeding volgen om later ook aan oudere kinderen gym te kunnen geven. Anderen specialiseren zich meer in speciale onderwijsbehoeften, leiderschap of willen rekenspecialist worden.

Ik ga weer een andere kant op, want ik volg de minor drama en theater aan de HAN in Nijmegen. Ik loop daar mijn minor met nog zeven andere studenten die ook een passie voor theater hebben of dit juist later willen inzetten bij kinderen. Wat verschilt met de reguliere studie is dat je niet alleen werkt met de mensen van de pabo, maar ook studenten van andere studies en soms zelfs van ander hogescholen.

Tijdens deze minor leer je over verschillende theatervormen en leer je ook hoe je zelf theaterworkshops kunt maken en hoe je dit kunt begeleiden. Daarnast bezoek je verschillende voorstellingen ter inspiratie. Tot nu toe hebben we twee voorstellingen bezocht, namelijk de Woef Side Story en Othello.
De Woef Side Story is een moderne vertaling van de West Side Story dat weer is geïnspireerd op het klassieke verhaal van Romeo en Julia. De hoofdrollen worden gespeeld door hondenpoppen die door de acteurs worden bediend. We hebben ons tijdens de voorstelling zeer vermaakt en hard gelachen om de volwassen humor die ze wisten te verbergen in een kindervoorstelling.

Othello was weer een heel ander stuk. Ook een moderne versie van Shakespeare waarin de basiselementen toch bleven. Het is een verhaal waar discriminatie, jaloezie en ontrouw een grote rol spelen. Het was een zeer mooi en zwaar stuk om te bekijken, met een hele mooie boodschap, namelijk: Ben je bang voor iemand die anders gekleurd is dan jij?

Binnenkort zullen wij ook gaan beginnen met stages waarin we vrij de keuze hebben wat we gaan doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld workshops geven in het basis- en voortgezet onderwijs of zelf een voorstelling maken voor een doelgroep of een schoolmusical begeleiden en zo gaat de lijst maar door.

Dus als je binnenkort een minor moet kiezen en je hebt een passie voor theater of wilt hier later wat mee doen, zou ik kiezen voor deze minor!

Reacties